Arbeta gratis

Jag läser Petras blogg om att hon ställer höga krav på de hon arbetar med. Det tycker jag absolut att man ska göra. Jag har dessutom haft förmånen att få samarbeta med Petra och vet att hon ställer minst lika höga krav på sej själv.

Hennes inlägg fick mej att vilja lyfta något jag upplever och försöker ducka just nu.

Nätverkande och att bygga sitt varumärke
När man som jag just startat företag så strömmar det inte in uppdrag automatiskt. Det är mycket jobb innan ett uppdrag är i hamn. Jag arbetar i ett lugnt tempo och jag använder mina mediekanaler för att nå dit jag vill. Ingen annan vet vad jag kan utom just jag. Det gör att det är en lång väg från att själv veta till att någon annan vet. Jag påbörjade det här för över ett år sedan.

Att jag har få uppdrag innebär inte att jag har en massa tid över. Jobbar jag inte med något uppdrag så är jag ute och träffar folk. Jag nätverkar, skakar hand och är mitt vanliga trevliga jag. Det handlar om att jag bygger mitt varumärke.

Arbeta utan betalning
Nu till det jag försöker ducka. Det finns de som tycker att, eftersom jag har så lite att göra, så borde jag kunna ta på mej lite gratisjobb. Vi pratar inte korta gratisjobb, som tar lite tid. Utan gratisjobb som kommer att ta mycket tid och som kommer att vara svårt att komma från. Skulle jag tacka ja så skulle jag tacka ja till en tidstjuv. Någonstans finns det en attityd att jag ska vara tacksam att jag får göra gratisjobb. Skulle jag gissa omfattningen av det här, så skulle jag gissa på att det skulle ta en 25% av heltid. Alltså ungefär 10 timmar i veckan som jag skulle få lägga på min fritid.

För mej som bygger ett varumärke känns det jätteknepigt. Ska jag bygga ett varumärke att jag gärna jobbar gratis? Visst kan jag göra enstaka uppdrag utan betalning, men då handlar det om att jag efter uppdraget har något att visa andra att jag gjort.

Saker jag engagerar mej i och där jag, som Petra säger, räcker upp handen är en annan sak. Har jag inte engagemanget eller tiden, så räcker jag inte upp handen. Den här gången kommer min hand att vara sänkt.

Har du någon gång känt dej tvingad att ställa upp på något du egentligen inte velat? 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *