Några ord om Svanstedt-fallet och V64

 I våras vann Torvald Palema Elitloppet för Åke Svanstedt. En bisarr känsla infann sig när det stod klart att ekipaget skulle ta hem det ärofyllda loppet. Inte för att Åke Svanstedt eller Torvald Palema på något sätt var oväntade eller ovärdiga vinnare, utan för det snack om grisfösare och annat som figurerat i media när det gäller tränaren.

I det ögonblick Svanstedt blåste förbi konkurrenterna över Solvallas upplopp, kände jag mig kluven. Eftersom jag inte visste vad jag skulle tro om ryktena kändes det konstigt att stämma in i hyllningskören, samtidigt som var jag imponerad över hästen och kuskens prestation.

Den här historien är tragisk, för vad som än är sant eller inte sant i det hela, så skadar detta travets förtroende och hela grejen känns på något sätt overklig. Det positiva i den här kråksången är väl att det kanske blir ett större fokus på hur hästar behandlas. 

Nu är rättegången över, och efter att ha följt de liverapporteringar som en del sidor på nätet har erbjudit, så känns det efteråt som att ord står mot ord. Strax före jul kommer domen i Svanstedt-fallet, och blir det en fällande dom så riskerar dom anklagade yrkesförbud.

 ***

Från det ena till det andra:

Veckans V64-omgång är spelvänlig, och det kan bli fina pengar för sex rätt. Riktigt givna spikbud saknas, och några av loppen är streckkrävande.

***

City Hall vann spårlottningen över Incredible Accent så tror jag på bra chans för denna. Senast var han jättefin efter lång tävlingsfrånvaro, och borde vara ännu bättre nu med ett lopp i kroppen. En sund spik. Värst emot är redan nämnda Incredible Accent. Hästen var sjuk senast, därav den svaga insatsen. I.A. är en stark och rejäl vinnartyp, och dyker upp i striden om han inte tappat form. Klondike B.B. spurtade vasst till vinst senast, inte borta om det klaffar.

***

Prada Pellini vann i joggande stil senast, och läget borde vara rätt lämpligt då detta underlättar för felfri avgång. Enjoy Me More ser läcker ut, och grejar hon spåret så är hon med där framme. Struken senast. Oklahoma Ås är ett annat tidigt streck.

***

Necklace vann från bakspår på tung bana efter flera månaders frånvaro senast, och kan såklart vara ännu vassare nu med den genomköraren. Love And Money är stark och rejäl, och sköter hon sig så är hon med och gör upp om vinsten. Queen Sequence har ett iskallt läge, men skulle det bli lite körning i loppet så har hon kapacitet för att segerstrida.

***

V64-4 är ett i raden av öppna lopp, men här går tipset till Magic Rex som har lopp i kroppen, bra inställning, och springspår. Alvena Othello närmar sig formen, och sköter han sig så är han med där framme. Gany du Ling har galopperat två gånger i rad, och riskerar vingel. Utan strul kan han bli farlig, går bra bakifrån. Leading Role har bra kapacitet och kan utmana om ledningen vid felfri avgång.

***

Fredrik Persson verkar ruggit uppåt angående Omega Neo den här gången. Ett tag funderade jag på att spika, men jag vill se uppryckning och garderar. Simb Ruby har leverarat den ena fina prestationen efter den andra, och från det här läget är hon given. Trots att Jullan fick bestämma i ledningen senast, tycker jag att hon var förbättrad. Nu är läget riktigt kasst, men Erik löser det mesta. French Miracle behöver tempo för att kunna blanda sig i leken, men formen är stigande. Zimba Boko är inte heller helt avsågad.

***

Normalt sett avgår Marshland eller Knockout Rose med segern i V64-6. Skulle det strula för denna hårt betrodda duo, så kan Copy Tooma leda loppet länge. Traveling Man och Big Cheese är rysarna i loppet.

***

Lycka till på V6!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *