Vilken slutspurt

Vi börjar med slutspurten i Allettan Norra. Kiruna var tvungna att vinna mot Teg medan Östersund inte fick ta poäng mot Sundsvall. Utöver detta var Kiruna att ta igen sex mål.

Matchen mellan Östersund och Sundsvall var mycket jämn och tillslut kunde Sundsvall vinna med 2-3. Detta resultat öppnade dörren till play off för Kiruna. Den lilla glipan tog Kiruna och stor play off-hjälte blev Emil Jakobsson. Med hans 6-1 mål skickade han Kiruna till play off mot Vännäs med minsta möjliga marginal. Kiruna tog sista platsen i egenskap av fler gjorda mål. Snacka om jämnt!

***

Björklöven hade chansen att slå Troja/Ljungbys poängrekord i Allettan. Vid seger mot Piteå skulle det rekordet ryka med en poängs marginal. En mycket målmässigt jämn match och Joakim Vikströms enda mål i matchen räckte till att nu är Löven innehavare av poängrekordet. Björklöven har gått igenom Allettan mycket övertygande. Trots att spelet inte har varit på topp de senaste matcherna har de verkligen visat styrka och vunnit. När Troja slog poäng rekordet, gick de upp till Allsvenskan. Så Löven har siffrorna med sig i kampen om plats i Allsvenskan. Nyckeln för Löven är verkligen att ta sig till kvalserien. Väl där kan det mycket väl räcka med en fjärdeplats för att ta klivet upp, med tanke på de Allsvenska lagens ekonomiska situation.

***

Kingen är nu medlem i 500-klubben. Respekt! Får vi se 500 till? 🙂

***

Vännäs hade anordnat en sponsormatch och bjöd publiken på fritt inträde mot Boden. 242 personer hade sökt sig till Vännäs Ishall och de fick se sitt Vännäs köra över Boden med hela 9-1. Poängbäst blev Samuel Aho med tre assit.

Nu väntar som sagt Kiruna i play off 1, redan på torsdag. Om jag inte är helt ute cyklar så är det första gången på 15 år som Vännäs är med och kvalar till en plats i näst högsta serien. Imponerade för nyklomlingarna.

***

Om jag sammanfattar de tre lagens framfart i grundserierna och betygsätter dem, gör jag det enligt följande:

IF Björklöven:

Löven kom till Allettan tillsammans med Sundsvall som skyhöga favoriter och Löven infriade verkligen förväntningarna. Löven tog 13 vinster, släppte in endast 19 mål på 14 matcher och de slog Asplöven poängrekord i Allettan Norra och som grädde på moset även för alla Allettor. Ett starkt VG++ får de i betyg. De bristande spelet i de senaste matcherna, trots vinsterna, gör att betyg inte blir MVG. Lövens huvudsakliga målsättning är inte vinna Allettan, utan bara ett delmål. Vid avancemang blir det självklart MVG. Nu börjar väntan och förberedelserna inför play off 3. Äntligen är vi där. Nu börjar säsongen på riktigt, nu är det vinna eller försvinna som gäller.

Tegs SK:

Säsongen är nu över för Teg och de kan börja att förbereda sig inför nästa säsong nya Etta. Tegs målsättning för året var att ta sig till Allettan, det fixade de. Väl där började de starkt genom att ta poäng av Kiruna i första matchen. Sedan gick det poängmässigt väldigt trögt trots att de spelade ganska bra. tio poäng och en sjätteplats gör att de får ett G i betyg i Allettan. Betyget över hela säsongen blir inte mycket högre, ett G+ får de. Teg har något bra på gång och denna säsong får ses som en mycket god erfarenhet inför kommande utmaningar.

Vännäs HC:

Vännäs har likt Löven gått fram som en ångvält efter jul och har endast tappat tre poäng. Trots att de började fortsättningsserien med en poäng mindre än Kalix hade de avgjort serien i nästsista omgången. 43 gjorde mål på åtta omgångar och en play off-plats för ynglingarna i Vännäs gör att de får ett MVG efter jul. Det svajande spelet innan jul och gör att de får ett VG totalt över säsongen, om de lyckas slå ut Kiruna i PO1, ja då är det MVG så det skriker om det. Den stora frågan är nu hur många spelare de får behålla. Nackdelen med ett så pass ungt lag och att vissa spelare verkligen har visat framfötterna gör att det inte blir så enkelt för en så pass liten klubb att behålla alla.

***

Om Löven går upp lär det öppnas för både Teg och Vännäs att kunna knipa åt sig ett knyppe spelarna. Roligt att vi får minst två Umeålag i den nya ettan!

11 kommentarer

  1. Det bör nog tilläggas att Boden hade j18 spelare i mål pga skador. Kul för Vännes, strongt av Boden att kämpa på…..trots skador och mest juniorer i laget.

  2. Tillägg…..vännes är bättre, de har tagit sig vidare men Boden har verkligen haft problem med truppen. Många skador och bortfall, de är ändå en rätt stor skillnad på juniorer från J20 och J18…..flera i Vännes kommer tom från j20 superelit…Vad jag ville säga var att om Vännes hade haft sin målvakt från j18 tror jag inte de hade kört över någon….Dessutom som jag sa strongt av Boden att kämpa på trots 5-6 spelare från j 18 i truppen många matcher. Sedan är jag imponerad av Umeå med sin bredd med vännes, teg och Björklöven något som Luleå och Boden totalt saknar….och borde ta efter!

  3. Håller med larsa. Vännäs hade fått problem med j18 målis i laget. De har nog med att freda sitt eget mål i j18. Sedan kan Vännäs få.problems inför nästa säsong. Då ska 96orna spela, och hur många har fått nått större förtroende. Åker dom ur kan det bli tunt om spelare, men det kan det nog bli hursomhelst. Men lyckas det sk samarbetet med löven kan ju alaget gå.bra hursomhelst.

  4. Ang. användandet av juniorer; Ni får det att låta som om det vore ngt negativt att spela juniorer? Det är väl det bästa som kan hända för en ung och lovande kille? Se det inte som att det är synd om A-lagen som ”måste” använda juniorspelare (oavsett om det rör sig om j18 eller j20 spelare) utan som att man har bra junioror som verkligen får chansen att utveckla sitt spel i tuffa matcher på seniornivå. En av A-lagens huvuduppgifter borde väl vara att fostra ungdomsspelare/ juniorer till att lyckas i sitt representationslag och om man gör det så är väl det ett kvitto på att man har en bra verksamhet inom sin förening. Att låta sina (för stunden) bästa j18spelare spela i J20 och att lyfta de (för tillfället) bästa J20spelarna upp till A-laget är enligt mig den rätta vägen att gå för a

  5. .. fortsätter; 🙂
    …att utveckla den individen till bra spelare. Hur det går för A-lagen är såklart viktigt också men man ska nog se det som en bra språngbräda för de unga killarna som med seniorspeltid och förtroende kan växa och ta ytterligare kliv i utv och med detta även i seriesystemet. Tycker för övrigt att detta är ngt som VHC varit föredömmen i från j18 – J20 – A-lag och ngt som andra föreningar borde ta efter i högre utsträckning istället för att ”hålla fast” spelare i olika nivåer (j18/j20 osv) endast baserat på den ålder spelarna har och ej för att utveckla individen.

  6. Håller med Andy till fullo!! Men för bodens del har truppen varit så tunn så många juniorer som inte varit redo för div1 har spelat. Att förlora två-siffrigt och jaga en hel match är nog inta alltid så utvecklande…Som målvakt komma från j18 är nog så stor skillnad helst om man knappt tränat med À-laget. Andra målvakten som hoppade in är -97:à. Annars är förstås poängen att spela med juniorer och utveckla dom, det gör verkligen Boden. Men det bör vara en bra mix på laget och planerat, inte bara pga av brist på spelare.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *