Går störst alltid först?

Ok, nu kanske jag inte borde sitta här och göra reklam för en finsk festival då det finns så många svenska att välja mellan i sommar. Speciellt inte med tanke på hur klimatet ser ut för våra festivaler runt om i Sverige. Men det finns ett par anledningar till varför jag ändå väljer att göra detta. Det handlar om Gävles Getaway Rock Festival som i år krockar med Jalometalli Metal Music Festival i Uleåborg. Vi kan ju börja med att jämföra lite statistik mellan dessa festivaler:

GetawayVSJalo

Nu är ju i och för sig ”plussen och minusen” så gott som lika många för min del när det kommer till dessa festivaler. Det som däremot får mig att, för fjärde gången, återvända till Jalometalli är dess storlek, prislapp och i år även möjligheten att se Slayer på en så pass liten scen (festivalen rymmer max. 2500 per kväll).  Det känns rakt ut sagt jättehäftigt!  Senaste (och enda) gången jag sett bandet skedde på Wacken Open Air i Tyskland, en festival som i dagsläget säljer slut på 75 000 biljetter. Då, WOA 2003, stod jag i det där massiva publikhavet bestående av kanske 60 000 personer och avnjöt en konsert som var alldeles för låg i volym och anslöt mig till pöbelns utrop: ”Lauter! Lauter! Lauter!

Ok, sen kan man ju alltid argumentera för hur pass mycket Slayer är Slayer i dagsläget då bandet endast består till hälften originalmedlemmar. Jag väljer att strunta helt i den diskussionen. Men för att visa att detta inte enkom är ett blogginlägg för att prata bra om Finland och Jalometalli så bör nämnas att jag även mer än gärna hade besökt årets Getaway. Jag tycker att line-upen är kanon med band som: System Of A Down, Lamb of God, Testament, Hatebreed, Within Temptation, Behemoth, Gojira, Exodus, Katatonia, Electric Wizard, Cult of Luna, Soilwork, Hypocrisy, Entombed, Witchcraft, Alcest, Uncle Acid & The Deadbeats, Jungle Rot och Loch Vostok.

ND-Jalo2011

NAPALM DEATH på stora scenen 2011. Mest troligt samma som SLAYER spelar på under årets Jalometalli Metal Music Festival

Det jag däremot aldrig skulle göra är att välja någon annan festival framför Jalometalli om den anordnas samtidigt. Så med andra ord får jag i år helt enkelt nöja mig med att mellan 9-10 augusti bo på ett hotell med bastu på rummet (viktigt!) och se på band som: Slayer, 3 Inches of Blood, Aborted, Impaled Nazarene, Orange Goblin, Hobbs Angel of Death, Vorum, Blasphemy, Voivod, D.R.I., Holy Moses, Naglfar, Tankard mfl.

Så, med andra ord. Om du bor här i krokarna och känner för att besöka en lite mer intim festival med aningen snävare utbud (men ändå världsband), tveka inte! Jalometalli är en trevlig upplevelse oavsett om man är halvfinne (en s.k ”hurri”) eller ej.

* Biljettpris avser biljett för hela festivalen (dvs. 3 respektive 2-dagars biljett)
** Antal mil avser enkel väg och är framtagen med hjälp av www.viamichelin.com

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *