Bilden av Sverige måste vara mörk

På onsdag är det premiär för ”The girl with the dragon tattoo” – och då kommer jag att tänka på kungaparet.

För ”The girl with the dragon tattoo” ska ju vara hårdare, tätare och mörkare än den svenska ”Män som hatar kvinnor” och det kan man ana sig till bara av affischer och trailer. Men då dyker den upp i minnet, de där kommentarerna som kungaparet undslapp sig förra året om Stieg Larsson. Drottningen sade bland annat att böckerna inte gav den rätta bilden av Sverige.

Fel bild av Sverige?
Nu sitter man här och läser om kungens eventuella besök på olika klubbar vilket fått kungens vänner att prata med kriminella om att få tyst på diverse gubbar som hotar att babbla. Sedan pratas det om smygtagna bilder, hemliga inspelningar och en del annat som ett kungahus inte borde vara i närheten av.
Samtidigt avslöjas det att andra halvt anonyma män tjänar miljoner på att vanvårda gamla människor och spara in på undervisningen för elever. Regeringen beklagar det hela men envisas med att privatiseringar och skattesänkningar är den enda rätta medicinen.
En annan manlig del av regeringen hävdar att det är rätt att skicka iväg dementa gamla tanter till Ukraina eftersom rätt ska vara rätt.
I riksdagen sitter sedan ett parti med många manliga ledamöter som tar varje chans att hylla svenskheten och misstänkliggöra muslimer.
Och i den svenska vardagen fortsätter kvinnor att tjäna mindre pengar än män. I den svenska vardagen är kvinnomisshandel ett stort problem.

Frågan är om inte Stieg Larsson hade en alltför ljus bild av Sverige.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *