Aldrig på en söndag

Idag kan man läsa om Umåkeramatören Urban Engdelius och hans fartfyllde V75-vinnare Dead Wood i VF och även här på folkbladet.nu.

Många gånger när man skriver artiklar/reportage så känns det som att man hade viljat skriva mycket mer, men man är begränsad till ett visst antal tecken för att det ska få plats i tidningen.

Blev tvungen att skippa vissa intressanta grejer i artikeln om Engdelius och hans hästar, så jag tänkte att jag skriver och berättar om dem i bloggen istället.

***

Förutom Dead Wood så har Engdelius en tvåårig hingst efter Gentle Star som han köpte en söndag på kriterieaktionen i fjol. För tillfället heter hästen Anders K, men det kan bli tal om en namnändring:

– De som är riktigt insatta i det här med uppfödning och avel, säger att man inte ska köpa häst på en söndag sista dagen på auktionen. Så jag funderar på att döpa om honom till Mr Sunday Outlet (herr söndagsutförsäljning), säger Engdelius och skrattar.

– Jag hade aldrig varit på en auktion tidigare, men det jag fastnade för var att han var den enda hästen som redan såg ut som en fullvuxen häst.  Sen var han fruktansvärt proportionerlig, och jag gillade att han såg så nyfiken och klok ut.

Anders K är en stor och rejäl typ med ett vägvinnande steg, och Engdelius är helnöjd med hästen såhär långt:

– Jag körde långslingan igår i två minuters tempo stenpullandes, och då pratar vi ändå om en mil. Jag var så slut i armarna att det var sanslöst. Alla som har sett honom tycker att det är en jättefin häst. 2000 meter och prema han om två månader det ska väl inte vara omöjligt, men mest troligt blir det treåringsstart om allting går som det ska.

***

Det två hästar starka amatörstallets stjärna Dead Wood imponerade i fjol och vann vid fem av åtta tillfällen för Engdelius. Men i säsongens elfte timme galopperade Dead Wood två gånger i följd och blev diskvalificerad. Tränaren berättar om galopperna:

V75-final Solvalla 101002

– Vi chansade och körde barfota fast han egentligen inte hade hovar för det. Vi trodde att det skulle hålla, men Chakir stod med plastade hovar brevid och hade man varit lite förutseende så hade man kunnat be dom plasta hovarna på Dead Wood också. Då hade det förmodligen gått bra. Så det får inte bli för nära mellan starterna heller. Han gick för fulla segel i finalen, men började tappa travet 5-600 kvar och 150 kvar kunde han inte hålla ihop det längre.

Lunchtrav Umåker 101029

– Han fastnade i en knäkappa och slet av den.

De tidigare galopperna i karriären tror han har berott på att:

– Det jag har sett är att han nästan alltid startade från bakspår, och så har dom tokkört ute i spåren för att komma framåt, och då har han galopperat. Sedan har det varit ett par gånger när det har varit kladdig bana, och det gillar han inte heller.

Hur kändes det att som under fjolåret ha en V75-häst som är tippad etta i landets travtidningar, och hur upplevde du den uppståndelsen?

– Det låter lite dumt, men för mig är han bara ”Hålger”. Det är min kompis.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *