Quarcio du Chene – ett missförstått geni

Torsdag 1 mars, kl 20.14

Björn Goops franskstammade åttaåring Quarcio du Chene har under hela sin karriär blixtrat till ibland, och visat prov på exceptionell kapacitet.  Men det som har stoppat Quarcio från att blomma ut till en fullfjädrad elithäst, har varit ett lite knepigt humör. Topprestationer har varvats med plattfall och galopper, och vid sidan av banan har han målats upp som något av ett monster.

För ett år sedan skadade Quarcio sig i ett framben. Då flyttades han till veterinären Jonas Tornell och den nya skötaren Stina Gustafsson.

Skötaren berättar om det första mötet:

– Vi fick höra att han var helt omöjlig, men sedan när han kom hit så tänkte vi ”Vad är det här?”. Det var bara någon uppmålad bild.

Så du anser alltså inte att han varit besvärlig?

– Han var säkert besvärlig där, men det var nog bara för att han inte trivdes och var missförstådd. Från början när han kom till oss så trilskades han lite, men då var det bara att visa ”Okej Quarcio. Jag är din ledare” och sedan ge honom massor av kärlek.

– Quarcio har saknat en stark  ledare som talar om vad som gäller, och som samtidigt ger mycket kärlek. Det är det han ska ha, för det är lite av en enmanshäst. Han älskar den kombinationen. Han kan ju stå i 20 minuter på eftermiddagen och sova i famnen för han tycker att det är så himla mysigt. Han tar små tjuvnyp ibland, men han är ju hingst också, det får man inte glömma. Det är ju inte värre än någon annan hingst egentligen.

”Monstret” Quarcio är med andra ord en riktig mjukis numera, en harmonisk myskille som tycker om att sätta huvudet på prov.

– Quarcio är inte avsiktligt elak. Det är bara det att han har varit understimulerad på det psykiska planet. Det är nog den mest intelligenta hästen jag träffat på. Han har nog varit lite övertränad förut, men han behöver få arbeta med huvudet. Man märker att han älskar det. De har trott att han varit elak, men det är för att de bara har tröttat ut honom fysiskt. Han behöver bli trött i huvudet. Nu är han helmysig. Han är som en hund.

Vad får Quarcio för träning?

– Han går lätta dressyrmoment, och det gör han två gånger i veckan. Sedan rids han i skogen två dagar i veckan, och så skrittar jag honom en timme en dag i veckan. Jonas kör snabbjobb med honom på lördagar. Och det upplägget verkar fungera jättebra.

Det verkar som att ni trivs väldigt bra ihop?

– Ja det verkar så. Jag brukar ha lite träning i ridhuset utan att rida på honom. Han får gå lös bredvid mig, med bara träns och sadel. Då får han lära sig att följa och göra volter utan att jag ens är på honom. Det tycker jag också är kul, för han tar ju till sig allt man lär honom. Sedan när han får beröm, då blir han glad och då vill han ju lära sig ännu mer. Han blir jätteglad när han fattar ”Aha! Okej!”. Han är så himla rolig att jobba med.

– Han är väldigt trygg med sig själv nu. Det här med att man arbetar med honom i skogen, det ger också förtroende. Om det rinner en bäck och han inte vågar gå över, så låter man honom successivt bygga upp sitt förtroende för mig. Sedan när han går över och jag blir jätteglad och berömmer honom, då blir han väldigt stolt och tycker att han är världens modigaste. Då får man lite gratis.

Enligt Stina uppträder Quarcio som ett riktigt proffs innan loppen numera.

– Jag är väldigt fascinerad av den här hästen alltså. Han är så smart, och han är som en fullfjädrad idrottsman. Han följer alltid sina rutiner när han kommer till tävlingsbanan. Från det att Björn har värmt honom, så står han blick stilla, kopplar bort allt och bara mediterar. Ingenting stör honom. Han bara står och fokuserar. Sedan när han kommer ut så gör han sitt jobb.

– Men allt detta har ju såklart tagit lång tid. Björn och hans delägare har haft ett enormt tålamod. De har verkligen trott på hästen och gett hästen den här chansen. Utan deras tro på hästen hade det inte gått. Sedan har de matchat honom väldigt bra. De har inte slängt in honom i de värsta tänkbara loppen, utan har låtit honom bygga upp sitt självförtroende.

Det fina samarbetet mellan Stina Gustafsson, Jonas Tornell, Björn Goop, hästens ägare och inte minst Quarcio du Chene själv, har resulterat i en rad imponerande prestationer de senaste månaderna. Senast seglade Quarcio undan till en mäktig och överlägsen seger i gulddivisionen på Solvalla. Nästa start för Quarcio eller Qurre som han brukar kallas, blir i Olympiakvalstravet på Jägersro.

MAGNUS LINDGREN

FOTO: KANAL 75

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *