Bara en Öhman i Björklöven.

Efter att jag betat av sportcheferna i de tre klubbarna Löven, Vännäs och Teg tänkte jag nu vända mig till tränarna. Först ut är Jens Öhman i Björklöven. Jens la klubban på hyllan efter säsongen 02/03 och har sedan dess satsat hårt på att bli tränare. Han har gått varenda utbildning inklusive elittränarutbildningen. Han har dessutom de senaste åren jobbat med att hålla i tränarutbildningar inom förbundet och varit anställd i MODO som utvecklingsansvarig. Jens börjar sin anställning hos Björklöven den 1 maj men har jobbat lite till och från sedan han skrev på kontraktet. Så den forne lagkaptenen i Löven ska nu se till att de tar klivet upp.

Ett friskt och vågat drag  från Löven att satsa på en orutinerad tränare, men med förhoppningsvis nya idéer.

Hur känns det att träna Björklöven kommande säsong?

Det känns väldigt roligt och inspirerande. En härligt utmaning.

Hur kommer det sig att du lämnade en anställning i MODO för Björklöven?

Jag har under en längre tid haft som målsättning att bli a-lagstränare. Dessutom har jag två grabbar i MODO:s juniorer och då är det inte optimalt att sitta på den stol som jag gjorde. Det är bättre att någon annan tar över. Det många som efter sin aktiva karriär hoppar direkt in som a-lagstränare, men jag tycker det är bättre att man skaffar sig en grund att stå på gällande ledarskap och vänta tills man är mogen. När Björklöven hörde av sig var det inget att fundera på, säger Jens.

Vilken typ av hockey kan publiken förvänta sig att Björklöven kommer spela?

Jag vill spela en kreativ och offensiv hockey. Hockey handlar kortfattat om två saker. Vinna och underhållning till de som kommer och tittar. Jag vill att vi ska ha en bra fart och som sagt vara kreativa och offensiva. Det är vårt spel som ska avgöra matcherna. Helt enkelt en modern hockey, våga spela rakt i anfallszon, inte vara passiva och ha en hög press över hela banan så vi snabbt vinner tillbaka pucken, säger Jens.

Dagens hockey ställer höga krav på backarna som snabbt kan leverera ett snabbt första pass, även under press. Känner du att ni har det?

Jag ser det som att man inte behöver vara skicklig för att spela enkelt. Men det gäller för dem att göra ett snabbt val, ska jag spela konstruktiv eller enkelt.

Du kommer till en förening där fansen kräver att ni ska upp i Allsvenskan och det är även förenings målsättning. Klarar du av pressen?

Alla som håller på med hockey på a-lags nivå lever med press. Press behöver inte vara något negativt. Jag ser det som en utmaning och om man inte klarar av press ska man inte hålla på, på den här nivån. Alla vet vad det handlar om, säger Jens och fortsätter:

Under hela min aktiva karriär i Löven och MODO levde man under press. Kanske ännu mer i MODO för i Ö-vik finns verkligen inget annat än hockeyn. Jag tycker press är tjusningen med att hålla på. Jag kommer gå in med 100% för att vi ska nå vårt mål men samtidigt är det ett nålsöga vi ska igenom i slutet av säsongen. Därför är det viktigt att vi är som bäst när det verkligen gäller och inte i augusti.

Tränare har olika syn på coachning. Vissa förespråkar att hålla nere coachningen i början av säsongen och rulla på mycket folk i powerplay och boxplay. Medan andra kör hårt redan från början. Hur går dina tankar där? 

Det gäller att lägga upp en plan så vi bäst när det gäller. Men min grundtanke är att de spelare som är på tå ska spela. Samtidigt är det ingen social verksamhet vi håller på med. Det gäller att pröva sig fram så spelarna tydligt vet sina roller och vara väl förberedda. Spelarna måste få fightas om platserna.

Om ser matcherna från i fjol och främst i slutet av säsongen så hade Löven spelövertaget men hade stundtals fruktansvärt svårt att göra mål. Hur ska du ändra för att inte samma sak ska inträffa?

Nu har jag ännu inte sett matcherna mot Olofström men det är lätt att bli bekväm när man hela hösten haft enkla matcher. Man börjar rulla i hörnen och helt enkelt inte vara tillräckligt aggressiv. Så vi måste jobba stenhårt på träningarna på att jobba in i boxen, framför mål och ta returer. Vi måste bli bättre på att göra ”uggly goals”. Det står inte i historieböckerna om målen var snygga utan hur många man gör. Det är inte roligt att förlora matcher när man har spelövertaget!

Det låter som du har väldigt tydligt spelidé. Är du delaktig i arbetet kring lagbygget så att du får de spelare du vill?

Ja absolut. Jag och Blixt pratar varje dag. Det är ingen en mans show det här. Det är inte jag eller Blixt som ska upp i Allsvenskan, det är Björklöven! Men eftersom vi är en klubb i Division ett är det svårt att locka tills sig spelare med riktigt spets. De spelar i Allsvenskan eller Elitserien, säger Jens och fortsätter:

Jag tycker vi har en bra stomme men vi vill ha in spets.

Du ska inte övertala brorsan (Stefan Öhman) att komma till Björklöven?

Han har tyvärr kontrakt. Men det hade helt klart varit en önskedröm. Vilket lag som helst skulle vilja ha honom. Eftersom han har kontrakt så kan vi inte köpa ut honom. Men man vet aldrig vad som händer i framtiden, avslutar Jens.

 

 

 

5 kommentarer

  1. Helt suveränt med en blogg till. Bra intervjuer, ser fram mot flera, bra jobbat. Verkar som Jens kommer bli en bra tränare för löven, längtar till säsongen drar igång.

  2. Kan bara instämma i dom tidigare kommentarerna.
    Du har en mycket läsvärd blogg med rappa intervjuer,kommer att följa den slaviskt framöver.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *