Som en blixt från klarblå himmel


Inför årets Prix d’Amerique handlade förhandssnacket om ett fåtal hästar. Experterna uttalade sig om tre-fyra olika tänkbara vinnare av loppet, men alla blev lika överraskade när 170-oddsaren Oyonnax blåste förbi allt inne på upploppet. Då började det genast snackas om vilken dålig upplaga av loppet det var, och man sa att Oyonnax nog aldrig hade vunnit om det inte varit för att favoriterna svek. Vadå?! Hästen var visserligen gynnad av det högt uppskruvade tempot, men svarade för en riktigt vass prestation. End of story.
***
Många har säkert tänkt tanken – det hade kunnat gå bra för Maharajah i PDA, riktigt bra till och med. Samtidigt är ju fransmännen ganska hårda på att diska om dom tycker att aktionen är tveksam. Maharajah har ju kunnat se lite skuttig ut, så det får man nog slipa på lite.
Om jag inte minns fel diskvalificerades Marcus Öhmans Hot Tub på Vincennes nu i vinter. Hästen såg morsk ut i ledningen, men ropades ut som diskvalificerad med 55 000 euro på gaffeln. Aj aj.
***
Livi Destiny har tänt till på slutet, och var riktigt bra vid vinsten senast. Gör han en liknande prestation på måndag (Umåker) så är han given i striden. Det finns dock ett par vassa konkurrenter emot i loppet.
***
En annan Bucht-tränad häst som var duktig senast, var Västerbo World. Den hästen kan verkligen gå en rejäl trudelutt när allt stämmer. Hade vissa förhoppningar på en framskjuten placering när han var ute i V75 näst senast, men Bucht berättade att det gick för sakta där framme för att det skulle gå att ta någonting på slutet.
***
Travgalor har det varit också, både i Umeå och i Skellefteå. Här nedanför kan ni se vinnarna i dom olika kategorierna.

Vinnare Skelleftetravet

Årets äldre varmblod: Electrum.
Årets äldre kallblod: Farmfurir.
Årets 3-åring: Zandra C.
Årets 4-åring: H.P Baxter.
Årets montépris: Sandvångens Ligist.
Årets häst: Farmfurir.
Årets proffstränare: Anders Stenman.
Årets amatörtränare: Gabriella Laestander
Årets kusk: Per Gustafsson.
Årets komet: Malin Viklund.

Vinnare Umåker

Årets treåriga varmblod: Caramelle Tooma
Årets fyraåriga varmblod: Blue April
Årets äldre varmblod: Starchip Hawk
Årets treåriga kallblod: Mys Elden
Årets fyraåriga kallblod: Järbo Harry
Årets äldre kallblod: Eld Kevin
Årets varmblod: Carmen Sund
Årets kallblod: Eld Kevin
Årets tränare: Mats Bucht
Årets hästägare: Olle Bobrink
Damklubbens pris till årets sto: Carmen Sund
Folkets häst: Carmen Sund
Årets Totomatombud: Bubblan
Stall 10B:s (Umåkers travskola) pris: Linnea Landström
Folksams Ungdomsstipendium: Caroline Forsner
Montéföreningens pris: Katrin Hurny

***
Carmen Sund vann en ”pristrippel”. Sören Lennartson meddelade att det kommer att bli en lite snällare matchning av hästen framöver. Istället för V75 så kan det till exempel bli tal om V64 enligt Sören.
***
Hade det gått att dela ut två priser i kategorin ”årets äldre varmblod” på Skellefteågalan, så vet jag vilken häst jag hade gett det andra till. Tveklöst Face The Evil. Electrum vann priset i år, och visst är det också en värdig vinnare.
***
V64 imorgon kan man bara se på ATG-live, men det behöver inte vara fel. Ibland tycker jag att TV4 Sport-sändningarna spårar ut lite och blir lite av klubben för inbördes beundran. Ungefär såhär kan det låta då och då ..
”Men Johan, visst hade du spelat plats på den!? Men det var ju verkligen skickligt att du satte den! Fantastiskt!” … zzz
Annars måste jag säga att jag gillar folket i studion. Nybrink som alltid säger vad han tycker. Forsgren snackar utan krusiduller, och är kunnig. Statistik-Johan och Jocke J är också bra.
***

– Nurmos låter uppåt om nästan alla av hans hästar på V64, men han tror att Dude Kemp behöver fler lopp.
– Stig-H baissar nästan alla sina chanser i omgången.
– Robert Bergh lät optimistisk i en intervju vad gäller Staro Cold Carat.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *