Sista veckan (?)

Det är en vecka att minnas, minst sagt. Det började med att min morfar gick bort, 92 år gammal. Må han vila i frid. Veckan fortsatte sedan med att EU bestämt sig för att göra fler sanktioner mot Syrien, vilket direkt drabbar mig som resenärer. Till att börja med så är mina tillgångar i Sverige ”frysta”, vilket kort innebär att mitt Visa kreditkort inte fungerar längre. Inte nog med det, så har EU beslutat att alla flygavgångar till och från Syrien ska stoppas, enligt ett flertal arabiska tvkanaler. När detta ska ske är oklart. Enligt det syriska flygbolaget jag åker med så är min hemresa i riskzonen. Detta innebär att de pengar jag har kvar i Euro och Syriska pund förmodligen inte kommer att räcka till i en eventuell längre vistelse i landet. Tidigare har jag skrivit om att Svenska Ambassaden i Syrien flyttat sin verksamhet till Amman, Jordanien, så att på något sätt få tag i någon som kan hjälpa till är i stort sett omöjligt. Jag kommer ändock resa till Damaskus den 29nde i hopp om att min resa till Stockholm blir av. Min resa till Damaskus är med flyg. Skulle jag dock behöva stanna längre, så innebär det att jag antingen måste stanna i Damaskus, en huvudstad där krigsscener fortfarande utspelar sig, även om militären har gjort framsteg, eller försöka ta mig till Latakia igen. För att ta mig till Latakia så finns det bara ett alternativ och det är buss, eftersom det inte finns flygplatser lediga. Bussresan till Latakia går igenom städer som Homs och Hama. Efter de inlägg jag skrivit om dessa städer och den massmediala fokus som existerat på dessa städer behöver de ingen närmare presentation.

Det som är intressant med hela situationen är att när jag satt på min morfars begravning, så slog det mig att det egentligen kvittar om jag åker nu eller om en månad. Anledningen är att jag inte på något sätt känner mig lika ”hemma” i Sverige som här, även fast jag nu bott 21 av mina 24 år i Sverige. Faktum är att oavsett hur mycket jag försöker göra rätt för mig, så är jag fortfarande betraktad som en främling i Sverige. Det finns säkerligen vänner och bekanta som läser detta och blir förvånande och till och med chockade när de läser detta, men på samma gång har detta blivit tydligare och tydligare för varje år. Men samtidigt; Kan ni tänka er att jag blivit nekad jobb på grund av mitt namn? Kan ni tänka er att det typiska snacket om ”vi-och-dom” dvs. ”invandrare-mot-svenskar-men-jag menar-ju-inte-dig-såklart” är tröttsamt? Kan ni tänka er att hela tiden behöva försöka överbevisa alla, genom dubbelt så mycket slit, för att känna sig uppskattad? Kan ni tänka er att jag fortfarande ibland får höra uttrycket ”turk”, även fast jag är arab? Eller den klassiska; Du skyller allt på judar. Du är alltså antisemit, vilket jag för något inlägg fick skrivet till mig igen. Detta trots att jag är för en delad tvåstatslösning mellan Israel och Palestina, dock med en israelisk eftergift till Syrien. Syriska Golanhöjderna ska en vacker dag befrias från ockupation. Antisionism är inte antisemitism.

Tro inte att jag är bitter. Tro icke heller att där jag är just nu är ett Utopia, långt ifrån. Det är bara att jag känner mig som vilken annan människa som helst när jag är här. När det kommer till främlings- och invandrarfientlighet toppar Sverige tyvärr över Syrien, vilket är konstigt på tanke på vilket fantastiskt land Sverige är när det kommer till andra saker, där Syrien säkert har 50 år kvar innan de når.

När det kommer till det enkla folket på gatan har det skapats ett enande mot våldet rebellerna skapat. Den bild jag givit och jag fortsätter ge skulle majoriteten av syrierna hålla med om. Detta enande har inneburit att speciellt kristna och alawiter kommit närmare varandra än någonsin. Detta har inneburit att sunnimuslimerna som ställt sig mot de salafistiska rebellerna hyllats av just minoritetsgrupperna. Talar vi om folkrörelse, så är det ju detta som är konceptet, dock med största sannolikhet inte som västvärlden hade hoppats på. Det är enkelt att säga att oavsett religion, så är vi alla araber och därav anledningen till att jag känner mig mer hemma här i Syrien. Så enkelt är det inte. Sverige har inte en sådan religiös anknytning längre så att svenskar helt hundra procent ska förstå konflikterna religionsinriktningar kan skapa. När västvärlden dessutom anspelar på dessa konflikter mellan religionsinriktningar, så skapar man ännu mer våld. Hur anspelar man? En ”demokrati”-stämpel på den fria syriska armén som endast består av sunnimuslimska salafister är bekräftelse nog. Det är minoriteterna som tar mest stryk och västvärlden låter detta fortsätta.

Det som är lite synd med hela denna soppa är bara att den sommarskola i Nordmaling som jag lovat ABF att stå till förfogande för är i riskzonen. Det är tur att mina kamrater är duktiga och lär göra ett superjobb med eller utan mig. Nästa gång ni hör något från mig är när jag förhoppningsvis får möjlighet att intervjua ägaren bakom det enda bibliotek i Latakia som endast har fokus på brittisk litteratur. Ägaren är från Manchester, Storbritannien och talar inte arabiska, men har bott här i Syrien i fem år. Hur förändrar man ett samhälle genom litteraturen? EU, det kanske är den vägen ni borde välja istället för att trycka ned det syriska folket som ni gör. Det är banne mig ingen i den syriska regeringen som går hungrig. Det är banne mig inte av dem som har drabbats av chockhöjda priser. Era sanktioner som skulle väcka det syriska folket mot regimen har endast skapat ett större avsky för väst.

One of the companies affected by the ban will be Syria’s national carrier, Syrian Air. Though barred from serving EU market, Syrian Air’s plans will be able to fly through European airspace and make emergency stops.

http://www.europeanvoice.com/article/2012/july/eu-tightens-sanctions-on-syria/74904.aspx

4 kommentarer

 1. Du har rätt angående svensk främlings fientlighet och sionism. Länge leve
  de som ser helheten och är män nog att öppna ögonen och se
  verkligheten.

  Undrar när folket i väst ska vakna upp och se att de är sinnes ockuperade
  förslavade, skuldsatta springpojkar åt eliten.

  Masshypnos råder i väst inte demokrati!!!

 2. Pingback: 27 jul « Syrien

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *