Hockeydomare varslar om stridsåtgärd

Nu blir det strejk från den 26/9. Följande kom för en stund sedan:

Bakgrundsinformation:

Svenska Förbundsdomarföreningen är en nybildad domarförening som har som uppdrag att arbeta för att våra medlemmar, div.1 domarna, ska få så bra förutsättningar som möjligt att utvecklas och bli ännu bättre domare. Vi driver inte bara frågor kring arvoden utan även frågor kring t.ex. utbildning och utrustning. Vi startades i våras efter att det under de senaste åren växt fram ett stort behov av en nationell intresseförening. Styrelsen består av
representanter från samtliga fyra regioner, Norr, Öst, Väst och Syd.

 

Efter att Svenska Ishockeyförbundet vägrat förhandla om arvodet med landets 140
division 1 domare tvingas Svenska Förbundsdomarföreningen nu agera mot Svenska ishockeyförbundet. Med start onsdagen den 26 september kommer inga domare inställa sig till match i division 1, J20 Superelit, J18 allsvenskan samt damernas Riksserie.

– Vi vill verka för svensk ishockeys bästa men vi känner oss tvingade att agera när vi blir behandlade på detta sätt säger Daniel O´Konor, talesman för Svenska Förbundsdomarföreningen.

Redan före sommaren försökte Svenska Förbundsdomarföreningen förhandla om höjda arvoden men fick kalla handen av Svenska Ishockeyförbundet.

– De ville inte lyssna på vad vi hade att säga utan satte i augusti våra arvoden utan samtal med oss säger Christian Hald, ordförande i Svenska Förbundsdomarföreningen.

Vid möten med de 140 hockeydomare som ingår i föreningen har det enhälligt beslutats om att detta inte kan accepteras och att om Svenska ishockeyförbundet inte ändrar sig och lyssnar på föreningen så kommer samtliga domare vägra döma sina matcher.

– Vi hoppas självklart att detta löser sig utan att vi behöver tillgripa varslad åtgärd, men vi kommer inte ge med oss, detta är en mycket viktig fråga för oss, fortsätter Daniel O’Konor.

Svenska Förbundsdomarföreningen kräver bl.a. en ökning av arvodet för domarteamet med totalt ca 600 kronor per match, det skulle innebära en kostnad på knappt 15 000 kronor per förening och år. En linjeman i division 1 får i dagsläget 650 kr i arvode, före skatt. Då ska han sedan betala sin egen utbildning och köpa sin egen utrustning, det tar honom ett par månader att ens tjäna ihop till dessa utgifter, säger Christian Hald.

***

Men hallå hockeyförbundet. En total höjning på 600 kr. Vad är det att bråka om. Ge domarna en skälig ersättning och det är illa kvickt.

13 kommentarer

  1. Nä du. De får se ettan och j-hockey som en chans att utvecklas precis som de flesta andra på denna nivå. Att döma på hobbynivå är en hobby. De borde vara glada över att kunna syssla med detta utan att gå back på det hela. Är de duktiga så får de chans i AS/ES och på så vis få möjlighet att faktiskt tjäna pengar. Ställer hellre in halva säsongen än att ge dessa domare mer med tanke på var nivån är. Hade jag haft minsta tro på att de blir mer kompetenta av 600kr mer per match så hade det varit en annan sak men jag ser detta som något motsatt. Vi belönar dem mer för att vara genomusla. Aint happening. Bli bättre då kommer chansen att tjäna pengar. Exakt samma sak som gäller för spelarna i ettan.

    • Fast domarnivån i Sverige är för låg som den är nu. Det är inte sällan som matcher delvis förstörs på grund av domarnivån. Och precis som med allt annat här i livet så måste man börja någonstans. Sex hundra kronor är inte mycket men det är en början. Förhoppningsvis blir det mer i framtiden. Förhoppningsvis bidrar detta i längden till att fler vill döma, att det blir högre konkurrens och nivån ökar.

      Varför gick KHL snabbt om Elitserien som världens näst bästa uttalade liga? Pengar, men man måste börja någon stans. Sex hundra kronor är bara en liten del av allt som måste göras, men även de sex hundra kronorna behövs.

      • Bli bättre så tjänar de mycket mer per match. Som du säger så är nivån på tok för låg idag. Att bara betala mer löser inte problemet. Ta dessa 15 000 per förening och satsa de pengarna på central utbildning istället. Lär göra större nytta än att bara betala mer för samma produkt. De som då utvecklas och blir bättre kommer då att tjäna mer då de får döma på högre nivå. Domarna är inte underbetalda för vad de levererar.

        • Men vill man höja nivån måste man satsa pengar. Dock håller jag med dig om att domarna inte inte nödvändigtvis borde få det i egen ficka. I artikeln står det att domarna betalar utbildning själva, och där tycker jag dessa pengar borde hamna i stället för i domarnas fickor. Billigare och i framtiden gratis domarutbildning för kvalificerade domare. Dock är det många klubbar som på eget initiativ betalar domarutbildningar. Jag har själv fått ett par steg betalda av den klubb jag spelade i. Men pengar tycker jag borde satsas. Om högre arvode bidrar till högre kvalitet tycker jag inte att det är fel. Men tycker att kvaliteten på domare är det stora problemet. Det som bör få fokus.

          Och inget ont mot domare som individer. Spelet utvecklas även i division 1 och domarna kommer ju alltid att vara steget efter i utvecklingen. Men nu är det väl ett par steg för långt efter 😛 även i div 1

  2. J18 Allsvenskan börjar efter jul tror jag… drabbar detta J18 Elit?

    Tycker att det är helt fantastiskt att någon vill vara domare över huvud taget. Var rädd om dessa hjältar som får stå ut med så mycket spott och spe. Tyvärr drabbar väl detta redan ansträngda ekonomier i många klubbar.

    • Detta drabbar juniorsidan hos alla mindre klubbar runtom Sverige. På samma sätt som att pengar inte ska vara drivkraft att utbilda traktens ungdomar i ishockey så ska inte pengar vara drivkraften att döma på hobbynivå. Förbundet säger inte nej för att vara taskig med de som dömer. De säger nej för att skydda sina medlemmar som redan idag har en otroligt ansträngd ekonomi. Nästa år införs en elitlicens för ettan med krav på en viss juniorverksamhet. Klubbarna behöver verkligen inte ökade utgifter som dessa. Domare som är duktiga kan efter ett par års dömande på denna nivå ta sig till Allsvenskan där de får betydligt mer pengar per match. Det är en vettig drivkraft för de som inte dömer för det är roligt att döma och ha en fortsatt kontakt med sporten de älskar.

    • J18 elit som serie i sig drabbas inte direkt. Däremot ska det tilläggas att det i dagsläget är många, väldigt många domare på distriktsnivå (bland andra J18 elit) som kommer stödja div.1 domarna i form av att också vägra döma.

      Tilläggas skall också det faktum som inte verkar framkomma någonstans att både elitseriens och allsvenskans domare står bakom div. 1 domarna och kommer, inom en hyffsat snar framtid, också dem gå i strejk för att stödja div. 1 domarna enligt rykten.

  3. Håller helt med Per. Division 1 är ingen proffsliga. Många spelare tjänar ingenting. Ska man satsa pengarna så gör det på att utbilda domarna så de blir mer kompetenta. Att ge dem mer pengar per match gör dem inte bättre.

  4. Då det verkar ropas mycket efter att pengarna ska gå till utbildning så ska man ju inte glömma bort att den centrala utbildningen som erbjuds betalar domaren själv för. Förbundsdomare betalar väl ca.4000-4500kr i utbildning per år (obligatoriskt) + resan dit. Till det kommer pengar för utrustningen. Skulle vilja se den tränaren som tränar ett div.1 lag utan ersättning och betalar sin utbildning själv.

    Att inte glömma bort i sammanhanget är att klubbarna varken betalar skatt eller sociala avgifter på pengarna vilket i sin tur gör att domaren inte får ut några pengar vid skada/sjukdom. Så har man otur förstör en domare knät i första matchen på säsongen och har utgifter på 10.000kr som den aldrig får igen.

    • Stämmer bra det, min senaste kurs kostade 4,500 plus resan dit och tilläggas skall då att resan dit var på cirka 40 mil för mig enkel resa.

      Folk som klagar på domarnas lön på 650 kronor för en linjeman. Sammanlagt med traktamente osv så tjänar en linjeman i snitt 900 per match.
      Lite enkel räkning på detta, domaren bor i Västerås och ska åka 40 mil enkel resa en fredag kväll, huvuddomaren kör och får därmed reseersättningen helt själv och linjedomaren ingenting. Detta betyder att de måste åka 2 om matchen börjar 19 och är hemma runt 1 på natten med tur och snabb körning… Detta betyder 11 timmar sammanlagt en fredag dag/kväll/natt. Skulle alla som klagar vilja gå med på dessa förutsättningar?

      Dessutom ska det tilläggas att det är många kurser, utbildningar, sliten utrustning osv upp till Div. 1 för en domare så det är inget som händer på ett år vilket gör lönen ännu mer skrämmande.

      • Jag vill även tillägga en sista grej och det är att en distriktsdomare (steget under div. 1) tjänar cirka dubbla timlönen jämfört med domarna i div. 1 och detta samtidigt som domarna i serien över Div. 1 (allsvenskan) kan tjäna upp till 4-5 gånger mer i lön än de i Div. 1…
        Efter all denna information så kan ni omöjligen fortfarande tycka att dagens div. 1 domare ska ”gilla läget”…

      • Jag vill även tillägga en sista grej och det är att en distriktsdomare (steget under div. 1) i snitt tjänar cirka dubbla timlönen jämfört med domarna i div. 1 och detta samtidigt som domarna i serien över Div. 1 (allsvenskan) kan tjäna upp till 4-5 gånger mer i lön än de i Div. 1…
        Efter all denna information så kan ni omöjligen fortfarande tycka att dagens div. 1 domare ska ”gilla läget”…

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *