Sabaton är inte rasister

Joakim Brodén, sångare i Sabaton, som spelar i Umeå 8 december. FOTO: CLAUDIO BRESCIANI/SCANPIX

Torsdag 20 september klockan 08.05
Sabaton delar lyssnarna i två läger.
En stor grupp älskar musiken, en annan mindre – men högljudd skara – dömer ut Sabaton som nationalistiskt.
Jag tror inte för fem öre att medlemmarna i Sabaton är rasister – trots det anser jag att ”Carolus Rex” är ett uselt album.
I dag, torsdag, skriver jag en metalkrönika i Folkbladet. Du kan läsa den i sin helhet i papperstidningen eller via vår e-tidning.
Sabaton, som spelar i Umeå lördag 8 december, är just nu det svenska band som säljer bäst internationellt.
2012 hände det, vilket jag berört i ett tidigare blogginlägg.
2012 är året då Sabaton tippade över gränsenn
”Carolus Rex”, som släpptes i år i både en svensk- och engelskspråkig version, är nämligen pinsamt. Det bygger jag inte på det faktum att Sabaton gjort ett album som garanterat uppskattas av en hel del nationalister, utan enbart på grund av att albumet helt enkelt är dåligt.
Så här skriver jag i krönikan:
”Jag tror inte för fem öre att Sabaton är nationalistiskt. Det går förstås att göra en skiva om den svenska stormaktstiden utan att vara rasist. Om man tror något annat ser man spöken.
Trots det orkar jag inte med ”Carolus Rex”.
Den är visserligen ambitiös, men samtidigt så pompös, teatralisk, uppsvälld och fånig att den är svår att ens ta på allvar.
Synd på ett band som i grunden är så begåvat.”

 

2 kommentarer

  1. Åter ett bevis på att media och vänstern tror att man är rasistisk för att man hyllar Sverige. Att en metalkännare som Nordström inser att så inte är fallet är uppfriskande. Vet att en butik, under det glada 90-talet, inte vågade spela Rammstein för okunniga trodde det var nazimusik för att dom sjöng på tyska.

    • Sökte lite på nätet om detta band var rasistiskt, då min vän har börjat lyssna på denna musik(har själv svårt att hänga med i texten) men efter att ha läst det här så är jag övertalad att det är ett helt ok band =), själv är jag vänster och jag tror inte på den iden du beskriver Leif, tror det är mer en högljöd minoritet som tror detta inom vänstern.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *