Damaskus – Sista Striden

Idag besökte jag byn Al-Qurdaha som är presidentens by. Dåvarande presidenten Hafez Al-Assad och hans två söner Basel och Majd ligger begravda i denna by. Basel Al-Assad var den påtänkta tronföljaren, men dog i Damaskus under 90-talet. Den officiella hållningen är att Basel Al-Assad dog i en bilolycka, men i folkmun talar man om ett planerat mord. Detta planerade mordet sägs Rafaat Al-Assad, Hafez Al-Assads bror ligga bakom. Tidigare har jag skrivit om Rafaat Al-Assads kuppförsök till makten under 80-talet som misslyckades. Majd Al-Assad är det få som har koll på. Enligt människor jag talat med så var han psykiskt sjuk och vårdades till sin död för bara några år sedan.

Innan jag besökte Al-Qurdaha tänkte jag mig att byn skulle vara fylld av hus byggda av miljoner, men till min stora förvåning ser denna by ut som vilken annan by som helst. Hafez Al-Assad och nuvarande presidenten Bashar Al-Assad har uppenbarligen inte spenderat miljarder på sina hemtrakter likt Saddam Hussein i Irak eller Khaddaffi i Libyen.
Mellan Latakia och Al-Qurdaha har militären upprättat checkpoints där alla bilar genomsöks och alla personer måste uppvisa legitimation. Detta skapade lite bekymmer när jag gav en soldat min svenska körkortslegitimation. Som tur var gick allting bra och militären lät mig passera. Efter alla terrordåd i landet är det inte mer än rätt att militären är misstänktsamma mot utländska pass m.m.

Jag hade också trott att presidentens gravplats skulle vara en stor maffig byggnad som han hade upprättat. Tvärtom, det var som vilken gravplats som helt. Skillnaden var den säkerhet som fanns kring gravplatsen. Två checkpoints till innan vi var framme. En anledning till detta säkerhetspådrag i byn Al-Qurdaha är bland annat på grund av att den sunniextremistiska salafisten Adnan Al-Arour, som jag tidigare berättat om är den fria syriska arméns religiösa ledare, har sagt att hans krigare ska förinta staden och döda alla alawiter som bor där.

Tidigare har jag skrivit om att militären har gått in hårt i Damaskus förorter för att förinta den fria syriska armén. Den 18 juli drabbades den syriska regimen av ett hårt bakslag när en självmordsbombare dödade Syriens försvarsminister Daoud Rahija, presidentens svåger Asef Shawkat och presidentens militära rådgivare Hassan Turkmani. I detta terroristdåd dog även fler människor, men dessa tre är den syriske presidentens närmaste män. Jag har följt hur svensk media rapporterat om regimen och dess påstådda alawitiska toppstyrning. Faktum är dock att detta är långt från sanningen och dessa tre martyrer är beviset. Daoud Rahija tillhörde den kristna minoriteten. Asef Shawkat tillhörde den alawitiska minoriteten. Hassan Turkmani tillhörde den sunnimuslimska majoriteten. Bara timmar efter terrordådet gick människor ut i protester i städerna Kamishli och Latakia mot våldet och stöd för regimen. Folket vrålade om att militären måste gå hårdare åt dessa militanta rebeller för landets bästa. Bara timmar efter terrordådet utsågs Fahed Yasem Freijj som tillhör den sunnimuslimska majoriteten. Han förklarade bestämt att han kommer krossa dessa militanta rebeller. En militant grupp, som kallar sig Liwam Al-Islam med kopplingar till den fria syriska armén har tagit på sig ansvaret.

Jag har också fått rapporter från bekanta som bor i Damaskus att militären nu använder helikoptrar, flygplan och pansarvagnar för att krossa motståndet. Vad som händer nu är stundens allvar och detta kommer att avgöra Syriens öde. Mina bekanta i Damaskus förklarade också att hela staden inte är en krigszon, utan att det är Damaskus förorter i de södra delarna striderna förekommer. Al-Jazeera och andra medier har beskrivit hela staden som en krigszon, vilket alltså är fullständigt nonsens. I folkmun talar man om att militären kommer att avsluta det som händer i Damaskus inom tio dagar. Alla vägar till Damaskus är stängda och det går inte att ta sig till flygplatsen.

Det finns mycket osanningar som sprids genom medier, speciellt från nyhetskanalen Al-Jazeera. Denna mediekanal har sagt att presidentens residens har attackerats och att presidenten flytt till Latakia, den stad jag nu befinner mig i. Detta dementerades snabbt av syrisk media. Nyhetskanalen gick dessutom ut och sa att strider pågår i Latakia. Detta är också en komplett lögn. Anledningen till Al-Jazeeras minst sagt lögnaktiga rapportering grundar sig i att de finansieras av Saudiarabien. Ni som följt bloggen har kunnat läsa om den antisaudiska ställningen Syrien i flera års tid åtagit.

Under de pågående striderna i Damaskus har militären officiellt sagt att Homs nu är avklarat. I Homs återstår det nu en by som heter Al-Rastan som militären har omringat. Electriciteten till denna by är avstängd, maten de militanta rebellerna har till förfogande räcker inte länge till och vattenförsörjningen är också avstängd. Militärens taktik är att vänta ut rebellerna. Cirka 230 rebeller har redan hissat upp en vit flagga och överlämnat sig till militären. Den fria syriska armén tycks bli allt mer desperat och om de blir besegrade i Damaskus lär striderna också vara över, även om oroligheterna möjligtvis tar tid att besegra. Det har bevisats gång på gång att den fria syriska armén använder sig av självmordsbombare och förlorar man i Damaskus kommer självmordsuppdragen med all säkerhet att eskalera i en sista desperat kamp.

Under de pågående striderna i Syrien samlades cirka en miljon libaneser i Beirut för att lyssna på Hizbollahs ledare Hassan Nasrallah. Denne Nasrallah är otroligt respekterad i Syrien och överallt i Latakia finns bilder på honom. Han förklarade att det som just nu händer i Syrien är en politisk konspiration som är bevisligen finansierat av bland annat USA. Tidigare har jag skrivit om Wikileaks avslöjande om att USA har i flera års tid finansierat militanta rebeller och oppositionsgrupper i och utanför Syrien. Nasrallah erkände också för första gången för det libanesiska folket att de missiler som användes i kriget mot Israel 2006 inte var Iran-tillverkade, utan Syrien-tillverkade. Han sade att Syrien också finansierar palestinska militanta grupper som kämpar mot den israeliska ockupationsstaten. Detta var enligt Nasrallah anledningen till USA:s och Israels konspiratoriska imperialistiska politik mot den syriska regimen. Många väntade sig att Nasrallah skulle tala om de tjugo libaneser som tillfångatogs av den fria syriska armén och som nu hålls gisslan, men detta nämnde han inte överhuvudtaget. Ledare för den fria syriska armén har krävt att Nasrallah ställer sig på deras sida och talar mot den syriska presidenten för de tillfångatagna libaneserna inte ska dödas. Hassan Nasrallah förklarade också att om något land väljer att attackera Syrien, så kommer det landet ha startat ett krig utan dess like, där Iran, Hizbollah och militanta palestinska grupper kommer att involveras. Strax efter talet hördes hyllningskörer på Latakias gator. De tillfångatagna libanesernas öde är nu mycket oklart.

Slutligen rapporteras det om att tusentals syrier är tillfångatagna som gisslan av den fria syriska armén. Ytterligare tusentals syrier har hittats döda i massgravar i olika städer runtom i landet och många av kropparna kan inte identifieras på grund av olika anledningar. De flesta massgravarna man hittat har påträffats i staden Homs efter att militären säkrat området. Det franska försvarsministeriet har nu bekräftat att den franske journalisten Jack Jauqline som dog i Homs inte dödades av den syriska militären, utan av militanta rebeller.

Det sista jag vill berätta är att Addounia, som är en syrisk tv-kanal, hade stängts av från Saudiarabien och Qatar som är delägare i Nilesat. Syriens svar var att stänga av Al-Jazeera. Addounia är nu tillbaka och sänder som vanligt, men ligger på en annan sattelit nu. Troligtvis den iranska.

Ni börjar bli väldigt många som läser bloggen. Jätte roligt att se! Om det finns några frågor ni har om Syrien får ni gärna ställa dom så kommer jag besvara dessa i nästkommande inlägg.

4 kommentarer

  1. Va händer med de checkpoints vid Turkiet o Irak gränserna. Vet du om terroristerna fortfarande kontrollerar de. Finns det många militärer. Kollar man på lögnkanalen aljazeera så tror man att Syriens militär gått under.

  2. Inga frågor… Vill bara upplysa om att en här bloggen kommer att följas fortsättningsvis, samt även ditt, som jag förmodar, framtida författarskap. Lätt att läsa och inga krusiduller… sånt uppskattar en gammal dyslektiker 🙂 .

    Det är sånt här man vill veta när nyheterna och dagstidningarna uppenbart ljuger.

    mvh Pierre

  3. Mycket viktigt det du skriver, i alla dina inlägg. Jag läser dem alla just nu med stort intresse.
    Har bara ett litet påpekande här: Al Jazeera är en Qatarisk kanal och torde betalas av Qatar. Jag skriver om Al Jazeera här… http://www.alba.nu/motvallsbloggen/?p=9394#comments

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *