Socialismen då, Sjöstedt?

Sent omsider har jag lyssnat på Ekots lördagsintervju med Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt.

Till att börja med kan man inte komma ifrån att undra vad det är med svenska politiska journalister och deras sjukliga besatthet av skattesatser och spelteoretiska spekulationer om vem som ska leka med vem och vilka som gillar vilka?

Det kan ju vara så att svenska politiska journalister tycker att det är revolutionerande att föreslå en extra skatt på storbankerna med några miljarder. Men det är ju som Sjöstedt också konstaterar, ett ganska modest förslag. Vi talar ju inte direkt om socialisering.

Det är problematiskt att Jonas Sjöstedt inte tar ut svängarna lite och planterar socialismens röda fana i den politiska debatten. Man kan väl med lite god vilja argumentera för att  Vänsterpartiets position angående vinstförbud i välfärden är en strategi för att undandra kapitalets logik från åtminstone delar av samhället.

Men när samtalet till slut kommer in på klass (intervjuns enda intressanta del) säger han att klassklyftorna beror på ”borgerlig politik”. Jag är den förste att hålla med om att dagens politik inte är bra. Men av vänstersocialismens främste företrädare i Sverige borde man väl kunna kräva lite mer?

Det kan väl rimligen inte vara så att Sjöstedt menar att Sverige inte var ett klassamhälle innan september 2006? Var finns analysen och kritiken av det kapitalistiska systemet? Var finns utrymmet för en debatt om ett radikalt annorlunda samhälle?

Svensk politik skulle behöva vara lite mer spretig. Det kanske är, som han säger, att Vänsterpartiet inte gjort som Socialdemokraterna och Miljöpartiet och följt med regeringspartierna höger ut. Men åtminstone den här intervjun tyder inte på att det skett några jättesprång åt vänster heller.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *