Div 1 Norra A (sammanfattning)

Nu är Div 1 Norra A färdigspelad och har gjort bokslut. Kriget om andraplatsen stod mellan Kiruna och Piteå där Kiruna vann det slaget när de slog just Piteå med 0-2. Tabellen blev tillslut såhär:

Inga större skrällar i tabellen och mitt tips innan säsongen blev rätt lik (ni hittar den här)

Om vi tittar på de tre Umeålagen så får alla godkänt i betyg. Löven räknade jag/vi med skulle vinna serien överlägset och de gjorde de. Förlusterna mot Teg och Kiruna får ses som en plump i protokollet och därför får det godkänt i betyg.

Teg hade som målsättning att ta sig till Allettan och de gjorde de med marginal. Jag tippade dem som fyra innan säsongen och de blev just fyra. Lite väl många poängtapp mot bottenlagen gör att betyget stannar på godkänt.

Vännäs tippade jag som femma men slutade på en sjätteplast. Med tanke på att det är deras debutsäsong och har seriens yngsta lag får de godkänt, främst tack vare vinsterna mot Kiruna och Teg. De tre förlusterna och det dåliga spelet mot Boden är dock inte godkänt.

***

Om vi sammanfattar spelarna så är det som väntat Lövendominerat i de olika ”tabellerna”. Vi börjar med poängligan:

Palmebjörk behövde som jag har skrivit tidigare fyra poäng mot Boden för att tangera Waldehagens Lövenpoängrekord, vilket han levererade. Tre lövenspelare bland de fem bästa är inte så konstigt med tanke på att Löven gjorde 30 mål mer än Piteå och 32 fler än Kiruna.

I Plus/Minus-ligan dominerar Löven ännu mer och här det fyra Lövenspelare bland de fem bästa. Kalle Lundström krossar de övriga, väldigt imponerade att bara vara inne på ett mål bakåt i spel fem mot fem under en hel serie!

Om vi tittar på morgondagens framtid, juniorerna så hittar vi tre spelare från Umeåregionen bland de fem bästa (två från VHC och en från Löven)

Målvaktsligan ser topp fem ut enligt följande. Båda Löven-målvakterna i topp i följd av Evtersson. Så man kan säga att Löven har de tre bästa målvakterna. Fast jag håller Evertsson som seriens bästa.

***

Jag avslutar sammanfattningen med att dela ut lite gliringar och beröm:

Lag:

Flipp: IF Björklöven. Om man vinner serien med 17 poäng och har en målskillnad på +98 är det inget snack på vilket lag som är årets lag. Om dock Kiruna hade öppnat serien lite bättre hade helt klart dem fått priset. Oj vad de har spelat bra på slutet och jag höjer verkligen ett varningensfinger för Lars Molin mannar i Allettan!

Flopp: Bodens HF. Tio poäng och en mållskillnad på -110 är allt annat än bra, mer behöver jag inte skriva.

Spelare:

Flipp: Här delar jag priset till Marcus Evertsson som fullständigt har briljerat i Tegsmålet och junioren Hampus Åsell i Vännäs. Trots att han fortfarande är J18-spelare och började säsongen i Vännäs J20-lag, kom han in och stundtals gjorde vad han ville även i ettan. 12 poäng på 16 matcher är imponerande för en gallerlirare.

Flopp: Marcus Waldwhagen. Jag trodde han som vanligt skulle spruta in poäng och göra lite vad han ville, men han är inte infriat förväntningarna och gjorde ”bara” 17 poäng på 22 matcher och en sjätte plats i Piteås interna poängliga.

***

Nu är det alltså dags för Allettan för Löven och Teg och kriga om plats till play-off. Löven kommer att komma dit, men kommer de vinna serien? Ja de kommer de göra om de lyckas spela på topp i alla matcher? Det tycker jag vi kan kräva av dem i år nu när de så uttryckligen satsar på Allsvenskan. Annars kommer det sluta som ifjol, med nästan ett fiasko.

Jag hoppas Teg kan komma att vara med och kämpa om fjärdeplatsen.

Såhär slutar Allettan tror jag:

1:a: IF Björklöven. De har lärt sig läxan från ifjol och kommer inte ge spelarna tio dagars ledig. De har även den bredaste och bästa truppen och mer spets är på väg in. Något annat än seger får ses som underkänt.

2:a: IF Sundsvall Hockey. Det kommer bli en stenhård kamp mellan Löven och Sundsvall om seriesegern, där jag Löven kommer dra det längsta strået. Sundsvall är bra och jag blir inte förvånad om både Löven och Sundsvall hamnar i Kvalserien. Ryktet gör gällande att Sundsvall ska ta in hel femma inför Allettan.

3:a Kiruna IF. Lars Molin har verkligen fått ordning på gruvstadens stolthet och de kommer säkert göra livet jobbigt för både Löven och Sundsvall. De vann serien i fjol men i år tror jag inte de räcker till för en serieseger.

4:a: Östersunds IK. Kampen om fjärdeplatsen kommer bli benhård och här är det ett lotteri. Jag går på magkänslan och säger att Östersund tar fjärdeplatsen.

5:a: Piteå HC: Jag tror att tappet av Niklas ”Stralla” Strandberg efter jul kommer ödesdigert för Piteå och därför placerar jag dem femma.

6:a: Örnsköldsviks HF: Ö-vik har haft många toppar och dalar under säsongen men i Allettan tror jag Jan Öbergs rutin gör att de hamnar före Teg.

7:a: Tegs SK: Teg är nöjda att de har kommit till Allettan och jag tror att deras orutin från denna serie kommer göra att får det svårt.

8:a: Kovlands IshF: De slog Löven i fjol, det kommer inte hända i år…

Jag passar på att höja ännu ett varningens finger. Till alla backar i Allettan, håll koll på Ludwig Niederbach i Ö-vik. Ännu en gallerlirare som är väldigt lovande, bara han har huvudet med sig. Han har tillslut fått göra debut i ettan och det i förstakedjan, hoppas de vågar pröva honom även i Allettan.

***

Vännäs ska spela fortsättningsserie mot Kalix och Boden och segraren får spela play-off och är klar för den nya ettan nästa år. De två övriga lagen får kvala för att hålla sig sig kvar, så det är allt eller inget.

Vännäs och Kalix kommer göra upp om seriesegern och om bara de två lagen kan komma i någorlunda standard mot Boden tror jag det finns risk att Boden kommer bli poänglösa.

Såhär slutar Div 1 Norra A Forts:

1:a Vännäs HC: Vännäs har tagit små kliv i spelet hela säsongen och fick en skön avslutning när de vann både mot Kalix och körde över Boden med 7-1.

2:a Kalix UHC: Det kommer bli jämt mellan Vännäs och Kalix, även Kalix har stadigt gått framåt i spelet.

3:a Bodens HF: Boden är allt annat än bra i år och de har dåligt om folk, frågan är om de ens vill vara kvar i ettan?

***

Om du har orkat läsa ända hit, kan du lika gärna kasta in en kommentar. Vad tycker du om Div 1 Norra A och hur tror du fortsättningsserierna kommer sluta?

P.S. Jag avslutar med att lägga ut spelschemat för Allettan Norra för Teg och Löven.

Piteå – Björklöven söndag 6 januari 18:00
Teg – Kiruna 6 januari 16.00
Björklöven – Teg onsdag 9 januari 19:00
Tegs SK – Kovlands lördag 12 januari 19:00
Björklöven – Kovland söndag 13 januari 16:00
Örnsköldsvik – Tegs SK söndag 13 januari 16:00
Örnsköldsvik – Björklöven onsdag 16 januari 19:00
Tegs SK IF – Sundsvall Hockey onsdag 16 januari 19:00
Björklöven – Sundsvall lördag 19 januari 17:00
Tegs SK – Östersunds IK söndag 20 januari 16:00
Björklöven – Östersund tisdag 22 januari 19:00
Tegs SK – Piteå HC onsdag 23 januari 19:00
Björklöven – Kiruna fredag 25 januari 19:00
Kiruna – Björklöven onsdag 30 januari 19:00
Piteå HC – Tegs SK onsdag 30 januari 19:00
Sundsvall – Björklöven söndag 3 februari 16:00
Östersunds IK – Tegs SK söndag 3 februari 16:00
Östersund – Björklöven onsdag 6 februari 19:00
IF Sundsvall Hockey – Tegs SK 6 januari 19:00
Kovland – Björklöven lördag 9 februari 16:00
Tegs SK – Örnsköldsvik HF 9 februari 15:00
Kovlands IshF – Tegs SK söndag 10 februari 16.00
Teg – Björklöven onsdag 13 februari 19:00
Björklöven – Örnsköldsvik fredag 15 februari 19:00
Kiruna IF – Tegs SK söndag 17 februari 16:00
Björklöven – Piteå söndag 17 februari 16:00

8 kommentarer

 1. Jag tycker du är snål i betygen! Löven mer än godkända då de tappar 5 poäng totalt( Bäst av alla div 1 segrare?) Teg håller jag med om bara godkännt, Vännäs mer än godkännt med deras plötsliga div 1 status att komma annat än sist och att ta poäng av teg bla ger dem mer än godkännt! inför Allettan så tror jag som du att detstår mellan Löven och Sundsvall men tror att Sundsvall drar det längre strået, pga att de har inte haft så ojämna lag att möta redan dessutom så tror jag att om inte Löven kliver upp ett snäpp och får igång målvakterna bättre( skulle gärna se att de tar tillbaka Evertsson) så får vi svårt i en ev kval serie. Men mitt hjärta vill och tror att vi fixar det så ses i Allsvenskan nästa säsong!

 2. Tycker att Allettan är helt idiotiskt uppbyggt. Man tjänar aboslut ingenting på att vinna sin grundserie, utan de som har förlorat en massa och kommer fyra har samma förutsättningar som de som vunnit serien. Att man inte tar med sig poäng på något sätt är för mig oförståeligt. Angående lagen är det lite svårt att veta var Sundsvall står. De har fullständigt öst in mål, men har samtidigt släppt in en del mål, och kommer även från en sämre serie. Ska dock bli kul att få lite matcher som faktiskt gäller någonting, och man hoppas verkligen på att Löven lärt sig någonting från förra Allettan. Vi ska upp igen!

 3. ”1:a: IF Björklöven. De har lärt sig läxan från ifjol och kommer inte ge spelarna tio dagars ledig. De har även den bredaste och bästa truppen och mer spets är på väg in. Något annat än seger får ses som underkänt.”

  Vet man något mer om detta?

 4. Björklöven och Kiruna är i mina ögon redan klara bland topp 4, löven brukar dock inte vara på topp efter jul medan Kiruna ofta visar motsatt trend. Sundsvall är klart bättre än de övriga i B-serien, men den serien är ju i vanliga fall hästlängder efter A-serien. Det borde dock räcka, och kan mycket väl bli serieseger oxå. Jag tror att Teg kommer att sluta före Piteå, men hur de står sig mot Östersund har jag ingen aning om. Övik och Kovland kan nog skrälla nån match då och då, men 7-8:e plats är så gott som vikta för dem. Hade nog, rent sportsligt, varit bättre att missa Allettan för dessa, ser det som större chans för Kramfors att nå långt via vinst i B-serien och ett play-off mot Vännäs eller Kalix. Som tidigare nämnts, serie-upplägget i ettan är horribelt, hoppas verkligen att jag slipper se Björklöven i dessa sammanhang nästa år.

  Mitt tips:
  1. Björklöven
  2. Kiruna
  3. Sundsvall
  4. Teg
  5. Östersund
  6. Piteå
  7. Ö-vik
  8. Kovland

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *