Hockeyn är död men länge leve hockeyn!

Hockeyn i Umeå och Björklöven är död. Alla hockeyintresserade i Umeå vandrar allt djupare och djupare i en dödsskuggans dal för varje år som går. Om inte Löven går upp i år kommer ingen hjärtstartare i världen kunna rädda de intresserade och inte heller föreningen. Löven ska ha en stor eloge som år efter år producerar och utbildar extremt skickliga U16-spelare som dominerar i både TV-pucken och landslaget, men vad hjälper det när precis alla flyr klubben när de kommer upp i J18-åldern?

Just detta är jag mest bekymrad för. Om nu Löven lyckas med målet att ta sig tillbaka till Allsvenskan, vad händer då med årets trupp? Det är STOR skillnad på Division 1 Norra A och Allsvenskan. Löven har i år, som jag har skrivit många gånger förr, landets överlägset äldsta Div 1-lag. Killar som hade sin peak i karriären för fya, fem, sex år sedan, har kommit ”hem” för att spela upp Löven i Allsvenskan. Som jag ser det är det max fem spelare som kan tillföra något i Allsvenskan i dagens trupp, de har ingen som skulle platsa i en förstakedja. Då måste Löven alltså byta hela laget om de inte vill åka ut lika fort som de kom dit. Alla vet hur framgångsrikt det brukar vara att slita hjärta och själ ur ett lag för att börja bygga ett helt nytt. Då är det stor risk att det blir som det har varit i Malmö och Leksand de senaste åren och även när Löven åkte ur Allsvenskan. Det kommer en massa spelare som är överbetalda och helt saknar klubbhjärta och känsla, de spelar för sin egen vinning istället för märket på matchtröjan. Därför hade jag varit mycket lugnare om stommen i laget fortfarande hade varit unga, hungriga och på väg uppåt i karriären kryddat med lite mer rutinerade herrar som brinner för föreningen. Men istället återvänder ”gubbar” som har spelat i högre divisioner till Löven eller killar som är bra i ettan men inte kommit längre. De känner sig mest nöjda och mätta när de har får dra på sig Löventröjan. Men eftersom de bästa juniorerna förståeligt inte vill spela i en Div 1-förening blir det ett litet moment 22-läge.

Ett till problem är att årets Björklöven saknar vinnare, och vinnarkulturen i föreningen är bortblåst (visst Petter Sandström förde ensam upp Löven till Elitserien, men när var det?). VInnarkulturen som har burit hela föreningen sedan starten -70 med några få undantag. I skarven på -90 och -00-talet var de ständigt i toppen av Allsvenskan men hade kanske inte den bästa truppen på pappret. Omklädningsrummet var istället fylld med vinnare och de var alltid bäst när det gällde. De senaste åren har det varit precis tvärtom. Spelarna har vikit ner sig så fort det har spelats matcher som har gällt. Istället för att ligga utslagna med dropp efter matchen och få en seger som belöning äntrar nu spelarna isen med svansen mellan benen. Dessutom har de fått en förlust och en ny tränare som belöning. Pressen har gjort att de har blivit lamslagna av rädslan för att förlora.

Då bestod just stommen av unga killar som var på väg upp och killar som hade spelat i Löven i nästan hela deras liv. Killar som var beredd att offra sin högra arm för märket de bar på bröstet och för att vinna. Ordet förlora fanns inte. Allt var inte guld och gröna skogar förr, verkligen inte! Konkurshoten var lika vanliga som tränarbyten har varit de senaste åren.

Björklöven har samma trupp som ifjol förutom att de har två nya spelare och en ny tränare. Kommer dessa tre göra någon skillnad? Jag tror tyvärr inte att så blir fallet. Ända räddningen som jag ser det finns i att det står en tränare i båset som var i föreningen när vinnarkulturen fanns där. Han var lagkapten som ville alltid vinna. Så det vilar ett extremt stort ansvar på Jens Öhman att lära killarna att börja våga vinna när det hettar till och lära  dem att de kan inte luta sig tillbaka bara för att de spelar i Löven. På den sista punkten verkan han ha kommit en bra bit på vägen.

Lövenhalsdukarna på stan blir färre och färre och det är nu mer vanligt att man hör ordet Skellefteå AIK i fikarummen runtom i stan än Löven. Publiken blir mindre och de flesta småkillar i stan drömmer om att spela i Skellefteå istället för Löven. Så för att hockeyn i Umeå inte ska få den absoluta dödsstöten måste Löven upp i år, men hur det än slutar kommer hockey för mig och några få till som vägrar inse att den är död, fortsätta leva.

36 kommentarer

  1. Alla goda krafter som vill Löven väl måste samlas och fokusera på att dra upp laget ur denna mardröm som kallas ettan. Förutsättningarna finns, men det krävs alltid en skopa tur för att avancera. Kom igen Löven, Umeå behöver sättas på kartan igen!

  2. Lysand inlägg av dig Erik! Piteå – Björklöven 1 – 9. Igår. Att vi har svårt att behålla ungdomarna ja det problemet har de flesta klubbarna! att spelarna har pikat för 4-5 år sedan märks inte! att vi behöver förstärka med en ny trupp (ca 5-10 man) ja det behövs om vi går upp. Att hockeyn är död i Umeå!! undrar lite vart du befinner dig? det har aldrig varit sånt engagemang för Björklöven just nu i Umeå och övriga Sverige. Föreningen är på g åt rätt håll och har en bra tv-serie som lockar mer folk. Det är inte lätt att spela i Löven detta är deras bästa säsong hitils i Div 1 / All-ettan och att i det läget döma ut Björklöven och deras framtid nja det verkar mer som om du peakade som supporter för 10 år sedan (lite humor) Nä Erik jag tror du har fel på det mesta du skriver förutom att det inte är säkert att vi går upp i år fast det vore det bästa för Löven. kunde Västerås mfl så kan Björklöven med. P.s Det Löven behöver nu är att spelare,coach,supportrar och Umeå borna tror på laget inte tvärtom.

    • Tack för din åsikt! Jag ser det som att Löven behöver förstärka med 15-20 man om de inte vill bli slagpåsar i Allsvenskan. Visst, de vann med 1-9 men det går inte att jämföra en första match i Allettan mot en play-off match där det gäller att vinna eller dö. Det är där jag menar Löven saknar vinnare.

  3. Det må vara så att vi inte sitter i finrummet just nu, men björklöven kommer aldrig att dö. Jag bär min lövenhalsduk med huvudet högt så fort jag går ut och vart jag än går så nickar folk åt mig och hejar. För evigt för alltid, Björklöven!

  4. Jag vet inte om jag kan hålla med i allt. Spelare som Hellström (25 år), KJ Lundström (25 år), Jesper Ericson (21 år), Victor Ekeståhl Jonsson (19 år), Jon Palmebjörk (26 år), Zebastian Possler (20 år), William Quist (23 år) och Emil Wrenman (18 år) hade knappast sin peak för 4-5 år sedan.

    Dock är medelåldern rätt hög, och de allra yngsta spelarna kanske inte kommer att ha en tongivande roll i ett eventuellt allsvenskt lag. Men ljusglimtar finns!

  5. Klockren analys av dagsläget Erik – ett par tillägg dock..
    Du som initierad vet mycket väl att många av Lövens ”talanger” varit Tegare upp till A-pojks nivå. Är det inte dags att ge den föreningen lite mer ’cred’?
    Teg gör dessutom ett gott jobb med deras A-lag som hänger med bra i Ettan trots o:- budget på spelarlöner! Och Vännäs, som gör ett dunderjobb sin första säsong i Ettan, med landets yngsta Div.1 trupp dessutom! -Fantastiskt!

    Att Christer H. tycker Löven går åt rätt håll ter sig också lite besynnerligt! Antingen är han inte riktigt insatt eller så är han otroligt naiv och blåögd!
    Att som Löven ”spela bort” sitt J20 Super Elit-lag och dessutom inte lyfta upp fler J20 spelare till matchning i A-laget denna säsong, skickar ju klockrena signaler till de ungdomar som spelar i Lövens förening idag och det är att dom nog knappast kommer få någon chans i A-laget i alla fall.

    Spelarflykten ökar för varje år och tendenserna är att den kommer bli ännu större. Bland stadens A-ettor (läs 15-åringar) är snacket just nu i vilken stad man skall söka hockey-gym i, och det är inte Umeå, jag lovar!

    Få spelare från A-junior och nedåt verkar tro på en framtid som hockeyspelare i Umeå just nu och detta är till största del Lövens eget fel.
    Alltför stort fokus på A-laget och precis som du skriver, Erik – ett i många delar dåligt lagbygge med nöjda och mätta ”veteraner” och att dessutom, fortfarande inte kunna förstå att i lilla Umeå måste ett framtida Elitlag i hockey bestå av många egna spelare.
    Det finns för lite sponsorpengar i den här stan och för många idrotter som vill komma åt dom!
    Och framför allt, det stora sveket mot juniorerna i fjol när man valde att inte kriga för att behålla sin plats i Super Elit, som är den viktigaste serien i Sverige i dag, om man vill producera nya, unga hockeytalanger!

    Att Löven skulle vara på väg åt rätt håll är en grav överdrift åtminstone i dagsläget! Snarare verkar dom befinna sig i ett vakuum där allt flyter omkring utan styrning, förutom då A-laget där man lägger all, om än ack så felriktad, energi!

    Vi går nog en dyster hockeyframtid till mötes, även om löven spelar upp sig i år, tyvärr!

    Kanske blir det Vännäs och Teg som kan hålla skutan flytande med en god ungdoms och juniorverksamhet? Den som lever får se.

  6. Läser man lövens måsättning på hemsidan framgår att i förgrunden finns talangutveckling och att gå upp till Allsvenskan under devisen ”skynda långsamt ” men verkar nu gå på tvärs. För att i någon mån bekräfta det Erik är inne på kan vi ta den senaste matchen mot Piteå. Utan att bli långrandig i ämnet ”unga lovande ” och talangutvekla ( tränarnas största meriter) ställde löven upp på sex backar (med den högsta medelåldern för backar i hela Sverige om 29 år – undantaget HV-71 på 31 år) + en extraback Alex E (23 år) och lät den yngsta backen Jesper E (21 år) stanna hemma (Ahrling 20 år är utlånad). Den andra spelaren som fick stanna hemma var yngsta forwarden Possler (20 år). Detta ser de unga som alla tycks värna om och därför drar dom – svårare än så behöver det inte vara.

  7. Erik nu spelar du väl ändå djävulens advokat. Tycker du verkligen på fullaste allvar att vi måste byta ut nästan hela truppen för att kunna hålla oss kvar? Givetvis måste vi spetsa till laget med en kanske 8 nya spelare om vi går upp men då har jag där räknat in att vi ska ha en bred trupp och låna ut spelare till Teg och kanske Vännäs om de håller sig kvar. Det är ju inte så att man begär att vi ska bli ett topplag direkt vi går upp utan det är bottenlagen vi ska slåss emot, hur fräcka lag har de? Kan lova att bottenlagen skulle mörda för att få ha en stomme bestående av Palmebjörk, Sundström, Mårs, Hellström, Stefan Andersson m.fl.
    Jag har också lite tvivel kring vinnarinstinkten i laget men jag tror inte uttågen de senaste åren framför allt berott på avsaknaden av vinnarskallar utan främst på oro kring hela föreningen samt avsaknad av kontinuitet i spelarleden. Detta år har vi den kontinuiteten samt att vi fått in riktigt tjuriga vinnarskallar i Mårs, Sundström och Hellström samt att jag delar din uppfattning om nuvarande tränarens roll och tror på honom.

    Håller med om problematiken med juniorerna men vi vet alla varför det ser ut som det gör så varför älta. Att som Johan påstå att vi slarvade bort vår J20-plats ifjol är ett tecken på okunskap. Vi tappade den platsen när vi lämnade in våran konkursansökan 2010-04-21 och därmed tappade vår allsvenska plats. Björklöven är fortfarande en av de bästa föreningarna i Sverige på att fostra juniorer vilket bevisas av våra framgångar på U16-nivå, varför tappar vi dem? För att vi inte kan erbjuda seniorspel på en attraktiv nivå, därmed är det långsiktiga problemet faktiskt till stor del ett kortsiktigt. Säger inte att allt löser sig bara för att vi går upp i Allsvenskan men det kommer på sikt att leda till en förbättring.

    Håller med om att Teg får alldeles för lite cred men det är så det ser ut i hockeySverige att det är de större klubbarna som får rubrikerna, orättvist eller ej. Skellefteå och Brynäs får beröm för sitt fina juniorarbete men hur många juniorer som de får fram har nämnda klubbar som sin moderklubb. Högst en bråkdel skulle jag säga.

    • Angående min okunskap om J20 Super Elit är det nog du, Fredrik dom får läsa på lite. Löven har haft dispens till J20 S.E tack vare sitt samarbete med hockeygym på Dragonskolan. Konkursansökan påverkade inte den dispensen.
      Däremot var det ju tydligt under hela den säsongen att man inte ville satsa på J.S.E laget. En ensam huvudtränare i en serie som är nästan lika krävande som A.S och Elitserien och ytterst lite förstärkning till de dispensplatser för överåriga ( 2 ute, 1 Mv) per match som fanns till förfogande i serien.
      Och ett rykte, sant eller ej, som sa att Lövens styrelse ansåg att platsen i J20 S.E var för dyr för föreningen.

  8. Varför flyr dom flesta duktiga ungdomar Löven?
    Många kommer inte att bli något alls, men lik för…..at så lockas dom iväg till ”storklubbarna” och deras hockeygymnasium.
    Sen finns en ”sanning” ute i landet att löven varje år inte ska ta in utifrån utan man satsar på sina egna, som man säger varje år. Men dessa får man inte behålla och man måste ta in från övriga landet. Är ju inte klokt att tex 4 st 96:or kommer från stockholm för att lira i löven, det ska ju vara 4 st från egna ledet.
    Där har löven något att ta tag i, annars kommer man bara att få en massa hemvändare.

  9. Till Fredrik…
    Ett tecken på din okunskap är att ni tappade inte alls er plats i J20 superelit tack vare konkursansökan, laget spelade sig själva ur serien senaste säsongen, och alla vet hur det gick till…..
    Huddinge är ju tex fortfarande kvar i SE och vad jag vet var det länge sedan dom lirade i AS. Det är bara lag i ES som är garanterade plats i SE.

  10. Sbnacka om att många lever i en dröm värls här! att man bara sk afixa än det ena än det andra enligt er är ju horibelt! att storlagen tar all talang så kommer det alltid att vara(Tyvär) men för att vi ska kunna själva behålla våra talanger så måste vi spela i en serie som tilltalar dem med, om vi vi ska gå efter Erik mfl här så ska vi lägga ned Björklöven satsa på ungdomar som ändå kommer att gå till skellefteå,Modo,Brynäs mfl!! det finns ingen logik i det ni säger i dagens läge måste man ha ett lag på en hög nivå med bra ekonomi och sedan kan man kanske tro att talangerna vill stanna kvar. Men tills dess så måste vi sikta uppåt och att det går framot för föreningen finns det tvivel om det ? vi var på väg att konka ju! allt annat är det nu i ekonomin. P.S Tycker det är väldigt många som tror att man kan ha en klubb i en låg serie sedan kunna behålla talangerna och hela stan skänker en lön vardera till Björklöven! kanske är jag naiv men hellre det än att som många här tro att det bara är att fixa.

    • Christer håller med dig om detta. Löven kommer så länge de inte är i elitserien eller en toppklubb i Allsvenskan få behålla deras största talanger. Det är ett moment 22 som jag skrev och det oroar mig. En svår nöta att knäcka! Så länge de inte kan göra det får de statsa på att ta spelare utifrån, och det är inte alltid optimalt.

      • Måste tillstå att vi är överens där! Synd att dagens hockey och fotboll för den delen med, blivit så ekonomiskt beroende. Björklöven får hoppas på att en bra sponsor hjälper dem uppåt och sedan ska de självklart se till att det finns bra förutsättningar att ha en junior verksamhet. Skulle vilja att de fick behålla fler som Emil wretman, Marcus Evertson mfl de är framtiden. Bor i Östersund själv (Umeåbo största delen av mitt liv) och här slog de ihop Öik och Brunflo ett tag hoppas att det aldrig blir aktuellt mellan Teg och Björklöven, visst samarbete men inget mer. Nä hur man ska lösa detta det hoppas jag att styrelsen tar hand om sedan så håller jag tummarna att Löven går upp och kan etablera sig i Allsvenskan.

  11. Bra inlägg Erik. Ganska spot on på det de flesta insatta redan vet.

    Läget är prekärt även om vi just för dagen lever väl med Baltics pengar. Går vi inte upp i år så har vi inte så mycket pengar kvar. Åker vi ut lika tidigt som ifjol så lär årsförlusten bli ca -4MSEK och då är det inte så mycket kvar av slanten vi fick från Krister. Vi kommer att klara en säsong till i ettan men efter den är pengarna definitivt slut. Ska vi tillbaka till AS så behövs dessa pengar för att förstärka laget. Även om Löven-publiken är enormt enögda och tror att vårt lag är i paritet med Asplöven och de andra bottenlagen i AS så är det tyvärr som så att vi kommer att behöva uppgradera ganska rejält för att vara säkra att hålla oss kvar.

    Hockeyn är död i Umeå men den är fortfarande möjlig att rädda. Jag tror dock att missad uppgång i år vore katastrof. Vi kommer att tvingas minska omsättningen enormt mycket för att lyckas med konststycket att gå runt i ettan och då kan vi mycket väl vara kvar i div1 i tio, tolv år. Med osis än längre.

    Björklöven måste förstärka laget rejält för att maximera chanserna att gå upp. Missad uppgång ger minskade möjligheter för framtiden. Det hoppas, och tror, jag att Lövens ledning är medvetna om. Alternativet är bäcksvart då föreningen blöder pengar på denna nivå.

    Juniorsidan är helt körd. Här är det inte så mycket att säga då alla som är insatt förstod vad division 1 skulle innebära rekryteringsmässigt. Att vi överlevde första året i Superelit var det nog ingen som egentligen trott på men degraderingen var oundviklig år två. Laget vi har nu är inte i närheten av att kunna gå upp så det är inget att hoppas på. Enda sättet vi kan återställa juniorsidan på ett sätt där vi kan skörda frukten av våra goda juniorledare är att a-laget återigen etablerar sig i Allsvenskan.

    Jag hoppas att folk kan förstå allvaret i situationen. Vi kan inte bygga något på denna nivå. Ekonomin blöder miljoner och spelarna sticker om vi missar uppgång. Varje år kommer att vara en nystart och utan kapital så är avancemang svårt.

    Visa stöd genom att gå på matcher och konsumera era pengar på Umeås stolthet. Ställ krav på laget och ledningen så att de förstår hur prekärt läget är. Sassa-brassa-mandelmassa remsor på läktaren är inte det som behövs just nu. Det krävs pengar, jävlar-anamma och desperation för att gå upp. Inget annat.

  12. Totte: Självklart ska det spelas om det men jag anser inte att det var ifjol vi tappade våran J20-plats. Det skedde pg.a. att vi blev degraderade från Allsvenskan och i fortsättningen fick spela med tredjehandssorterade juniorer, samt att Färjestad och Växjö fick friplatser de ej gjort sig förtjänta av. Fjolårets J20 gjorde det jättebra och ingen skugga ska falla över dem.

    Huddinge gör det bra men har ett större upptagingsområde och är dessutom också på väg att åka ur nu, strykpåse utan dess like i årets J20 SuperElit. Att bedriva ett J20-lag på högsta nivå med representationslaget i div 1 blir lite som att bedriva konstgjord andning.

    Prio 1 är att gå upp i Allsvenskan och efter det kan vi börja fundera på hur vi ska få de lovande juniorerna att stanna för just nu finns det ingen möjlighet.

  13. Nu jagar du endast rubriker och målar faan på väggen!
    Oseriöst och kvälltidningsaktigt.

    Du skriver
    ”Björklöven har samma trupp som ifjol förutom att de har två nya spelare och en ny tränare. Kommer dessa tre göra någon skillnad?”

    Bara det visar ju att du är helt ute & cyklar, allvarligt vilken sten vaknade du under igår?
    S.Andersson, O.Mårs, A.Sundström, A.Hellström + Öhman? i min och alla andras värld förutom din blir det 4 spelare + tränare. 4st SPETS spelare i Div1 och klart ok för ett mittenlag i Allsvenskan i en 1:a/2:a kedja.

    Vakna upp & sluta med de där onyttiga sakerna.

    Finns givetvis mycket galet med Björklöven men foruksera på det negativa nu när de äntligen börjar se lite ljusare ut är FULT och endast till för att smutskasta & skapa rubriker.

    Usch! du sjönk som en sten i mina ögon nu och jag hoppas i MÅNGA andras också.

    • Tack för din åsikt!
      Jag tog inte med Hellström för att han kan lämna truppen vilken dag som helst fram till den sista januari och ska jag vara ärligt glömde jag bort Sundström. Men visst tillhör Acke och Sundström i Allsvenskan och de tillhör de fem i dagens trupp som kan tillföra något i Allsvenskan. Hellström och Stefan A skulle nog gå in ett andrabackpar i ett mittenlag i Allsv, utöver det finns det ingen som skulle gå in på två femmor.
      Jag är inte ute efter rubriker, utan skriver bara sanningen. Jag önskar inget hellre än att Löven tar sig upp! Umeå behöver verkligen det, men tyvärr är jag inte så övertygad om att de kommer lyckas och jag hoppas jag har fel. Som jag skrev, hur det än slutar kommer hockey för mig och några få till som vägrar inse att den är död, fortsätta leva. Men de som bara är lite hockeyintresserade i stan har för länge övergett Löven. Om de ska komma tillbaka krävs att Löven tar sig upp i Allsvenskan. Den dagen HELA föreningen inser att de är en Div 1-klubb som siktar uppåt och inte en Allsvensk-klubb som spelar i Div 1 för att ta sig tillbaka, kommer de att lyckas. Men med en stor portion tur (det krävs det för att gå upp) kan de gå snabbare.

      • Tycker fortfarande att du kör med Aftonbladet taktik men upp till dig 🙂

        Palmebjörk & Moyer platsar inte i Allsvenskan?
        Räknar inte med Hellström för han ”kan” försvinna? Det kan de flesta spelare i lägre divisioner, inte många som kör utan klausuler.
        Glömma The Golden Child? visar ju att Lövenhjärta saknar du.

        Smaken är ju som baken men jag anser att halva laget tillför saker i ett allsvenskt mittenlag och tror att det skulle räcka med 5-6 spetsspelare för att hålla oss kvar.

        De flesta som går på hockey/idrottsevenemang är INTE fanatiska supportrar, de vill se mål, ha kul och göra något som bryter vardagen & kliver Löven upp kommer de som ett brev på posten så inget att vara oroliga över.

        Tack för att du svarar 🙂

  14. Visst måste Löven upp i allsvenskan och det känns som att laget har stor chans till detta. Så fortsätt ha på er halsdukar etc själv är jag ensam i Karlstad med en gröngul mössa men so what, jag brinner ju inte för nåt annat lag.

  15. Det finns EN orsak till att föreningen hamnat i ettan – en förbannat inkompetent ledning under ett flertal år. Att åka ner i ettan gör man inte utan anledning – därför att det är jävulskt jobbigt att överleva som förening med ambitioner där. ”Lyckas” man med den bedriften beror det på att kvastskaften inte navlats ordentligt-vilket kom att bevisas hos Löven. Fy fan!

  16. Erik idag förvånar du verkligen. Intressanta åsikter. För att förstå lite mer hur du resonerar, förklara gärna några grejer för mig. Först och främst har jag förstått det här rätt att följande är ditt förslag till lösning?

    Björklöven anno 2012-2013 är för gamla åldersmässigt (vad blir snittet på backarna om du räknar bort Kingen som är 37?) så du vill satsa ungt men ändå gå upp. Du vill krydda med några rutinerade som brinner för föreningen mer och är yngre än ”mätta gubbarna” Hellström, Palmebjörk och Sundström, och du vill samtidigt att klubben skall inse att man är en division 1 klubb för då kommer man lyckas?

    Och vad det gäller juniorspelare som lämnar, alla de som spelat i Björklöven sen de var 5-6 år och sen lämnar för ett gymnasium där det finns representationslag i högre serie, slutar de helt att hålla på Björklöven och vill de aldrig igen sätta sin fot i sin hemstad? Hur resonerade Jesper Ericsson, Zebastian Possler, Victor E-J, Alex Eriksson och Erik Wrenman? Och om klubben fortsätter försöka göra rätt saker som man gjort de senaste åren och fortsätter ha en bra kontakt med gamla Lövarna runt om i Sverige, hur tror du de kommer resonera när Björklöven spelar i högre serier i framtiden även om det idag står Modo, HV71, Rögle, Luleå, Djurgården, Karlskrona, Almtuna, eller Skell på deras bröst?

    Även intressanta resonemang om vinnarkultur och om hur det var bättre förr då de var beredda att offra sin högra arm för märket de har på bröstet etc. Ge gärna några exempel på vilka lagbyggen det var lite mer specifikt som inte var 80-tal eftersom det då var en annan sport, men var byggda på unga, hungriga med rutinerade som brann för klubben. Var det när stjärnorna (förutom Beljavskis) hette Parks och Potvin eller Kacir/Rozenthal/Marinucci/Figgliuzzi du syftade på?

    Om du har bra svar på dessa tre så ger jag mig, annars ser jag gärna att du följer upp det inlägg du skrev ovan med ett något mer nyanserat och faktabaserat. Tack för en annars bra blogg.

    • Tack för dina funderingar!

      Tror du missuppfattade vad jag är ute efter eller så har jag varit otydligt: Hellström, Palmebjörk och Sundström är i mina ögon helt rätt att ta in i laget. Det är killar som håller i Allsvenskan om de skulle gå upp och de brinner för föreningen och visar rätt attityd. Trots det är det inga förstakedjespelare i Allsvenskan. Björklöven har i dag kanske Div-1 Sveriges bästa trupp om man ser på meriter, bredd och prestation. Men räcker denna trupp för Allsvenskan? Nej! Därför menar jag att jag hade varit tryggare om en stommen i laget hade varit yngre och spelarna hade varit på väg upp i karriären istället på väg ner. Även om så vore fallet skulle de ha fått spetsa till laget inför en Allsvenka, men kanske inte lika mycket.
      Jag säger inte att de automatiskt kommer lyckas om de accepterar att de är en Div 1-förening. Men jag tror att alla skulle må bra av det och därför tror jag att de kommer gå snabbare. Men måste klä sig efter vädret som är och inte efter det väder man tycker det ska vara. Men visst hör Löven hemma i Allsvenskan!

      På juniorsidan är det som jag skrev ett moment 22. Löven och Teg är en elitklubb om man tittar på pojkhockeyn. Men eftersom A-laget är i Div 1 är det helt förståeligt att juniorerna lämnar. Detta är ett stort dilemma och en problem som bara kommer lösas genom att Löven går upp och har får en uttalad policy att det ska satsas pengar på J18 och J20-lagen. Det är en stor kostnad och kommer inte ske även de första åren i Allsvenskan. Jag vet att de är en ständig kontakt med ”Lövare” som är ute i landet, och det är bra. Men en sak som är lite beklämmande, varför får inte ens dagens juniorer inte ens träna med A-laget när de saknar folk. Vad skickar de för signaler? De 93:or som stack i år, varför inte ens föra en dialog med dem?

      En lysande exempel på när stommen i laget var unga killar och killar som hade löven/teg/sävar som moderklubb var 06 när de gick till kvalserien. Ett lag måste alltid ha en kärna. Det är spelare som brinner för föreningen, killar som dag ut och dag in gör jobbet, tänk Lars Briell, Jörgen Hermansson, Matiias Hedlund och Erik Andersson även Mats Lavander, Erik Forssell, Jens Öhman och Göran Hermansson tillhörde den gruppen. Trots att de inte kom från föreningen så blev en del av den gruppen på grund av deras personlighet, stora ledare som efter en tid fick Löven i blodet. Även fast de lämnade (för Elitserien). Till den hör även juniorerna, Denna grupp tycker jag ska vara cirka 10-15 man stor. Utöver det så behöver man rollspelare, killar som gör exakt vad tränaren säger att de ska göra och kan köpa att de inte får så många byten. Dessa två grupper måste även kryddas med spets, precis som du var inne på, Parks och Potvin eller Kacir/Rozenthal/Marinucci/Figgliuzzi. På den tiden hade Löven och Beljavskis men tillhörde på senare år kärnan, vilket är extremt ovanligt men då var en extremt ovanligt bra spelare också. Även Tobbe Lundström hör hit.

      Jag är inte ute efter att kapa Björklöven och jag hoppas jag har fel i att de inte går upp i Allsvenskan. Hur det än slutar i vår kommer hockey för mig och några få till som vägrar inse att den är död, fortsätta leva. Jag hoppas den lever starkare i nästa höst då de spelar i Allsvenskan!

      • Tog fasta på det du skriver ang. att när det fattas folk i löven har ingen junior ens fått vara med på någon träning. Även unga kontrakterade (där löven iklätt sig ett utvecklingsansvar) får stå tillbaka för 28+ till 37+ are (och det är många) och därigenom minimal istid. Detta iof. under mantrat ” Prio1 Allsvenska – och juniorena får vi ta sen ” som en del kommentarer här tycks ha gemensamt med lövens organisation (så vad är annat att vänta) i den delen..

  17. Du säger ju emot dig själv Erik… Samtidigt som du säger att Löven har bäst trupp i Div1 så säger du att Löven inte har en chans i Allsvenskan? Isf menar du på att ett lag i Div1 aldrig kommer klara sig i Allsvenskan. Är tex Asplöven avhängda i sina chanser att hålla sig kvar? Sen är de väl självklart att dom inte kommer ha möjlighet att slåss om platserna i toppen men dom har ju verkligen skaffat sig en riktigt solid stomme av riktiga lövare som har hjärta för klubben och som inte alls hänger på järsgårn, förutom kanske Kingen.

    Att säga att de inte finns hjärta i klubben är bara idioti, om man har tex Sundström, Hellström och Palmebjörk som alla tre kan spela i högre serier men väljer Löven… är inte de hjärta? Går man upp kommer ju dessutom fler sponsorer, mer folk på matcherna och man kommer få möjlighet att ta in ett antal riktigt vassa lirare.

    • Jag har aldrig sagt att Löven inte har en chans att gå upp. De har en väldigt stor chans, men jag är rädd att de inte når hela vägen fram. Om du läser mitt senaste svar om Sundström, Hellström och Palmebjörk, vad skriver jag i den?
      Precis som du säger måste de byta ut stora delar av laget om de går upp, och de kommer finnas en del muskler, inte allt för stora. Skulle tro att spelarbudgeten skulle vara bland de lägsta i Allsv. Då gäller det verkligen att hitta de rätta kärnspelarna, tänk om de redan fanns i truppen.

  18. Ser att Erik skrivit 2 nyförvärv och andra 4 men det är 5 st, wrenman är ju också värvad till denna säsong. Kan köpa eriks resonemang då alla har rätt till en egen åsikt, men alla vi löven fans ska komma ihåg att denna blogg är mer riktad till vännäs och teg, dom som inte vill få smutskastning mot löven borde hålla sig till löven4ever. Personligen har jag åsikten att vårat lag har potential för att gå upp med den tur man behöver.

      • Hur du än vrider och vänder det så är han värvad. För att tydliggöra för J.B: När en spelare byter lag oavsett om han blir sparkad, bryter eller kanske kidnappad så är det ett nyförvärv.
        Vad har du för grunder till att han inte fick vara kvar?

  19. Bra vågat och skrivet i ett känsligt ämne Erik! Jag tror du med flera har för stora tankar om dagens trupp. Div 1 och då menar jag toppen av denna är bättre idag än vad allsvenskan var för 10 år sedan. Vi måste sluta att jämföra spelare av idag och hur bra de är jämnfört med tidigare årgångar. Börja med att titta på andra topplag i de andra serierna,( vilket man kan göra till en billig kostnad på webben). Och ställ er därefter frågan vilka i vårat kära löven som skulle gå in i dessa lag. Det är för många i dagens löven som inte skulle få samma ekonomiska ersättning i någon annan klubb än i löven, skulle dessa vilja spela sig arbetslösa? Att ta in yngre förmågor och konkurens utsätta de dyra etablerade spelarna vill väl ingen sportchef som står i båset göra. Då avslöjas ju dennes okunskap! Jag hoppas att vi i framtiden får tillhöra elitskiktet av svensk hockey. Men för att nå dit och för att det skall bli bestående måste man ha en stabil sportslig grund att stå på, jag vet ingen som börjar bygga ett tak före man gjuter grunden. Mao satsa på juniorerna först så den stora massan får förtroende och stanna i föreningen. De exeptionella talangerna slåss alla ES klubbar om än då så det kan vi idag inte göra något åt. Att skylla på att juniorer flyttar beror på att andra klubbar spelar i en högre serie är att göra det enkelt för sig. Löven har idag anställda juniortränare som måste övertyga juniorerna i både sitt yrke och handling att vi är det bästa för din framtida utveckling. Men om vi nu tappar elithockey gymnasiet kan det vara kört. Det senaste jag hört ang detta är att man måste spela i minst allsvenskan och även ha ett j-20 super elit lag.

    • Bra skrivet J.B! Kan inte göra annat än att hålla med..
      Det stora problemet är att det verkar vara svårt att titta på Löven objektivt! För mycket känslor och framförallt för mycket titt i backspegeln.
      Tror det var Erik som skrev tidigare att folk måste inse att Löven av idag är ett Div.1 gäng! Förvisso ett bra sådant, men alldeles för många verkar tro att Löven är ett Allsvenskt lag som ”råkat” hamna i Div.1.
      Vissa av Lövens s.k toppspelare idag är faktiskt bara toppspelare i nuvarande division annars hade dom nog spelat högre upp!

      För vi får ju hoppas att dom inte har löner som en toppspelare i A.S!!

  20. ”Jag ser det som att Löven behöver förstärka med 15-20 man om de inte vill bli slagpåsar i Allsvenskan”

    xxxxx-xxxxx-xxxxx
    Palmebjörk-Sundström-xxxxx
    Mårs-Persson-Quist
    Boström-Lundberg-Johansson

    xxxxx-xxxxx
    Moyer-Hellström
    Andersson-KJ Lundström

    xxxxx
    Wälitalo

    Tycker du att ett sådant lag skulle vara slagpåsar i allsvenskan? Jag tror att vi skulle vara en vass ”första-sexa” ifrån att vara ett lag på övre halvan.

    Spelare som Ledin, Wrenman, Possler, Jarl, Alex Eriksson, osv skulle inte heller skämma ut sig i en fjärdefemma i allsvenskan.

    • I dagens Allsvenska trupper består de av mellan 25-27 man.

      Löven har idagsläget tre spelare kontrakterade över nästa säsong, Palmebjörk, Mårs och Quist. Den sistnämnda har jag svårt att tro att han håller i Allsv.

      Om Löven lyckas behålla de självklara, Hellström (tror han sticker tyvärr) S Andersson (tror han sticker också, tyvärr) och Sundström (blir han kvar?). Det är tre spelare som håller bra Allsvensk klass, i en andra, tredje kedja.
      Sedan har vi Persson, Lundberg, Boström, Johansson, KJ Lundström som är tredje, fjärde kedjespelare i Allsvenskan enligt mig.
      Wälitalo och Kingen får vara kvar för lång och trogen tjänst.

      Moyer skulle jag släppa, man kan få så mycket bättre för samma prislapp.

      Då måste de enligt min mening fylla på med mellan 12-14 man om de får behålla alla.

      Enligt dina beräkningar så måste de också fylla på med 12-14 man. Så jag tycker inte jag var så långt ute när jag skrev 15-20 om de inte vill bli slagpåsar. Om de ska bli ett mittenlag som slåss om playoff-platser, ja då är det 15 + som behöver in i laget.

      Diskutera trupper kan man göra länge och mycket. Just nu måste de koncentrera sig på dagens trupp och målet att ta sig upp till Allsvenskan. De har kanske Sveriges bästa Div 1-trupp på pappret. Men det är stor skillnad på Allsvenskan och Div 1.

      Så steg 1. Ta sig till Allsvenskan. Sedan får vi se vad som händer.

      Fast jag tror, eftersom de kommer mest troligt ha bland de lägsta spelarbudgeterna, så kommer de flesta bli kvar och de får kämpa sig kvar via en kvalserie. Om de blir kvar kan de förhoppningsvis nog öka den år två och tre. Men det är lång väg dit och jag hoppas alla i Umeå får uppleva det.

      • Först och främst, varför skulle inte Stefan Andersson stanna i Löven om man gick upp till Allsvenskan? Tror nog även att Sundström och kanske även Hellström stannar.

        Platserna jag lämnade, en femtekedja och ett fjärdebackpar, kan definitivt fyllas ut med t.ex. Wrenman, Possler, Jarl, Ledin, Eriksson, Ericsson, Vikström, så det behövs inte tas in en massa truppspelare i laget.

        Får man behålla det man vill så räcker det (enligt mig) med 5-6 bra värvningar för att man ska kunna etablera sig direkt, man skulle definitivt inte bli någon ”slagpåse” i alla fall…

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *