Tintin rensas ut på grund av rasism

Dagens snackis på Twitter och i andra sociala medier är att Tintin rensas ut ur ungdomsbibliotekets hyllor i Kulturhuset i Stockholm. Anledningen till att Tintin inte får vara kvar är enligt Behrang Miri att Tintin är rasistisk och skapar fördomar hos barn. ”Tintin speglar en nidbild med ett kolonialt perspektiv. Små barn tar in det okritiskt.” Han säger att böckerna till exempel får barnen att tro att araber sitter på flygande mattor och att det skapar exotisering. Ni kan läsa artikeln här.

Men hur ska vi då göra med fantasyböcker? Där allt bara är påhittat? Om barnen då tror att det finns drakar och att drakar faktiskt kan flyga borde vi då verkligen tillåta de böckerna? Ska allt som barn läser vara sanning och inte ge en negativ bild av något? För om man ser det som Behrang Miri gör så skulle de tro på det de läser, eftersom de är så okritiska.

Jag tycker det här känns konstigt. Barnen har fantasi och kommer alltid att ha en fantasibild av hur olika saker fungerar. Det är vi som vuxna som måste ta vårt ansvar och förklara vad som är rätt och fel. Att skylla på böcker som skrivits för att spegla den tiden som var då. Det köper jag inte!

Nu ska de även undersöka om det finns fler böcker med utlänningsfientligt innehåll eller med homofoba inslag. Om bibeln finns kvar i hyllorna, så finns det nog risk att den hänger löst.

Jag kommer att läsa Tintin med mina barn, kommer du?

10 kommentarer

  • Svårt att svara på ditt inlägg efter jag kikat i din blogg. Allvar eller sarkasm?

   Bomull runt barnen, eller verklighet?

   /Agneta

 1. Märklig att jämföra människor med flygande drakar. Det visar vilken syn ni har för vissa människor. Mitt barn tyckte aldrig om Tintin.

  • Vad visar drakar och fantasi om vad jag har för syn på vissa människor? Förklara!

   Alla människor har ett lika värde och det lär jag mina barn. Jag lär dom vad som är på låtsas och vad som är verkligt. Det är vad drakar och Tintin har gemensamt. Det är på låtsas!

 2. Ok ska ni ta bort alladin också? En arab med en flygande matta ?
  För fan skärp er inget fel med detta usch för ert jävla äckel tänkande låt det vara. Det är en barnbok och dom lovar er dom tror inte att araber har flygande mattor och om dom skulle tro det låt dom göra det, det är barn dom lär sig när dom blir äldre

  • Pippi ligger väl dåligt till också? Negerkungen i söderhavet…

   Jag tycker precis som du att barnen ska ha rätt att tro och fantisera när de är små. Att det skulle innebära att de blir rasister eller ser ner på andra? Nej, då faller det nog på mej som förälder som inte fått barnen att förstå att alla barn är lika mycket värda.

   /Agneta

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *