Gregory Isaacs, 1951-2010

De oförglömliga rösterna tystnar, en efter en. På senare tid har både Solomon Burke och General Johnson lämnat oss, och igår kom så beskedet att Gregory ”Cool Ruler” Isaacs avlidit i lungcancer, endast 59 år gammal. Därmed har reggaen förlorat sin mest bemärkte och sensuella sångare – och musikvärlden en ofattbart produktiv artist.

För trots långvariga hälso- och drogproblem upprätthöll Isaacs en hisnande utgivningstakt: någon har räknat ut att drygt 500 album bär hans namn (samlingar inräkade). En hel del av dessa titlar kan räknas till kategorin hastverk och/eller lösa hopkok, men det hindrar inte att Isaacs solokarriär innehåller ett stort antal omistliga skivor, värda att kolla upp för alla med det minsta intresse för jamaicansk musik.

Och det är som kreatör och fanbärare för den sängkammarinriktade, smeksamma varianten ”lovers rock” Isaacs gjorde sina största avtryck. Från genombrottet med singeln ”My only lover” (1973) och fram till sin död var han en konstnär i den tonsatta förförelsens gren, och de studioskivor han släppte under sent sjuttio- och tidigt åttiotal är praktexempel härpå: ”Mr Isaacs”, ”Cool Ruler”, ”Soon Forward”, ”Lonely Lover” och ”Night Nurse” (vars titelspår blev en välförtjänt jättehit) är ren kärlek fäst på vinyl.

Sov gott, Mr Gregory.

Lyssna: Min gode vän och reggaekonnässör Jonken har satt samman en Spotify-lista med Gregory-alster: den lyssnar ni på här.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *