Vilket lag vinner Allettan?

I detta inlägg tänkte jag jämföra de två stora favoriterna till att ta hem segern i Allettan, Björklöven och Sundsvall, båda lagen satsar stenhårt om att återta en plats i Hockeyallsvenkan, och se vad statistiken säger. Statistikbitare som jag är.

Vi börjar med trupperna i de två lagen och deras rutin

IF Björklöven:

Snittålder: 26,04 år
Snittlängd: 183,71cm
Snittvikt: 87kg
Antal Svenskar: 23 st
Antal utlänningar: En från Kanada

Totala matcher för Löven i truppen: 2349 st
Matcher i Elitserien i truppen: 320 st
Matcher i Allsvenkan i truppen: 2363 st
Matcher i KHL i truppen: 65 st
Matcher i AHL i truppen: 77 st

Antal juniorlandskamper (inkl J18 -19 och 20 VM) 159 st

IF Sundsvall Hockey:

Snittålder: 21,92 år
Snittlängd: 181,13 cm
Snittvikt: 83,04
Antal Svenskar: 22 st
Antal utlänningar:  3. En från Fin, en från USA, en från Danmark

Totala matcher för IFSH i truppen: 1131 st
Matcher i Elitserien i truppen: 92 st
Matcher i Allsvenkan i truppen: 1324 st
Matcher i SM-liiga i truppen: 225 st

Antal A-landskamper: Åtta st
Antal juniorlandskamper (inkl J18 -19 och 20 VM) 125 st

Kommentar:

Första matchen i rutin vinner Björklöven. Med Division 1-Sveriges äldsta lag har de också hunnit skaffa sig rutin från de högre serierna. Om ålder och rutin alltid är sådär jättebra i Div1 är jag inte så övertygad om. Visst, rutin är alltid bra! – men jag tror på en mix av rutinerade herrar och av en stomme på unga hungriga herrar som är på väg uppåt i karriären när det kommer till Division 1-hockey. När Björklöven spelade kvalserien till Elit säsongen 06/07 hade de just den mixen och en snittålder på 23,75 år. När jag återigen tittar på statistiken ser jag att snittåldern på de fyra senaste lag som har tagit klivet upp till Allsvenskan ligger på 24,24år. Om ålder är en för eller nackdel kan man skriva spaltmeter om och jag lämnar det för tillfället.

Tränarna:

IF Björklöven:

Head Coach, Jens Öhman: Öhmans meritlista på en säsong med Modo:s U16 är inget skrämmer motståndarna, men att han har en tydlig bild om hockey ska spelas och har hockeykunnande finns det inget tvivel om. Frågan är om orutinen i båset kommer lysa igenom när det hettar till? Men ett oprövat kort kan lika gärna bli succé, se bara på Anders Forsberg och Jonas Rönnqvist första säsonger.

Asst Coach, Patrik Sundström: Som spelare är spelarna i hockeysverige ganska lätträknade som har en mer gedigen meritlista än Sundström. Som tränare är det samma läge som Öhman, en meritlista som inte skrämmer.

Asst Coach/Sportchef, Jimmy Blixt: Samma med Blixt. En säsong som huvudtränare för Lövens J18 och en som assisterande för samma lag är heller inget som skrämmer.

IF Sundsvall Hockey:

Head Coach, Daniel Olsson: Samma sak är det för Olsson i Sundsvall som med Öhman i Löven. Olsson har som spelare en lång meritlista men som tränare är även han ny och ”bara” hunnit med en halv säsong som huvudtränare i Sundsvall och en degradering till Hockeyettan som facit.

Asst Coach, Stefan Lindqvist: Den forne Lövenspelaren är tillbaka i klubben han började sin tränarkarriär i efter tre och en halv säsonger som sportchef i Timrå. Som sportchef är Lindqvist en rutinerad herre. I båset är det dock lite tunnare, han har två säsonger som huvudtränare i just Sundsvall.

Kommentar: 

Att det finns hockeykunnande i de båda lagens bås råder det inget tvivel om, men båda lagen har oprövade kort som tränare och därför blir det oavgjort om man bara tittar på den biten. En segrare måste fram och då får vi titta på årets säsong. Sundsvall har verkligen gått fram som en ångvält och är på god väg att slå Troja-Ljungbys Division 1-rekord på 24 raka vinster från 07/08, därför tilldömer jag segern till Sundsvall i denna gren.

Offensiv:

IF Björklöven: 

Löven har gjort 76 mål på 16 matcher vilket ger oss ett målsnitt på 4,73 mål per match. De gör mål på 10,97% procent av skotten, att jämföra med A-seriens bästa lag Piteås 13,58%. Lövens PP är det dock inget fel på. Här smäller de in puckar 38,89% av tillfällena. I poängligan i A-serien hittar vi två Lövenspelare bland de fem bästa poängmakarna. Det är tvåan Olof Mårs på 23 poäng och fyran Jon Palmebjörk på 22.

IF Sundsvall Hockey:

Sundsvalls offensiv kan man inte klaga på. 125! mål på 20 matcher ger oss ett målsnitt på 6,19 mål per match. De gör mål på 16,71% av skotten och bland de fem bästa poängmakarna i B-serien hittar vi fyra Sundsvallsspelare. Det enda Sundsvall har sämre siffror i än Löven är i Power Play. Där här de en effektivitet på 30,11%.

Kommentar:

Sundsvall är snuskigt effektiva och gör mycket mål! Grensegern går till dem.

Defensiven:

IF Björklöven:

Löven defensiv eller mur, har inte släppt igenom mycket i år och om de släpper igenom något läge har de båda målvakterna spelat stabilt som en husgrund. Lövens mål i baken snitt ligger på imponerande 1,12 mål per match. Räddningsprocenten på de båda målvakterna är 94,67% och i boxplay har de ett snitt på 88,68%. Det ska alltså till ganska mycket för att man ska göra mål på årets Björklöven.

IF Sundsvall Hockey:

Sundsvalls defensiv är inte mycket sämre. De släpper i snitt in 1,63 mål per match, en total räddningsprocent på 92,99 och ett box play som håller tätt 88,06% av gångerna och samtidigt har hunnit med fyra mål framåt i den spelformen – Löven har noll.

Kommentar:

Även här väldigt jämnt, men jag dömer Löven som grensegrare.

Två grensegrar var inför den sista…

Sjätte utespelaren:

IF Björklöven: 

Green Devils är bland de bästa klackarna i landet när de sluter upp. Jag tror att få supportrar kommer att stanna hemma när Sundsvall kommer på besök. Man kan se Sundsvall som SAIK-jr efter historien om Lövens degradering. Löven publiksnitt på 2584 hemma i Umeå Arena är bäst i Div 1-Sverige.

IF Sundsvall Hockey:

Sundsvall har aldrig riktigt varit något publiklag och de är många matcher där Green Devils har vunnit publikmatchen i Gärdehov. Ett hemmasnitt på 688 personer är ett okej snitt i Division 1 mått mätt.

Kommentar:

Klar grenseger till Löven.

Slutkommentar:

3-2 till Löven, eller 2-2 om man ser på detaljerna på isen. Med statistik kan man bevisa det mesta och även motbevisa. Jag tror det kommer bli väldigt jämna och tuffa matcher dessa två lag emellan där dagsformen avgör. Men just nu håller jag Sundsvall som marginella favoriter för att ta hem segern i Allettan bara för att de är så effektiva framåt. Men det är länge kvar och mycket kan hända…

Om ni har orkat läsa ända hit, kan ni väl lika gärna kasta in en kommentar. Vad tror ni?

3 kommentarer

  1. Tror det är väldigt svårt att jämföra två lag endast med statistik. Visst, en liten fingervisning om hur lagen ligger till får man ju, men annars tror jag inte det ger allt för mycket. Man måste tänka på att Sundsvall och Löven spelar i två olika serier med olika motstånd och olika lag, därför blir jämförelsen lite haltande. När Svallet var hit under försäsongen blev jag inte alls imponerad över det jag såg, men de har säkert spelat ihop sig lite bättre nu.

  2. Tittar man på khk och rögle förra säsongen så kanske det inte är så positivt att vinna allettan. Men det blir ju skum logik det också.

    Tror löven vinner serien men sundsvall kommer ge dem en tuff match. Hur som helst roligt att få se lite matcher som betyder nåt snart.

  3. jag tror sundsvall kommer ta hem serien och björklöven blir tvåa eller trea. min uppfattning är att björklöven alltid blir sämre mot vårkanten.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *