En sanningens saga hos Letterman

Laurie_Anderson.jpgVi såg henne på MADE förra året. Koncentrationen i teatersalongen var absolut. Laurie Anderson jobbar med maximal närvaro och fingret på samtidens mest infekterade nerv.

Laurie Anderson föddes i Chicago 1947. Hon började synas redan under tidigt 70-tal (efter att ha tagit universitetsexamen i skulptur), slog igenom på tidigt 80-tal och har figurerat på en oräknelig mängd scener med likvärdigt många utsökta musiker sedan dess.

Men ofta jobbar hon själv, med sina historier väl inlindade i mörka skynken av melodi och harmoni. Hennes röst bär berättelser av kritik, samtid och historia, alltid med sin karaktäristiska skärpa.  Hon är av den sorten som inte behöver skrika för att göra sig hörd. Istället lutar hon närmare mikrofonen, fångar oss med sin blick och viskar ord som tycks skalla genom vårt samvete.

För ett par veckor sedan gästade hon (i sällskap med superbasisten Bill Laswell och Umesaxofonisten Mats Gustafsson) Late Show with David Letterman med ”Only An Expert” från den nya plattan Homeland.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *