Detta gäller

Det har varit många artiklar i kvällstidningarna och andra medier som har basunerat ut att sparkmål ska vara tillåtet i vinter så länge som skenan är i isen. Som gammal domare tyckte jag detta verkade mycket märkligt och kollade givetvis om detta stämde. Jag ringde upp elitseriedomaren Johannes Käck och fick en regelgenomgång och konstaterar att det kvällstidningarna har skrivit stämmer inte. Så det är dessa regelnyheter som gäller:

* Mållinjen flyttas bak 70 centimeter i alla Elit- och Allsvenska arenor. (Så matcher i division 1, Kvalserie till Allsvenskan, J20- och J18 serier osv. som spelas i en Elit eller Allsvensk arena får spela med de nya måtten.)

* Avslag för ”passningsicing” i Elit och Allsvenskan som var så omdiskuterat i fjol tas bort. Så nu gäller den gamla hederliga bedömningen i alla serier och samma som i de internationella matcher.

* Det är tillåtet att stå i målgården i samband med mål så länge du inte stör målvakten. Förtydligande: Det är fortfarande inte tillåtet att komma före pucken i målgården och göra mål även om du inte stör målvakten.

* Samma bedömningar gäller för mål gjorda med foten som i fjol, det vill säga: Det är ok att dirigera in pucken med foten så länge som skenan är i isen, men ingen sparkrörelse är tillåtet. Det nya är att spelare får sträcka fram foten för att göra mål så länge som skenan är i isen. Tänk målgång i ett sprintlopp på längdskidor.

2 kommentarer

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *