Cooders ilskna protestsånger

Ry Cooder beskrivs ofta i termer av musikarkeolog; en som grävt fram guldkorn ur såväl den nordamerikanska som den kubanska och afrikanska myllan. På sitt nyutkomna album visar han emellertid upp en annan sida: den som samtida protestsångare.

”Election special” är utformad som en ilsken uppgörelse med det rådande amerikanska politiska klimatet, så här inför det stundande valet. Men det är inte bara en partsinlaga: här finns tvetydigheter i texterna, samt en för Cooder ovanligt stökig hantering av bluestraditionen. Och med sin raspiga och patosfyllda röst får han mellankrigstidens och dagens ekonomiska krislägen att framstå som snarlika tragedier.

Det är alltid svårt att förutsäga protestsångers bäst-före-datum, men något säger mig ändå att den starka inlevelsen – jämte finessen i låtar som ”Cold cold feeling”, ”The 90 and the 9” och den dråpliga ”Mutt Romney blues” – lär kännas aktuell även under nästa amerikanska mandatperiod.

Lyssna: Spotify-användare kan höra skivan här.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *