Allergi mot citronsyra

Två av mina döttrar är antingen allergiska eller överkänsliga mot citronsyra. Om de äter något som innehåller citronsyra (E330) får det utslag och klåda. Som den informationsätare jag är så läste jag givetvis på om citronsyra när vi började misstänka att det var vad de reagerade på.

Det finns naturlig citronsyra och framställd citronsyra. Den som framställs kan framställas på olika sätt. Det sätt som jag tyckte var mest underligt var när den framställs genom att svartmögelsvamen Aspergillus Niger får växa i socker/saltblandning med god syretillförsel och då bildas citronsyra som fälls ut och renas. Det är inte testat om det kan finnas kvar mögel i den framställda citronsyran. Mina barn kan äta citrusfrukter och dricka apelsinjuice där det finns naturlig citronsyra.

Citronsyra kan finnas i det mesta. Det finns i korv, köttbullar, glass, godis, kex, bröd, kryddor, maräng… Så vi läser på förpackningarna och det går rätt bra.

 

4 kommentarer

  1. Hej!
    Läs gärna fallbeskrivningen på min sons allergi! Sida; http://www.allt2.se/fri-fran-allergi/. Stämmer bra överens med er upptäckt! Oehört svårt att få ut denna kontroversiella teori, när det inte finns någon vetenskaplig studie gjord.
    Många blir symtomfria! Kan tänkar mig att vi har en stor bov i dramat -allergi vad gäller E330.

  2. Pingback: Intervjuer till tidningar | Tidspusslet – konsten att få livet att gå ihop

  3. Citronsyra är ju en grundläggande organisk molekyl, som hela tiden bildas i vår egen ämnesomsättning. Googla t ex på citronsyracykeln. Att man skulle kunna vara överkänslig mot citronsyra låter orimligt, då skulle man gissningsvis dö omedelbart.

    Att man skulle kunna reagera på mögelsvampen som används i industriell framställning låter rimligt. Om det finns någon möjlighet att det finns sådana rester i slutprodukten vet jag inte. Men då bör man väl rimligen kalla det för känslighet mot mögelsvampen, och inte mot citronsyra?

    • Då det inte går att bevisa att det finns kvar rester av mögelsvampen kan jag inte säga att de är allergiska mot mögelsvampen. Givetvis ser jag det som att de är allergiska mot den. Och för dem som ska läsa på innehållsförteckningar när vi hälsar på så är det citronsyra (E330) de måste kolla efter.

      Jag är väl medveten om citronsyracykeln och håller med dej helt.

      /Agneta

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *