Att sänka människovärdet för ”bra TV”

Allt som står i kvällspressen tillräckligt länge hamnar till slut på TV. Arbetslösheten och dess orsaker har länge stötts och blötts och misären som följer som ett resultat av hårdare arbetspolitik visas upp dag efter annan. Det är motstridiga budskap vi möts av och åsikterna går höga. Ena dagen ska pensionsåldern höjas till 70. Andra dagen är problemet bakom ungdomsarbetslösheten att för få går i pension i tid. Lönen ska sänkas för att fler ska anställas eller höjas för att höja statusen i yrkena. Det är katastrof att vissa måste ta tre dåligt betalda skitjobb för att försörja sig och samtidigt är det också katastrof när någon inte vill göra det. Ur detta åsiktskaos har nu kanal 5 lyckats vaska fram en programidé, en idé som går ut på att allt är den enskilde individens fel:

”Jag har jättesvårt för dem som säger att det inte går. Det är inget snack om saken, det handlar om inställning, det handlar om attityd” ”Dom här människorna har inte tillräckligt många positiva människor omkring sig och då tror jag ju inte att jag duger, varken för den jag är eller det jag gör” ”…och sen börjar ju lögnerna”

Alla citaten kommer från jobbcoachen Julia Rosquist, personen som ska hjälpa programmets långtidsarbetslösa till jobb. Men det är en sak att hjälpa människor att hitta ett jobb och en givande vardag. Det är en helt annan sak att sitta i en maktposition i TV och ha grova förutfattade meningar om människor och deras omgivning. Att säga att alla som är långtidsarbetslösa ljuger för sig själva och för andra. Att säga att det bara handlar om lathet och dålig självkänsla, dåligt självförtroende, bristande attityd, bristande motivation – för alla långtidsarbetslösa. Att förmedla en mycket ytlig bild av ett oerhört komplext problem, utan att ta hänsyn till politiska omvälvningar och beslut, konjunktur och mediala och sociala budskap. Att generalisera för att göra ”bra TV”. För det är det ett sånt här program gör, genom hur det är klippt, genom vad coachen säger, genom hur de framställer individuella problem och förutsättningar som generella. Redan i de trailers som ligger ute är det lätt att se vart det barkar. Så skapar man fördomar och ett hårdare samhällsklimat för att höja sin egen ekonomiska vinst. Så sänker man människovärdet till att handla om prestation.

Programmet heter Jobbjägaren och kommer på Kanal 5.

1 kommentarer

  1. Vem som helst kan bli jobbcoach. Det innebär inte att man är kvalificerad att hjälpa någon som tex är långtidssjukskriven eller kanske har ”hinder” i sitt liv som gör det tungt. Det ska ju inte handla om att tvinga människor att pressa sig till max för att passa in i någon annans bild av vad som är ett bra arbete för den personen. Det är bland det första man får veta när man går i arbetspraktik, att man ska ta det i sin egen takt för att det inte ska kännas som ett misslyckande om man måste minska i arbetstid eller arbetsuppgift. Vilket nästan alltid händer om man varit långtidssjukskriven. Jag antar att serien kommer visa människor som kommer ut på arbetsmarknaden men jag vågar slå vad om att majoriteten går in i väggen om dom bara har sin jobbcoach att luta sej mot.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *