Mannen vi inte är överens om

Det sägs att August Strindberg är en ikon, en nationalskald.
Är inte det underbart märkligt.
Med tanke på att vi inte alls är överens om hur vi ska se på honom.

I lördags ägnade SVT2 hela två timmar till att diskutera Strindberg och mycket blev sagt men få enkla slutsatser kunde dras. För det den ene hävdade kunde den andra gärna slå ner på. Till exempel satt tre skådespelerskor och diskuterade Fröken Julie och det de var mest överens om var väl att det är en problematisk pjäs. Åtminstone kvinnorollerna. Sedan kom en fjärde skådespelerska från Frankrike och var mest positiv vilket de andra tre hade lite svårt att förstå.

Det sägs att Sverige är ett konsensusland där vi alla vill vara överens och där samförstånd är vår ledstjärna. Är det därför vi är överens om att gilla en författare som inte alls höll med alla andra?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *