Linda i mitt hjärta.

Tradera mm 29 September 2016 159Tradera mm 29 September 2016 174Tradera mm 29 September 2016 138Tradera mm 29 September 2016 121

Linda.

En kvinna jag har på en särskild plats i mitt hjärta.Hon ligger på en sammets bädd mjuk som dun tryggt inom mej.

Linda Johanna hette en kvinna född 1880. En dåtida glesbygds kvinna precis som jag och många andra..Vem är då denna kvinna ?
Jo,hon var / är min älskade Farmor.
Hade förmånen att få växa upp med henne kring mej ända tills jag var 8 år.En kvinna som jag som barn beundrade och kommer att minnas med värme så länge jag lever….
Linda gifte sej ung med en betydligt äldre man.Barnen kom tätt.Vid 41 års ålder blev hon änka hastigt med 7 barn.De äldsta fick tidigt hjälpa till så gott de kunde.Min pappa var barn nr 4 och han var född 1908. Har farmors bibel och där på ett försätts blad är alla barnens namn skrivna.Finns ytterligare 4 namn med stjärna och ett kors vid födelsedatum.Så 11 barn totalt födde hon. Skulle kunna skriva så mycket om farmor men blir ett slags sammandrag nu.
Linda valde att leva ensam.Gifte aldrig om sej.Kanske hon hade nån vän,vet ej.Levde i det hus jag nu äger och bor i sedan år 1982.Minns med glädje när hon lade ifrån sej strumpstickningen och öppnade sin lilla trälåda hon hade på byrån och bjöd på Dixie och Rival kola.Danske kungens bröstkarameller hade hon alltid i denna låda också.Minns så väl hur roligt det var att få fläta hennes tunna långa hår som sattes i en knut baktill med hjälp av hårnålar.
Bilderna visar Linda som ung.brud samt när åldern kom.
En kvinna i glesbygd som hade oanade krafter och verkade klara det mesta.

 

 

6 kommentarer

  1. Vackert skrivet om din Farmor! Hon hade det nog tufft när hon blev ensam med alla barnen så tidigt! Duktig kvinna! Det var ju tråkigt att du miste henne i så tidig ålder! Du skrev om att hon hadd danske kungens bröstkarameller så börje jag tänka på min Farmor!, Hon hade alltid dom karamellerna hemma! Hon bodde hos oss och det var så trevligt att diskutera med henne! Hon dog tyvärr när jag var 12 år. ❤️

  2. Fint skrivet. Man kommer att tänka på släktingar som man tillbringade somrarna hos.Som godis förekom.Danske kungens bröstkarameller även där.Detta var under åren 1965-74.Min gammelmorbror som var yrkesfiskare i Vättern lyssnade alltid på sjövädret och i lådan i byrån låg bröstkaramellerna samt polkagriskarameller.
    Det var hårda tider på den tiden ekonomisk men samtidigt inte då pensionen räckte till vilken den som bekant inte gör för många idag då det finns 300 000 fattigpensionärer som lever under EUs gräns för fattigdom i landet..Det verkar som om det väntar hårda tider för oss som kommer att gå i pension då politikerna har valt att pensionärer ska betala en högre skattesats än dem som är i jobb,vilket är helt obegripligt.Ska vi backa enligt allt att döma till en tid då barnen tar hand om sina föräldrar? Vi har tuffa politiker eller är de så oförstående som många av dem verkar att vara då man ser alla märkliga förslag som läggs fram och alla märkliga beslut som gör att vård,skola samt omsorg håller på att krackelera fullständigt på många håll i Sverige idag.Det vi ser idag på många håll är att vi ska tillbaks där man en gång började.

  3. Du tar alltid så fina bilder o skriver så bra kommer ihåg min gammelfaster Valborg kallad för bojan av oss barn hon förestod barnbespisningen på skolan i orrträsk en riktig gamstinta som alltid bjöd på hemkokta eller bruna bönor som vi kallade dessa karameller när hon lärde mej virka spetsar då var jag bara 9 år gammal gjorde man rätt då bjöd hon ur låsta skrinet på vaniljpraliner tänk vad många roliga minnen man har av den tidens kvinnor o hur duktiga dom var att med små medel trolla fram både det ena o andra

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *