Nära äter ingen banan

VHC-KIF_ERAS_003

Vännäs har levt i ekorrhjul efter jul. Kalix hemma på onsdag, Boden borta på söndag. Så har det rullat på i nästan tre månader. Kiruna har spelat i Alletan och knep med nöd och näppe fjärde platsen.

Nu är äntligen serielunken över, främst för Vännäs. Nu spelas det matcher som i stället gäller vinna eller försvinna. Det märktes markant på spelet. Att Kiruna hade ett högre tempo i benen märktes ganska väl i början på matchen, Kiruna gjorde även 0-1 ganska tidigt. Men ju längre förstaperioden led ju bättre kom Vännäs i matchen och hade ett par heta lägen. I andra slarvar Vännäs lite väl mycket och Kiruna kan göra två snabba mål. Efter det rycker Vännäs upp sig och kan reducera. När sedan Kiruna gör 1-4 efter tio minuter i tredje är det nog inte många som tror att det kunde bli match igen. Men Vännäs tar fram krigarhjärtat och äger resterande av matchen och kan även göra två mål. Vännäs är också riktigt nära att kvittera när de har plockat målvakten. Anthony Scarpino lägger en retur i stolpen och har skaffats sig matchboll i PO1.

Vännäs HC - Kiruna IF play off 1. Anthony Scarpino skjuter i stolpen

– Detta är den helt klart bästa matchen som har spelat i Vännäs Ishall i år. Kiruna är bra men vi var riktigt bra i dag också. Vi har lite dippar i andra och i början av matchen när vi inte har kommit in i tempo. Just nu känns det lite tomt att förlora detta när vi var så nära, säger Vännäs tränare Patrik Degerman.

– Vi ser detta som en match över nio perioder. Nu börjar fjärde perioden på lördag och det var viktigt att vi fick in de sista målen. Vi visar i dag att vi kan mycket väl ta hem den här serien, säger assisterande tränaren Hans Kohlström.

Vännäs HC - Kiruna IF play off 1, Samuel Aho

– Vi har det tungt i början av matchen när vi inte riktigt inne i tempot, men det tar inte så lång tid innan vi är inne. Vi blev hånade innan matchen och folk sa ”Med hur mycket kommer ni förlora med i dag?”. Vi är här för att vinna den här serien och vi visade i dag att vi har goda möjligheter att göra det. Vi har tre ramträffar i dag och Anthony är riktigt nära att kvittera på slutet. Att tidigt få hål på dem är nyckeln på lördag, säger Vännäs lagkapten Samuel Aho.

Vännäs ska verkligen inte skämmas över denna insats. De gör en riktigt bra match och var nära, riktigt nära. Men nära äter ingen banan. Nu fortsätter det matchserien på lördag. Kiruna ska normalt vinna, men spelar Vännäs som de gjorde i dag kan de mycket väl skrälla och vinna.

***

Detta var första gången på 15 år som Vännäs är med och kvalar upp till Allsvenskan. Det märktes att publiken har suktat efter hockey. Ganska bra med folk och bra drag. Riktigt bra drag blev det när DJ för dagen drog igång låten ”Heja Vännäs”.

***

Vännäs saknade i dag tre tongivande spelare, Pontus Johansson, Fredrik Eriksson och Marcus Pettersson.

***

Stanislav Kall. Oj vad nyttig han är för Kiruna. I dag var det Kirunas rutin som avgjorde.

***

Vännäs åker upp till Kiruna redan i morgon för att få bästa möjliga förberedelse för matchen på lördag och har bokat ett ispass i Lombia.

***

Vännäs var rosenrasande efter Kirunas 0-2 mål när Samuel Aho blir nerriven bakom mål just innan.

– Tråkigt att återigen man måste lägga focus på domaren. Det börjar bli alltför vanligt, säger Hans Kohlström.

***

Spelar ingen roll att det är play off till kvalserien till Allsvenskan eller slutspel i Elitserien. Hockey är som bäst när det är slutspel!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *