Filmen Jodie Foster vill glömma

En av Jodie Fosters mest klassiska roller är ”När lammen tystnar”. När den gjorde succé på biograferna 1991 dök ett av hennes misslyckanden upp som en påminnelse om att ibland blir allt bara fel. Jag pratar om filmen ”Backtrack” som Dennis Hopper regisserade och där han spelar en professionell mördare som blir förälskad i sitt offer, som spelas av Jodie Foster.

Redan den beskrivningen säger att det är något fel på filmen. Hur vanligt är det mördare kärar ner sig i sin måltavla efter att ha tittat på henne? Och det finns mer konstigheter. Som varför kvinnan blir kär i sin kidnappare efter något som hon själv beskriver som en våldtäkt?

”Backtrack” är en märklig soppa som nu kommit på dvd. En del påstår dock att det finns bättre versioner av filmen men hur mycket bättre är oklart. Dennis Hopper klippte nämligen först ihop en version som var tre timmar lång men den var säkert menad att klippas ner ytterligare. Filmbolaget gjorde dock en ordentlig förkortning utan Hoppers inblandning och kom upp med en version som var 95 minuter lång och med nygjord musik. När Dennis Hopper såg den blev han rasande, drog bort sitt namn från filmen (istället anges Alan Smithee som regissör) och drog igång en juridisk process som stoppade filmen i USA. Den versionen släpptes dock i Europa med titeln ”Catchfire”och  det är även den versionen som nu dykt upp på dvd, fast då heter den återigen ”Backtrack” och Dennis Hopper anges som regissör.

Onekligen hade det varit mer schyst om man släppt den version som Dennis Hopper satte samman och som var nästan tjugo minuter längre än filmbolagets version. Den är förmodligen bättre än det hopkok som nu går att se och som inte riktigt sitter ihop. Grundproblemet är dock att det är en fånig historia som vill vara lite konstnärligt udda utan att det får fäste i berättelsen.

Till rollbesättningen samlade Dennis Hopper ihop en hel rad manliga kompisar och veteraner som omger den kvinnliga stjärnan och därför får vi se Joe Pesci, Dean Stockwell, Vincent Price, Charlie Sheen, John Turturro, Fred Ward samt en halv minut med Bob Dylan som konstnär med motorsåg. Jag tror inte alla av dem var nöjda med sina insatser, till exempel står inte Joe Pesci med i rollistan (även om det svenska bolaget satt dit hans namn på omslaget).

Jodie Foster då? Hon har tydligen sagt att hon lärt sig en del om hur man inte ska vara som regissör efter att ha arbetat med Dennis Hopper. Det gäller att lära sig av misstagen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *