Stilfulle Tony Scott är död

En av de senaste decenniernas mest profilerade filmregissörer har dött. Tony Scott blev kanske inte lika känd som brodern Ridley Scott men han skapade många filmer som du har sett.

”Top Gun” drog igång hans karriär på allvar och sedan gjorde han filmer som ”Days of thunder”, ”True romance”, ”Snuten i Hollywood 2”, ”The fan”, ”Spy game”, ”Deja vu” och ”Enemy of the state”. Stora, snygga Hollywoodfilmer som utmärktes av ett tydligt bildspråk där ingenting var otydligt. Han var en skicklig hantverkare som följde sin tid, men han var också en stilbildare för hur en actionfilm ska se ut.

Det medförde att man ibland kunde reta sig på honom. Många av hans filmer var så stilfulla att det bara delvis kunde dölja att det inte fanns så mycket substans där bakom. Quentin Tarantino som skrev ”True romance” var uppenbarligen inte så nöjd med det färdiga resultatet och det finns fler titlar som kändes platta. Å andra sidan har alla rätt att misslyckas och däremellan gjorde han en rad filmer som var häftig underhållning.

Men nu är Tony Scott död, han begick självmord vid 68 års ålder och det är förstås djupt sorgligt.

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *