Gästkrönika av Björn Forsgren

Har bjudit in Björn Forsgren som drev Lövenbloggen på VK när det begav sig. Tiden då Löven gick i konkurs, reste sig på nio men blev tvångsdegrederade. Här kommer hans tankar om kvällens match.

En chans till revansch?

Absolut inte.

Men en sällsynt chans att ge skvallerbyttan en smäll den förtjänar.

Inom idrott och supporterskap är hat ett av grundfundamenten, hur konstigt det än låter.  Älskar man ett lag behöver man ett lag att hata.

För Björklöven har det där aldrig varit något problem när grannen i norr varit den solklara punkten att rikta hatet mot.

Hur mycket supportrarna än försöker hävda motsatsen bleknar det hatet för varje år de slåss om SM-guld medan Löven försöker ta sig upp till allsvenskan. Det kommer absolut komma tillbaka när klubbarnas vägar möts igen, men just nu, just i dag, är det inte samma sak som det en gång varit.

I stället har en ny klubb kommit att rikta hatet mot.

Det är absolut inte på samma nivå som det tidigare hatet men är ändå inte heller på det där lite krystade sättet som sättet HV71 och Linköping ska ha någon sorts rivalitet.

För på samma sätt som det är skönt att hata en klubb för en supporter, är det också skönt att kunna skylla på någon för vad som har gått snett. Något som visserligen gäller lika mycket för presidenter och företagsledare som för supportrar.

Det finns många som är betydligt mer skyldiga för att Björklöven är där de är än Sundsvall Hockey, vi kan börja med att kolla i Lövens styrelserum de senaste 25 åren, men det finns inget som är så påtagligt som Sundsvalls gulblåa klubbmärke och de spelare som representerar detta.

Det var ju de som, precis när hoppet hade kommit tillbaka, ställde sig upp i klassrummet och pekade på den busiga ungen som minsann visst hade fuskat. Samtidigt satt Leksand, Malmö och AIK längst bak i klassrummet och tittade skamset ner i sin nedklottrade klassbänk.

Det är klart Björklöven hade fuskat. Man hade misskött sin ekonomi på så många sätt att man absolut förtjänade någon form av bestraffning. Det hade gjorts så många ekonomiska fel de senaste åren att en revisor på ett normalt välmående företag hade blivit mörkrädd.

Men likväll.

Det var ju Sundsvall som skvallrade.

När Björklöven nu putsat till frisyren och förvandlat sig till en välkammad elev har Sundsvalls konstgjorda andning i den näst högstaserien slutat fungera och klubbarnas vägar möts igen.

Det kommer inte vara en lika meningslös serielunkmatch med en touch av vänskapsmatch som när klubbarna möttes i allsvenskan för fem årsedan.

Det kommer inte heller att vara lika mycket rivalitet och ingrott historieladdat hat som när Björklöven och Skellefteå AIK möttes för tio år sedan.

Men det är det närmaste Björklöven kommer i dag och även om revanschen inte blir ett faktum i dag är det åtminstone en chans att slå tillbaka nu när ingen lärare, läs serieindelning, står emellan.

Björn Forsgren.

2 kommentarer

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *