V75-finaler på Åby

V75-finaler på Åby idag

och visst …. jag vet att Torvald torskat tidigare när det varit högt och jämnt tempo över full distans. Men något man använder i för liten utsträckning när man spelar är öronen. Åke Svanstedt som brukar ha klart för sig låter väldigt uppåt, och säger att Torvald blivit tuffare både psykiskt och fysiskt, eller som Micke Nybrink brukar säga ”fått mer hår på bröstet” . Den uppfattningen delas även av ägarna. Av den anledningen tror jag att vi kommer att få se en tuffare och mindre sårbar Torvald ta hem Olympiatravet idag. 

Sedan är jag inte längre så säker på att Svanstedt spetsar, släpper och försöker avgöra via open strectch. Grön kusk har både en och två rävar bakom öronen, och kan mycket väl ha tänkt ut en annan plan.

Vinner inte Torvald så kan i princip vem som helst vinna. Så öppet är det, åtminstone på förhand. I fjol vann 65-oddsaren tillika fyraprocentaren Copper Beech efter en spårsnål resa. Vem skulle kunna vara årets Copper Beech? Mja varför inte Noras Bean?

***

V75-1: Jag blev imponerad av 10 Orali senast, och han kan sänka allt trots bakspåret. Men 6 Conrads Linsan får nog överta och leder länge. Enligt Svanstedt har hon den näst bästa chansen efter Torvald. Bakom dessa två räknas även 8 Nelle Pelle, 5 Indigo Broline, 7 Ågårds Ludde och 4 Ester Zonett.

V75-2: 8 The Man, 11 Balticas Yahoo, 5 Yucay Boko är väl dom tidiga här, men det finns fler som kan utmana: 10 Markus Klipp (13 %) gillar jag skarpt, 3 Octopus, 2 Francais du Gull och även 1 Joker Stursk.

V75-4: Fyra hästar höjer sig en aning. 6 Pronto Ribb spetsar och leder länge, 4 Pitch Command är tuff och tål göra jobbet, 3 Campbell Ås – fin senast, 9 Dexter Stone.

V75-5: 2 Alandias Michelle kan leda hela vägen. 15 Jacky Glide är urstark och kan krossa allt. Den här duon kan vara ett tänkbart lås. Men stolopp är stolopp … 3 Krista Tilly, 1 Filippa Star, 6 Regina One och luringen 4 Hyltans Adora (9 %) är samtliga värda streck om man tar med ett gäng hästar.

V75-6: 11 Mathilde Tröjborg lekte med stoeliten i fjol, och normalt ska hon bara vinna det här. Men bakspår i kombination med ett ”lopp efter galopp” gör att det inte känns helt solklart den här gången. 1 Hilda C.D. låter det väldigt uppåt på, och skulle favoriten få långt fram så finns det flera tänkbara vinnare. 2 Tinita Love, 6 Nina de Gesvres, 3 Cleo Nalan med flera.

V75-7: Tre hästar höjer sig i avslutningen. 3 Yellow Eden, 9 Classic Tile och 4 Baht Launcher. Tar man med en fjärde häst så tycker jag att man ska strecka spurtstarke 2 Rocket Power som har ett bra läge.

***

De tre senaste Olympiatravsomgångarna har bjudit på miljonutdelning:

2008: 2,4 miljoner

2009: 3,1 miljoner

2010: 4,7 miljoner

Gemensamt för dessa omgångar är att de har avjorts med open stretch.

***

Open strech har gjort att:

* Det är svårare än vanligt att vinna bakifrån

* Antalet spetsvinnare har minskat, men positionen rygg ledaren gynnas mycket. Under de senaste 169 loppen med open stretch på Åby har innerspåren bakom ledaren vunnit fler lopp än ledaren.

***

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *