Det första intrycket av landet

Detta är inte första gången jag reser till Syrien. Detta är dock första gången jag gått igenom så många säkerhetskontroller i detta land. Jag har inte insett hur illa skadat Syrien är på grund av oroligheterna förens nu. Efter ett flertal kontroller av både pass, visum och bagage var det nära att jag inte skulle få inträda landet. I en timme diskuterade olika säkerhetsansvariga på flygplatsen om jag skulle skickas tillbaka till Sverige eller inte. Anledningen var att jag inte kunde bevisa att jag föddes i Syrien. Enda bevis jag hade till mitt förfogande var det som stod på mitt pass, just att jag var född i landet. Under denna timme satt jag nervös, spänd och visste inte vad som skulle ske. Slutligen släppte dem mig in i landet av en anledning jag just nu inte kan förklara på grund av olika skäl.

 

När jag väl kom till väntsalen för att invänta inrikesresan som skulle ta mig till Latakia hände det olika saker som jag förundras över. Ett flertal personer som hade fått syn på min tröja med syriska flaggan på lovordade mig. Av andra gavs det blickar utan ord. När jag sedan skulle gå ut och röka försökte flera prata med mig av olika skäl och jag försökte hela tiden ignorera vissa frågor som uppkom. Efter rökpausen gick jag på toaletten där en städerska tittade på mig och med tårögda ögon sa till mig: ”Jag ber dig ta av dig tröjan”. Jag frågade varför och hon svarade att militanta islamister dödade hennes son på grund av en likadan tröja som jag bar. Fel tröja i fel sammanhang kan alltså innebära döden.

 

Cirka en halvtimme senare när jag sitter och dricker kaffe i ett café i väntsalen kommer en av säkerhetsvakterna och ber om ursäkt för det inträffade. Han sa att han skulle hjälpa mig med allt jag behövde ha hjälp med. Personen ifråga lånade dessutom ut sin telefon för att jag skulle kunna ringa hem till mina föräldrar för att säga till dem att jag anlänt till Syrien. Anledningen till denna kovändning tycks vara på grund av att de hade dubbelkollat mig och såg att allt var i sin ordning. Dessutom verkade som om min syriska lokala Latakia dialekt hjälpte mig, samt att jag varit i Syrien flera gånger tidigare hade varit en fördel.

 

Denne säkerhetsvakt förklarar sedan att anledningen till den hårda kontrollen är på grund av att ett flertal personer som kommit från andra länder hjälpt extremisterna i landet i olika former. Han nämnde exempelvis att ett flertal personer från andra länder har smugglat in satellittelefoner och andra tekniska hjälpmedel som använts i krigsföringen mot regimen. Något som var intressant var dock att planet till Syrien var fullt och det anlände fler och fler resenärer under min väntan på caféet. Säkerhetsvakten förklarade att även om det existerar oroligheter i vissa områden i Syrien, så är det långt ifrån hela landet som är drabbat. De flesta av resenärerna från Sverige var Syrianer som var på väg till norra delen av Syrien fortsatte han. Innan säkerhetsvakten gick iväg lovade han att komma tillbaka innan mitt plan till Latakia skulle gå för att hjälpa mig genom säkerhetskontrollerna. Säkerhetsvakten gav mig dessutom hans nummer och sade att när jag skulle åka tillbaka till Sverige, så skulle jag slå en signal till honom om jag behövde assistans på något vis. Även om det var mycket säkerhetskontroller, så fanns det inte många militärer i flygplatsen. Det stod två militära vakter utanför flygplatsen, men inne i flygplatsen var det endast säkerhetspoliser klädda i vit skjorta, svarta byxor och inga synliga vapen.

 

I ett av många samtal med både säkerhetspolisen som hjälpte mig, servitörerna, städerskan och andra civila syrier på flygplatsen så var enigheten stor när det kom till de bakomliggande orsakerna till oroligheterna. De skyllde på Saudiarabien, Turkiet och väst som de menade hade regisserat kaoset i landet genom ekonomisk och militär finansiering till islamistiska grupper. En iakttagelse jag gjorde var att det fanns ett flertal turister från just Saudiarabien och andra Gulfländer. Dessa personer misstänkliggjordes, dock utan att konfronteras på något sätt. Tio stycken män från Jemen vägrades dock inträde till Syrien på grund av bland annat att vissa inte hade auktoriserade visum, hade en alarmerande klädstil och/eller inte kunde exakt verifiera var i Syrien de skulle befinna sig under vistelsen. Jemen klassificerades som ett riskområde enligt vakterna.

 

Inrikesresan, det vill säga flyget från huvudstaden Damaskus till hamnstaden Latakia var betydligt lugnare i säkerhetsväg. Visserligen var man tvungen att gå igenom två säkerhetskontroller i inrikesflygplatsen och en när vi landade i Latakia, men vakterna var trevligare och mindre misstänktsamma. När jag slutligen satte mig i bilen på väg hem från Latakia flygplats, så blev jag väldigt förvånad över den rörelse som fanns på vägarna. Det var otroligt mycket bilar, vilket det inte var under förra årets vistelse. Människor vågar gå ut igen. Strax innan Latakia finns en väldigt stor rondell och mitt i denna rondell vaktade militärer vägen. Vi blev stoppade och en av militärerna frågade var vi var på väg. De insåg dock snabbt att vi inte var ett hot och bad om ursäkt att de hade uppehållit oss. Min skjuts sade att det var helt rätt att militären genomsökte bilar eftersom folket i Latakia har börjat känna sig betydligt tryggare med kontrollerna.

 

Vad som kan sägas om Latakia är att det är troligen den mest mångkulturella staden i Syrien. Alawiterna utgör här en majoritet, tätt följt av en stor sammanslutning av kristna syrier, samt en minoritet av sunnimuslimer, druser och andra etniciteter. Alawiterna och de kristna syrierna samarbetar här väldigt tätt för att skapa en trygghet i staden genom att upprätthålla starka förbindelser i olika former mellan varandra.

 

Media rapporterade idag att en bilbomb hade exploderat i Damaskus idag. Dock hade ingen civil omkommit. I Latakia är läget väldigt lugnt, även om strider mellan extremisterna och militären hade fårekom under en kort period i ett område 4 mil fran Latakia som heter Haffe.Enligt lokalbefolkningen har Haffe varit ett riskområde, men blivit betydligt tryggare och lugnare efter att den syriska militären bekämpat rebellerna. Jag vill dessutom betona att de fabricerade nyheterna om att Facebook är nedstängd av den syriska regimen ar fullständigt felaktig.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *