Befria kulturen från politiker!

Att kommunala politiker i Umeå tejpar över ett citat av Sara Lidman kan man se på många sätt.
Man kan se det administrativt. Det vill säga att det var klantigt att kommunen inte i ett tidigare skede upptäckte att ”Skriv något på väggen så att andra får veta hur du har det” var subversivt. Då kunde politikerna lite diskret ha bytt ut citatet i den nya gång- och cykeltunneln.

Man kan se det satiriskt. Att den blivande kulturhuvudstaden vill hylla en författare men samtidigt gallra i hennes åsikter är som upplagt för satiriska elakheter.

Man kan se det glädjande. Det är roligt att Sara Lidman faktiskt är kontroversiell. Ett tag trodde jag att hon var på väg att kramas ihjäl och bli menlös men hon kan alltså fortfarande uppfattas som störande. Det är ett gott betyg för henne.

Man kan se det som censur. Det betyder att politikerna ska hålla sina fingrar borta från konsten. När politiker som Hans Lindberg (S) tycker att en stor författares ord är felaktiga betyder det inte att han bara ska klampa in och förstöra en gestaltning som konstnärsgruppen FA+ har beslutat om. Politiker ska fatta vägledande beslut men inte klampa in och detaljstyra kulturen. Det är dags att de kommunala politikerna förstår det.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *