Vilken kombo han är

Intressant är hur ensam Northug jr är om sina egenskaper bland världsåkarna. Jag menar, han leker med Axel T, han vinner spurter med en truga, och även när han har slitit i 29km bara för att hänga med så ser det så lekande lätt ut när han flyter ifrån.

Northug är ingen extrem sprinter, han är inte überexplosiv, det finns snabbare människor än honom på 100m eller på en sprint.
Det är kombinationen av alla hans egenskaper som gör honom så stor.
Ta t.ex hans teknik, Blomqvist tjatar om den hela tiden, att han har mycket att hämta tekniskt.. Men hallå! Titta på honom när han drar igång en spurt, eller när han dunkar raketen på upploppet och döm sedan. Jag tycker det ser förbannat bra ut, eller när han överlägset billigast i klungan bara glider med på en lätt 2/4:ans växel när alla andra ”bråsterkar” sig upp för sega backar.

V02 max och andra uthållighetsfaktorer är en otroligt viktig grund, först när du besitter den, kan man börja snacka om spurtkapacitet. Byggsten nr 1 = aerob kapacitet. Sekundära byggstenar = snabbhet, anaerob kapacitet osv..
Än så länge är Northug den enda i världen som besitter både enorm åkkapacitet och grym snabbhet, det är ju därför det ser så enkelt ut när han spurtar mot traktorer i jämförelse!
Alla andra ev. snabba skidåkare har ju 5km kvar när Northug är i mål..

/Markus

1 kommentarer

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *