39 miljoner i stimulanspaket

Här kan du läsa pressmeddelandet i sin helhet:

ATGs och Svensk Travsports styrelser har beslutat om ett stimulanspaket på 39 miljoner kronor till travsporten 2011. Av dessa går 29 miljoner till en breddsatsning och 10 miljoner till att höja prispengarna inom V75.
   – Det här är pengar som direkt riktas till hästägare och uppfödare, där 26 miljoner är nya pengar och 13 miljoner innebär en omfördelning. Trots att ATGs budget för nästa år inte är klar har vi tillsammans med Svensk Travsport beslutat att det är angeläget att redan nu gå ut med det här stimulanspaketet. På så sätt slår satsningen igenom med höjningar av prispengar redan från och med den 1 januari 2011 istället för i mars, säger ATGs VD Remy Nilson.
   – Den här satsningen på såväl bredd som elit är nödvändig och den ser Svensk Travsports styrelse positivt på. Den sätter fokus på hästägarnas ekonomi, säger Ulf Hörnberg som är generalsekreterare för Svensk Travsport.

En extra matlapp i vardagstravet
Breddsatsningen omfattar vardagstravet och premieloppen för tvååriga hästar.
I samtliga lopp upp till 25 000 kronor i förstapris införs breda prisskalor, som innebär att den totala prissumman i loppet höjs. I dessa lopp kommer vi även öka antalet priser med ytterligare en prisplacering, det som i dagligt tal brukar kallas ”matlapp”. I lopp med 15 startande kommer man till exempel alltid att tävla om prispengar till de åtta främst placerade hästarna. Vi satsar dessutom prispengar i eftermiddagstrav. Det ger en höjning med totalt cirka 14 miljoner kronor i prispengar i de här loppen.
Premieloppen förstärks med cirka 11 miljoner kronor. Idag får ägarna till tvååriga hästar som klarar ett godkänt premielopp 12 000 kronor. Den summan höjs nu med drygt 40 procent till 17 000 kronor. Är hästen i proffsträning utgår som tidigare ytterligare 8 000 kronor.
   – Vi vet att satsning på premielopp alltid har positiva effekter. Vi har också sett att de extra matlapparna i vardagstravet har varit en bra stimulans för bredden, säger Ulf Hörnberg.
Dessutom kommer det att köras ett extra lopp med 30 000 kr till vinnaren varje lördag. Det ger hästägarna ytterligare 4 miljoner kronor.

Prishöjningar i V75
Satsningen på V75 riktas till hästarna som tävlar i guld- och silverdivisionen. Förstaprisen i dessa lopp höjs till 200 000 respektive 150 000 kr. I V75-finaler dubblas prispengarna och en
vinnare i gulddivisionens final tar alltså hem 400 000 kronor från och med nästa år. Totalt får V75 ett tillskott med 10 miljoner kronor.
   – Det är självklart att våra bästa hästar skall tävla inom V75. Prispengarna för de högsta klasserna har stått still under många år. Förstapriset i Gulddivisionen har varit samma sedan 1992 och det känns riktigt och nödvändigt att höja nu. Stimulanspaketet nästa år innebär att de aktivas medel har höjts fem år i rad, totalt med 22 procent. Under samma period har spelomsättningen ökat med 16 procent, säger Remy Nilson.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *