Demokrati

Hej,

Detta skrivs av fem trötta umebor på vårt hotell i Harare. Den första utbildningsdagen har varit lärorik, rolig, intensiv och alldeles underbar.

Deltagarna består av 15 kvinnor från landsbygden, främst utanför Harare. Under de dagar som utbildningen pågår bor de i det lilla huset som organisationen förfogar över. Mat och transport ingår också. Detta är en del i organisationens koncept som bygger på att utbilda kvinnor på landsbygden som i sin tur utbildar grupper i sina hemområden. Spridningen blir över hela landet.

Innan Dennis utbildningspass inom Demokrati startade ville kvinnorna hålla en bön. Det visade sig att detta innebar ljuvligt vacker sång och klappande. Vi hoppas att det går att lägga upp en film!

Saker som har behandlats är bland annat skillanden mellan direkt och representativ demokrati. Gruppen har även fått en genomgång om hur man upprättar SWOT-annalyser samt hur man upprättar en handlingsplan. Vi gick igenom syftet med Olof Palmes Centers arbete då det gäller att utveckla de männskliga rättigheterna över hela världen.

Vi berättade hur den svenska lagstiftningen ser ut, samt om den utveckling som har skett i Sverige de senaste 100 åren då det gäller kvinnors
rättigheter i samhället.

Dennis hade lagt upp utbildningen med många grupparbeten vilket innebar att vi fick ta del av många historier om kvinnornas förutsättningar på landsbygden. Våld och våldtäckter är tyvärr
vanligt. Spridningen av AIDS var mycket hög när sjukdommen kom i början av 80-talet. Även om den nya konstitutionen säger att kvinnor och män ska ha samma rättigheter är det ännu inte fallet. Efter att ha träffat dessa engagerade och positiva människor känns det dock omöjligt att inte känna hopp om förändring!

/Katarina, Owe, Sandra, Dennis och HenrikBlogg Zimbabwe 4Blogg Zimbabwe 3Blogg Zimbabwe 2

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *