Bluff om utförsäljningen av AB Bostaden

Idag debatterades en utförsäljning av en del av AB Bostadens bestånd i Umeå. Detta är ett krav som Allianspartierna bygger stora delar av sin valrörelse på. Alliansens logik är följande: Vi har bostadsbrist. För att få råd att bygga nya lägenheter måste AB Bostaden sälja ut gamla lägenheter. Solklart, kan tyckas vid en ytlig anblick.

Men den som sätter sig in i frågan inser att Alliansen bluffar. Umeå är en växande stad. AB Bostaden har 99,7 % täckning på sina hyresrätter ifjol. Detta göra att nya byggprojekt i Umeå inte går med förlust. Hyrorna från hyresgästerna täcker både kostnad för lån, underhåll och drift. Man behöver alltså inte sälja ut för att bygga nytt. Man kan göra som alla andra i en modern ekonomi (villaägare, bostadsrättsinnehavare osv) dvs låna till nybygget och sedan betala tillbaka lånet under fastighetens livstid.

AB Bostaden är dessutom ett extremt välmående företag. Detta beskrivs av följande tabell:

 

Marknadsvärde

Lån

Reell egen förmögenhet

2010

7700

3812

3888

2011

8400

4011

4389

2012

9500

3999

5501

Summa

+23 %

(+1800)

+4,7%

(+187)

+41,5 %

(+1613)

 

Av tabellen framgår att marknadsvärdet på AB Bostadens fastigheter ökat med 1800 miljoner under åren 2010-2012. På samma tid ökade belåningen med enbart 187 miljoner. Detta innebär att företagets reella förmögenhet ökade med 1613 miljoner, eller 41,5 %, på dessa år. Detta är en fantastisk förmögenhetstillväxt. Dem som hävdar att AB Bostaden skulle vara ett skuldtyngt företag är helt enkelt ute i ogjort väder. Det är häpnadsväckande att Alliansen baserar stora delar av sin valrörelse på en uppenbar bluff.

 

S slår följe med Alliansen

Tyvärr har även Socialdemokraterna övergett sitt motstånd till utförsäljning av allmännyttans lägenheter. S har dock en annan , och mindre ideologisk, vinkling. S hävdar att man måste sälja ut för att få råd att rusta upp lägenheterna. Men även detta argument är tunt.

Tack vare sin goda ekonomi kan AB Bostaden nämligen låna pengar till lägre ränta än de allra flesta andra bostadsbolag. Detta gör att Bostaden kan renovera lägenheterna till en billig penning – jämfört med andra aktörer på marknaden. Detta i sin tur innebär att om det finns köpare till fastigheterna så vill de köpa av tre olika anledningar:

1) De köper fastigheterna för att medvetet dra ned på underhållet – vilket på sikt innebär att fastigheterna förfaller.

2) De köper fastigheterna för att Bostaden säljer till ett underpris – alltså en sorts gåva från skattebetalarna till privata företag

3) De köper med inriktningen att omvandla hyresrätter till bostadsrätter. Bostadsrätter kan nämligen pga fördelaktiga skatteregler (ex ROT-bidrag) rustas upp för en billigare penning än hyresrätter. Detta skulle innebära att antalet hyresrätter i staden minskar vilket i sin tur drabbar möjligheten för ungdomar att skaffa sitt första boende. Med tanke på universitetet är detta ingen positiv väg att vandra.

Arbetarpartiet anser att AB Bostaden har en tillräckligt god ekonomi för att själva rusta upp de lägenheter som behöver rustas upp. Vi ser ingen vettig anledning till att sälja ut. En gång i tiden var detta självklarheter inom Socialdemokraterna. Att man nu övergett motståndet till utförsäljningar av allmännyttan är historiskt – i negativ bemärkelse.

1 kommentarer

  1. #4. De har under lång tid plundrat Bostaden på kapital genom att inte genomföra nödvändigt underhåll och vill nu inte sitta på Svarte-Petter. Omvandlingstryck ger S en snabb och enkel lösning: ”sälj skiten”.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *