Våga träna

En del av tjusningen med skidåkning är att prestation och träning är nära korrelerade. Det är (utan att veta säkert..) få som pressat kroppen till sin gräns och passerat densamma! Ett tecken om något på att kroppen klarar av stora belastningar och anpassar sig!

När man tränar 400 timmar/år (yngre juniorålder typ) spelar det enligt mig ingen roll hur man genomför dessa. Det viktiga är att man tränar hårt, vilar ibland, och reflekterar hur kroppen reagerar på träningen.

Utmaningen ligger i att få samma verkningsgrad på träningen när belastningen ökar emot högre doser. Då är det mycket lättare att andra saker får mycket större inverkan på slutresultatet.
Alltså; när man tränar mer så behöver man vila mer, men dygnet har ju som sagt bara 24h, men den ekvationen är spännande. Det är bl.a. därför det är så svårt att fullt ut kombinera tung träning med något annat som sliter. Det går ett tag, men när man måste betala tillbaka all ”lånad tid” blir det en konflikt..

Detta har jag lärt mig i år, om något. Men jag känner mig långt ifrån att nå ”taket” för vad min kropp klarar av träningsmässigt. ”Taket” är en av de saker som driver mig vidare, det är fascinerande att se OM det finns en gräns för hur mycket ens hjärta kan slå, och för hur mycket energi kroppen orkar omsätta i arbete. Vilket fantastiskt slöseri med energi träning är!

Jag tycker absolut inte man skall vara rädd att träna.
De som tränar hårt har större chans att lära känna sin egen kropp, och vem vill inte det?
Sen det där med talang..? De största förutsättningarna man kan skaffa sig inom idrott är ju förmågan att träna och reflektera..

När jag var yngre och höll på med flera sporter kunde jag få en känsla av att ”tänk om man skulle åka skidor varje dag, vad less man skulle bli”..
Den känslan är tvärtom idag. Träning är en drog, och ju mer jag tränar desto mer motiverad blir jag.

För er som tvivlar, läs detta: http://www.sprintgutta.no/sak/000296.asp

Killen har inte missat mer än 5 planerade träningsdagar i sträck på 20 år..!
Inte konstigt att han utpekats som galen vid flertalet tillfällen.. men övertränad? Inte en chans..

/Markus

6 kommentarer

 1. Det kan låta konstigt och säkert vara lite svårt att förstå, men det finns ett liv utanför skidåkningen. Ett liv där inte all tankeverksamhet ägnas åt skidor och träning.

  Vill man ägna en stor del av livet till skidåkning? Eller finns det något bättre? Den frågan blir svår att svara på om man inte ställer sig utanför skidspåret och träningsberoendet för ett tag och gör en lite mer klarsynt reflektion.

 2. Ja men antagligen finns det ju inte det, annars skulle man ju inte hålla på med det roligaste man vet. Synd bara att omständigheterna gör det så svårt.
  Vad skulle vara ”bättre” att syssla med?

 3. Skönt å höra att det finns något annat där ute också.. Då finns det alltså fortsatt hopp till ett Svensson-liv, för den som vill! Men en Svensson-livsstil har aldrig tilltalat mig det minsta, får man lov å vara lite annorlunda? Eller tillåts inte det..?

 4. Till Morgan: Skidåkningen är inte allt och det är nog få skidåkare som lever och tänker att det är allt. Skulle du höra våra diskussioner mellan träningspassen skulle du snabbt förstå att det är mycket annat som händer. Men detta är en skidblogg och här snackas det mest skidor. Men som med allting annat så måste man vara fokuserad och ge allt för att bli bra på någonting. Många tänker på jobb och pengar. Vi nöjer oss med att det går runt för att kunna fokusera på att ha kul och leva! Jobba mm har man några år på sig att göra sen. Vi får bara lite mindre pengar och fett…

 5. Morgan. Som de sagt tidigare så tänker inte skidåkare konstant på skidåkning och träning.
  Men ska man bli bra på något krävs mycket träning. Det gäller hockeyspelare i Eliserien, allsvenska fotbollsspelare, andra lagsportare i elit och det gäller också skidåkare. Det finns inga genvägar.
  Detta är satsande skidåkare för SSK som kör SM mm, då går det det inte att träna 5 timmar/vecka och lalla på om man ska komma nån vart.
  Men bara för att det är mycket skidsnack här innebär inte att det är det enda som finns.

  Skriver du och säger till Löven och AIK att dom tränar för mycket också?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *