Tankar efter hemkomsten

Nu är man tillbaka till vardagen igen. Det går fort att återvända och på jobbet fortsätter verksamheten som innan. Fast ändå inte. Törs nog påstå att jag är en annan person nu än innan resan. Kraften av alla intryck har lämnat spår. Det är med stor glädje som jag tänker tillbaka på resan och upplevelsen av gemenskap som vi hade tillsamman i det lilla resesällskap som gav sig iväg från Umeå flygplats för snart tre veckor sedan. Ett stort tack till dem alla! Er aktiva och engagerade insats gjorde skillnad och resan till en härlig upplevelse.

Nu krävs det att sortera intrycken och kanalisera dem till handling framåt. Hur ska vi göra för att hjälpa dem mot en hållbar framtid? Hur ska vi göra för att hjälpa dem med att stoppa ökenspridning och erosion av odlingsjord? Skillnaden nu mot innan resan att vi har en klar bild av vilka behov som faktiskt finns. Innan resan hade vi bara mycket vaga uppfattningar. Så nu har vi mycket att göra och många uppslag att utforska.

En annan sak som lämnade intryck var den hänsynslösa tjuvjakt som på allvar hotar noshörningsstammen i Zimbabwe. Inom tio år kommer alla noshörningar vara borta oåterkalleligt borta om inget görs. Det skyhöga priset på noshörningshorn gör att tjuvjägarna är mer välutrustade än tidigare och tar allt större risker med regelrätta eldstrider med parkvakter som följd. Biologen inom mig gråter.

Henrik Bristav (Umeå Energi)

VF IMG_6137

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *