Öppet spår hos Olle

UMEÅ I går drogs Olles spår på Kulla upp till motionsåkarnas stora glädje.
Vem som skötte prepareringen – Olle Jonsson så klart.
– Vi hoppas och tror att en permanent lösning kan vara på gång, säger spårmästaren själv.

VF har i ett par tidigare artiklar berättar att Olles spår på Kulla var hotat.
Kommunen vill inte ta på sig uppdraget att preparera spåret och ingen förening har anmält sig frivillig.
Det absolut största problemet har varit – till skidentusiasternas förtret – att 82-årige Olle Jonsson, som preparerat spåret sedan 1970-talet, inte längre haft tillgång till de maskiner som krävs för att sköta spåret.
Sedan hans kamrat, som ägde spårmaskinerna, gick bort i våras, har dessa tillhört dödsboet.
Och planerna för dessa maskiner är att de ska säljas.
Lösning på gång
I går fick dock Olle Jonsson låna spårmaskinerna av dödsboet och vid niotiden på morgonen var han ute och fixade till ett åkdugligt spår till skidälskarnas stora lycka.
– Det tog inte lång stund innan de var ute i spåret, berättar Olle och skrattar.
Och måhända är det på väg att bli en permanent lösning när det gälles Olles spår på Kulla.
– Umedalens IF är intresserade av att köpa utrustningen men då vill man också få med kommunen på ett hörn, berättar Olle Jonsson.
Det ligger också i linje med Umeå kommuns önskemål där fritidschefen Hans-Erik Bergström, i en tidigare VF-artikel, uttryckt en viljeinriktning att hitta någon förening som vill ta över driften av spåret.
– ”Vi vill inte kommunalisera spår i onödan, utan hellre att ideella krafter ska ta hand om det – och att vi kan stötta ekonomiskt. Det finns bidrag att söka för detta”, sa Bergström till VF den 24 september.
Gott hopp
Och därmed finns det gott hopp om att det tolv kilometer långa Olles spår får överleva och att Olle Jonsson själv kan fortsätta sin ideella gärning till alla skidentusiasters fromma.
– Det känns bra så här långt och vill det sig väl så kan den här traditionen leva vidare. Jag tar dock ingenting för givet utan låter först och främst besluten ha sin gång, säger Olle Jonsson.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *