Vännäs ska hjälpa Löven upp

Lövens J20 som spelar i J20 Elit Norra och som tränas av Håkan Wirtala har under hela säsongen varit lite bortglömda och undanstoppade i ett hörn. Men nu har glädjande nog Löven ändrat sig och nu är målsättningen glasklar. Att ta sig upp till SuperElit. Löven har redan ett bra lag och det kommer att lyftas rejält. Vännäs HC har varit väldigt generösa och gått med på att släppa deras bästa juniorer till Löven. De kommer mest troligt röras sig om fem spelare och de spelare som fortfarande är juniorer i Vännäs A-lags trupp och har möjlighet att lånas ut är: Lagkaptenen Samuel Aho, Fredrik Eriksson, Philip Fousinette, Adam Svensson, grovjobbaren Tobias Göransson, Rasmus Åslund, Marcus Pettersson, Hampus Åsell och Samuel Lundberg. När de har skrivit på för Löven kommer de att lånas ut till Vännäs medan Vännäs fortfarande är i seriespel och sedan när Vännäs har spelat klart kommer de kliva in i Löven lagom till kvalet upp till SuperElit. Rörigt? Det är nämligen så att för att få spela J20 för ett lag måste man vara registrerad i den föreningen. Därför värvar Löven dem från Vännäs.

Löven leder serien redan och de fyra bästa lagen i J 20 Elit Norra kommer spela förkval till kvalet. Vilket innebär att 1:an möter 4:an och 2:an möter 3:an för att sedan bli en final mellan vinnaren i dessa matcher. Vinnaren där går alltså vidare till kval mot J-20 SuperElit.

Målsättningen med detta är som sagt att Löven ska upp i SuperElit och att säkra Vännäs plats i ettan genom att låta Vännäs låna spelare från Löven. Som Jesper Ericson i dag.

– Det är väldigt positivt och glädjande att vi har kommit till ett samarbete. Med detta öppnas det dörrar för att låna spelare åt båda håll. Vi satsar inte på att gå upp i Allsvenskan utan vill vara en stabil Div 1-förening och en plantskola där vi utbildar unga spelare och ge dem chansen att visa upp sig. Det optimala är att Löven går upp i Allsvenskan och vi tillsammans med Teg får vara deras plantskola. Det är här är verkligen glädjande, säger Vännäs sportchef Peter Johansson.

Tommi Hämäläinen, Juinor & ungdomsansvarig för Björklöven är inne på samma linje:

– Vi satsar på att gå upp i SuperElit och då känner vi att vi måste ge truppen förutsättningar för att göra det och nu passar det så bra att när det går att lösa på detta sätt. Förhoppningsvis kan de fortsätta att vara ett topplag i fortsättningsserien och säkra deras plats i ettan. Vännäs har väldigt många unga duktiga killar i deras lag och detta är klockrent för Löven, Vännäs och Teg-koncernen. Dessa spelare har verkligen inte blivit sämre av att få sådant stort förtroende i ettan.

Björklövens klubbdirektör, Mats Danielsson är också han väldigt nöjd med detta samarbete:

– Det är viktigt att ta tillvara på och förvalta spelare på bästa sätt. Detta kommer efter ett initiativ av Jimmy Blixt och Tommi Hämäläinen tillsammans med Håkan Wirtala som har haft en väldigt bra dialog med Vännäs sportchef, Peter Johansson, och deras ungdomsansvarige, Eje Nyman. Vi känner att vi har möjligheten att kämpa om en plats i SuperElit och då är det viktigt att vi inte slarvar bort den här chansen.

Det känns som att i början av säsongen var J20-laget lite bortglömt, vad är det som har gjort att ni har ändrat er?

– Det är lite som du skrivit att vi känner att viktigt att få behålla så många talanger som möjligt och vi känner att det är underlättar om vi har ett lag i SuperElit. Med detta är det också möjligt att ta tillvara på talanger som inte gått den ortodoxa vägen genom TV-pucken vilket kommer ge näring till spelare som är lite i skymundan, avslutar Mats Danielsson.

Vad tycker jag om detta då? Jag blir verkligen varm i mitt hockeyhjärta när jag hör detta. Ett glädjande samarbete för att stärka hockeyn i regionen. Hatten av till Vännäs som tillåter detta, det är verkligen stort av dem, och till Löven som nu satsar stenhårt på J20-laget. Riktigt bra jobbat av alla parter! Tänk vad trevligt om både Lövens A-lag och J20-lag lyckas med deras målsättning och att låta Vännäs och Teg vara en plantskola. Då ser det helt plötsligt väldigt ljust ut för hockeyn i Umeåregionen. Återigen, skoj som bara den! Eller som Jimmy Blixt säger:

– Detta är verkligen en win – win situation för alla och samarbetet nu med Vännäs och med Teg tidigare är verkligen kul! All hjälp alla tre klubbar kan bidra till varandra är verkligen bra. Med dessa killar kommer vår målsättning att gå upp i SuperElit att underlätta, men det kommer inte bli en lätt resa. Det är stor skillnad mellan J20 Elit och SuperElit.

10 kommentarer

  1. Storslaget av Vännäs och även av Teg och Björklöven att komma överens om en sådant samarbete. Det verkar som om umeå hockeyn har en framtid inte bara via Björklövens A-Lag utan även via junior ishockeyn framöver mycket bra och jag hoppas att sponsorer med ger alla 3 föreningar bra förutsättningar framöver, publik och alla andra fans ser till att matcherna är välbesökta så kommer det att vara roligt att åter se hockey igen i Umeå trakterna. Bravo till er alla.

  2. Bra initiativ av Vännäs och de andra inblandade, bra för Löven bra för regionen detta! tack för en bra blogg med snabba uppdateringar med.

  3. Mycket positivt visst, och det är bra…. Tyvärr kan Vännäs j18 lida för detta, och vill det sig illa åka ur elit.

    • Bara tre av dem. Aho, Eriksson och Fousinette. Svensson var ifjol i Skellefteå AIK och Göransson spelade ifjol med Lycksele SK i Div2. På din fråga om de är något att ha, svarar jag JA!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *