Beundransvärt

VINTERKUNG. Micael Melander och Västerbo World.
***

Mats Buchts Västerbo World är en häst som man inte kan låta bli att imponeras av. Han har provat V75 vid 22 tillfällen och aldrig vunnit, men när det handlar om norrland och isbana – ja då är han kung. I fjol sprang han in 437 300 kronor (21: 7-1-1), och i år är han länets näst vinstrikaste häst efter fyra starter med 122 500 kronor (4: 2-1-1).   

***

Gabriella Laestanders Face The Evil är en annan hedershäst från länet som bara ångar på. Senast blev han tvåa på Umåker från ett risigt läge, och trots att formen kanske inte riktigt är på topp. 2010 sprang han in 497 075 kronor (25: 5-6-4) I år utsågs han till årets äldre varmblod på Skelleftetravets travgala, och nu fattas det bara cirka 30 000 kronor så är han uppe i sin tredje intjänade miljon.  

***

Farmfurir är också en lokal förmåga som är lätt att fascineras av. Han nekades betäckningstillstånd i höstas för att han är så liten (1.46 i mankhöjd) att han håller ponnystorlek. Men kapaciteten och kämparglöden är det inget fel på. I helgen utsågs han till årets häst igen vid Skelleftetravets travgala, och om en dryg vecka kommer han att vara en av Sveriges representanter i kallblodslandskampen Prix des Sang Froid på Vincennes. I fjol sprang han in 494 000 kronor (22: 6-4-0), och hittills i år är han länets vinstrikaste häst med sina 150 000 ( 2: 1-1) intjänade kronor.

***

Det finns hjältar på alla nivåer. I travets elitserie V75 så finns det två stycken hästar som utmärker sig, och som ägarna måste vara oerhört nöjda med.

Global Investment är en V75-följetong som sällan eller aldrig gör ett dåligt lopp, och som hävdar sig strålande i ”vanlig” gulddivision, men som inte heller skämmer ut sig när han möter de värsta. 16 rikstotosegrar har det blivit hittills, och fler är att vänta. Vid finalvinsten senast blev det 500 000 nya friska kronor in på kontot.

Frillan Filiokus har än så länge inte varit fullt så lukrativ och segerrik på V75, men gör precis som Global Investment nästan alltid bra lopp.

***

Många har länge trott att Maharajah är en världsstjärna, men det finns nog även en del som har tvivlat på hans storhet. Efter hans första riktiga prövningar nere i Frankrike, så finns det nog inte så många tvivlare kvar.

För egen del har jag varit tämligen övertygad om att Viking Kronos-sonen kommer att gå framåt rejält av att härdas mot världseliten, och redan efter Prix d’Amerique så var ju ”Marre” ganska mycket vassare i Prix d’France.

På söndag så får nog Maharajah, Hultman och Kihlström en väldigt välförtjänt fullträff i 4 125 meter långa Prix de Paris, om inget oförutsett inträffar.

*** 

Commander Crowe var fullkomligt makalös i november när han vann ett stort montélopp på Vincennes på 1.11,4. ”Commandern”  har aldrig sett läckrare ut än när han stack i sista sväng. Han bara försvann, och nye tränaren Fabrice Souloy var helt lyrisk efter loppet.

Om några veckor gör han årsdebut i ett stort lopp öppet för valacker. Loppet avgörs över distansen 3000 meter och vår svenska stjärna kan få tufft motstånd i form av franske monstret Rapide Lebell. Souloy har siktet inställt mot Elitloppet med Commander Crowe. Rapide Lebell är även han en tänkbar startande i årets upplaga.  

Kylan ute verkar inte vilja ge sig, men temperaturen inför sista helgen i maj stiger..

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *