Nora Ephron skapade roliga klassiker

En stor filmskapare har dött. Nora Ephron var en smart och fyndig person som skapade några klassiska komedier.

Att tala om Nora Ephron som en stor filmskapare är ovanligt. Hon hade nämligen två saker emot sig. Dels var hon kvinna i den extremt mansdominerade filmbranschen, dels arbetade hon med komedier och sådana blir sällan lika klassikerstämplade som mer svårmodiga filmer.

Men hon skrev ”När Harry träffade Sally” och det är ju på alla sätt och vis en briljant film om relationer. Sedan både skrev och regisserade hon ”Sömnlös i Seattle”, ”Du har mail” och ”Julie och Julia” och det är tre fyndiga och insiktsfulla komedier om det vanskliga och märkligt mänskliga. Hon skrev bra dialog men hade också insikten att film behöver bra miljöer. Empire state building är en väsentlig del av ”Sömnlös i Seattle”, det hyfsat moderna mejlandet var en skarp kontrast till den gamla bokhandeln i ”Du har mail” och i ”När Harry träffade Sally” placeras vi i flera vardagligt minnesvärda miljöer, och då menar jag inte bara orgasmscenen i restaurangen.

Men framför allt höll hon sig i sina bästa stunder hos människor i vardagen. Det är varma och roande filmer och några av dem har blivit moderna klassiker som folk återkommer till. Det är en bragd.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *