Hemma efter en helt fantastisk resa

Sitter nu hemma I Umeå och försöker smälta alla intryck från vår helt fantastiska resa i Zimbabwe.

Allt har gått bra och fungerat långt över förväntan. Människorna som vi har träffat i Zimbabwe har varit mycket trevliga, vänliga och tacksamma. Det jag har lärt mig är att det går att göra skillnad. Små saker kan betyda mycket, vi har träffat kvinnor som inte har haft någonting alls. Kvinnor som har haft ett mycket hårt liv och nu vill veta mer om jämlikhet, folkhälsa, demokrati och männskliga rättigheter. Tack vare organisationen AWC har de nu fått en egen försörjning. Det kan vara små enkla saker som att odla egna grönsaker eller att återanvända trä eller papper till att tillverka olika saker. Zimbabwe är i grunden ett mycket rikt land och utvecklingspotentialen är mycket stor. Umeå Energis medverkan har varit mycket uppskattad då de har informerat om vad som kan göras i syfte att ta ansvar för vår miljö. Då jag ser att ett land som har både vattenkraft, sol och vind eldar kol i kolkraftverk förstår jag att utbildning och erfarenhetsutbyte är något som är betydelsefullt. Då man ser gamla bilder från Umeå ser man att även vi eldade med ved och olja för inte så många år sedan. När vi nu har ett eget kommunalt energibolag som till hundra procent använder förnyelsebara energikällor finns det ett kunnande som vi kan sprida.

Jag vill precis som Owe (läs Owes tidigare blogginlägg) tacka alla stora som små bidragare som har gjort den här resan möjlig. Jag hoppas också att det kan bli en fortsättning där vi får en bra fungerande relation med organisationen AWC i syfte att bekämpa fattigdomen i Zimbabwe samt ställa om till ett mänskligare och ett mera hållbart samhälle.

Något som också har gjort starkt intryck på mig är det besök som vi gjorde på vår lediga dag, då vi besökte en nationalpark där vi av en lokal guide fick veta hur situationen nu ser ut för noshörningar och andra i Afrika utrotningshotade djur. Vill du precis som vi i projektet att de ska kunna få leva även i framtiden kan jag rekommendera den här hemsidan. Skriv gärna under du också. https://secure.avaaz.org/en/petition/Stop_Rhino_Poaching_in_South_Africa_1/sign/?aIgMdcb

Dennis Larsson

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *