Limiterad till 666 exemplar (eller mindre)

Rapporterna visar på att skivförsäljningen gått upp under de senaste åren. Inte minst vinylförsäljningen som ökat med 33,5% under första halvan av 2013. Statistik som vanligtvis borde göra mig som skivsamlare enbart glad. Men det finns fortfarande ett pris att betala för detta i de flesta fallen.

SYL-box

I mitt fall gick samlandet så pass långt att jag till slut började må psykiskt dåligt då det kändes som att det varje vecka dök upp något nytt, det ena mer limiterat än det andra, som man ville beställa sin vinylsamling. Det som faktiskt fick bägaren att rinna över var när finska bolaget Blood Music tidigare i år utannonserade att de skulle släppa ett antal limiterade och exklusiva vinyl-boxar innehållandes samtliga Strapping Young Lad album. Missförstå mig rätt dock. Jag älskar bolagets dedikation till att göra ett sådant här projekt och har älskat att följa processen under tiden boxen vuxit fram. Jag bestämde mig dock i tidigt skede att jag skulle hoppa över ett eventuellt inköp och inleda en slags ”Detox” (pun intended) när det kommer till att inhandla musik i sjukliga mängder.

I ett försök att få en bild av hur mycket jag faktiskt lägger på musik per månad började jag i januari bokföra alla mina inköp. Allt från de små till de lite större inköpen. Redan i mars blev jag mörkrädd över hur mycket pengar det faktiskt gått till skivinköp varje månad trots att min huvudsakliga inkomst under de tre senaste åren bestått av studielån från CSN. Resultatet nedan är lite skrämmande och fick ångesten att krypa sig på………

koptaalbum-jan-mars

Att ha musik som det största intresset här i livet kan vara kostsamt. Inte bara för plånboken utan även för ens mentala hälsa då utbudet överträffar ens finanser. Jag kan dock gladeligen meddela  att jag sedan i juni i år bara köpt en handfull skivor per månad vilket även i sin tur gett mig mer tid till att spendera tid med alla skivinköp som skett då saker och ting var som värst ställt. Allt detta kan säkerligen uppfattas som ett enda stort i-landsproblem, men sanningen i det hela är att det som skulle få mig att må ännu sämre vore om jag enbart piratkopierade all min musik eller nöjde mig med att bara använda tjänster så som YouTube eller Spotify. Men detta hela är nog även en stor generationsfråga. Däremot så har jag sakta men säkert börja uppskatta Spotify mer och mer. Så med andra ord: handla musik, stöd artisterna!! Men se till att det aldrig går överstyr och styr ditt liv.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *