Svenska Ambassaden i Syrien

Från media-fabricerade regeringsavhopp till Svenska Ambassadens agerande under oroligheterna och påstådda stadsövertaganden av den fria syriska armén, samt Saudiarabiens och Israels nya hot, dessutom andra punkter. Det finns en hel del frågor att uttala sig, vilket kommer att ske två dagar i rad.

Vi börjar med den svenska ambassadens agerande under oroligheterna och fortsätter med de andra punkterna imorgon, tisdag. På grund av det eskalerande våldet i Damaskus beslutade den svenska ambassaden att kraftigt skära ned på personal eftersom personalens säkerhet inte kunde garanteras. Den svenska personalen som befann sig på plats i Damaskus förflyttades nu istället till Amman, Jordanien. Alla syriska ärenden som rör asyl-, visum- eller äktenskapsfrågor sköts alltså nu från Amman i Jordanien. Den svenska ambassaden väljer dessutom att ta emot dessa ärenden från Teheran, Iran och Ankara, Turkiet. Problemen med dessa beslut är flera. Till att börja med är gränsen mellan Jordanien och Syrien nu stängd och enligt personer jag talat med i landet, så existerar en minst fyra månaders väntetid för att få en besökstid, om man nu på något sätt skulle ha tagit sig till Jordanien. Det rapporteras också om att de syriska flyktingar som säger att de flytt sitt hemland på grund av rebeller behandlas väldigt dåligt.

Fortsätter vi att diskutera vägen till Ankara, Turkiet så är den livsfarlig och det rapporteras att ett hundratal som försökt fly till Turkiet har blivit bortrövade av rebeller, som i vissa fall begärt en lösensumma för ett frisläppande. Skulle du dock vara alawit eller kristen är risken stor att du dödas. Andra rapporter demonstrerar att om du ändå skulle, mot alla odds, ta dig till gränsen till Turkiet, så blir du i många fall inte insläppt i landet om du råkar vara just, alawit. Orsaken till detta tycks vara rädslan för syriska agenter som skulle infiltrera landet. Frågan är bara om en familj på sex personer är syriska agenter, bara för att de är alawiter. Frågan om de skulle utsätta hela sin familj för direkt fara när de flyr, bara för att ”infiltrera” Turkiet.

Det tredje landet är alltså Iran och huvudstaden Teheran. Här riskerar ingen att misstänkliggöras, om du inte råkar vara sunnimuslim som ser ut som en fundamentalist. Ett tips är att raka bort det eventuella skägget du har. Jag har i upprepade inlägg talat om den fria syriska armén och dess salafistiska sunnimuslimska ideologi. Jag vill tyddliggöra att de inte är representativa för den 60 % majoritet sunnimuslimer som lever i Syrien. Majoriteten av de syriska sunnimuslimer har tagit starkt avstånd till denna ideologiska kraft som vill ta makten över Syrien. Shiamuslimerna är i kraftig majoritet i Iran och de följer situationen i Syrien väldigt noga. I Damaskus återfinns en av shiamuslimernas viktigaste heliga platser, Zeidna Zeinab. Miljontals shiamuslimer vallfärdar varje år till denna plats. Vad som nu har hänt är att det ropas ut från sunnimuslimska moskéer; ”Gud är stor. Gud är stor. Shiamuslimerna nu är det er tur”. Detta har fått Iran att gå i taket. Detta har fått Irak att skicka privatplan för att hämta hem de shiamuslimska irakier som flydde till Syrien under Irak invasionen. Detta är anledningen till misstänkliggörandet av de syriska sunnimuslimerna som försöker ta sig till Teheran. Shiamuslimerna är inte bara hotade, det berättas om ett flertal personer som blivit mördade på grund av sin religion i Damaskus.

Det är fullt förståeligt att om svensk personal inte kan garanteras säkerhet så bör de förflyttas. Var de bör förflyttas är dock något som bör diskuteras. Man borde ha klassificerat olika områden i Syrien i en riskbedömningsskala där 1 är kan ej garanteras säkerhet, 2 säkerheten kan plötsligt försämras och 3 säkerheten kan garanteras. En sådan klassificering skulle enkelt lokalisera områden i Syrien där en svensk ambassad skulle kunna fortsätta sitt arbete.

Gör jag en enkel schematisk bild över områden i Syrien så blir den så här:

1 – Kan ej garanteras säkerhet

Damaskus, Homs, Hama, Idleb

2 – Säkerheten kan plötsligt försämras

Aleppo och mindre städer vid den turkiska gränsen.

3 – Säkerheten kan garanteras

Latakia, Jableh, Kamishli, Tartus, Sweida. De två sistnämnda städerna har till och med varit befriade från demonstrationer mot regimen ända sedan oroligheterna startade.

När man vistats i landet den tid jag varit här märker man väldigt fort att hela Syrien inte är någon plats för krigszon som flera medier försöker få det till. Det är för mig helt obegripligt att den svenska ambassaden inte flyttat sin personal och sitt arbete till städer som är befriade från oroligheter. Tar man städerna Latakia eller Tartus som exempel, så är det bara två timmars bilresa till Libanon om mot alla odds oroligheter skulle utbryta. Det finns dessutom flyglinjer, samt färjelinjer om en evakuering skulle vara nödvändig. Detta beslut är ett svek mot det syriska folket, speciellt eftersom rebeller som dödats har påträffats med det svensktillverkade vapnet automatkarbin 5. Den svenska moderatledda regeringens försäljning av vapen till Saudiarabien börjar ge resultat och resultatet är döda syrier i ett sekteristiskt våld som, om det inte stoppas, riskerar att infektera hela Mellanöstern i ett kallblodigt mördarkrig. Shiamuslimska minoriteten i Saudiarabien som demonstrerar mot kungaväldet slås ned med våld. Shiamuslimerna i Bahrain likaså, med hjälp av saudiarabisk militär. Iraks shiamuslimer är mål för sunnimuslimska självmordsbombare i städer som Mosul och Karbala. Shiamuslimerna i Libanon har också blivit hotade och till och med mördade. Frågan är när dessa shiamuslimer börjar ta till vapen och börjar hota med vedergällning. Internationella samfundet måste börja ta sitt ansvar. Al-Qaida skulle stoppas efter 9/11 tragedin, men var är vi nu?. Irak- och Afghanistan invasionerna har gjort att fundamentalisterna vuxit sig starkare och påtryckningarna på Iran har givit kraft åt dessa fundamentalistiska salafister, som menar att västvärlden är med dem.

Blunda inte för det syriska folket längre. Blunda inte för det sekteristiska våldet längre. Ta ert ansvar.

3 kommentarer

  1. Som går att läsa på internet (ej svensk media) så är mellanösterns alla uppror ett verk av förbrytare som juden och usa bakom kullisserna

    • Du misstar dig genom att skriva ”juden”. Judendom och judar har valdigt lite att gora men sionism och antisionism. Det finns judar i Syrien. Faktum ar att mina grannar ar huset bredvid ar judar. Sa det ar en myt. Nar det kommer till USA sa gar det inte att forneka dess imperialistiska politik.

  2. Klart att Sverige inte vill stödja det syriska folket, lika lite som man ville stödja det libyska folket mot de våldsmän som USA/England/Frankrike/Nato bombade väg för i Libyen. Sverige är ju medlem i Nato, som styrs av USA och Sverige är numer en frivillig lydstat till USA. Just nu håller regeringen på att bygga om halva Sverige till en bomblekstuga för Nato. Nato bombar i Norrland, på Västkusten och dessutom tänker man låta dem öva bombning i Vättern också, som troligen har Europas renast dricksvatten. Tala om destruktion på alla sätt man kan tänka sig.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *