Association of Women’s Clubs

Tänkte berätta lite om organisationen som vi besöker här i Zimbabwe.

Association of Women’s Clubs, AWC jobbar med att ständigt förbättra förhållanderna för fattiga och marganaliserade kvinnor från isolerade områden på gräsrots nivå.

Organisationen grundades 1938 av en ung kvinna, Helen Vera som jobbade som lärare. Hon uppmuntrade utsatta kvinnor att starta klubbar runt om i byarna. Dessa klubbar hade möten under ett träd en gång i veckan för att socialisera och dela ideér. Detta var grunden för en klubbrörelse. Senare utvecklades organisationen till utbildningsprogram i vilket kvinnorna lärde varandra i vilket ämne de än kunde någonting om. Det kunde vara saker som hur man syr, lantbruk, matlagning, hygien, ledarskap med mera. Genom att lära varandra vad man själv kunde växte organisationen ännu mer.

Idag har organisationen utbildningar i ämnen som man anser viktigast för samhället just nu. Så som HIV/aids, demokrati, mänskliga rättigheter, jämställdhet, reform processer.

De olika klubbarna har ledare som har blivit utsedda att lära de andra i klubben. Den här veckan har 15 av de ledarna från olika grupper kommit hit till utbildningscentret för att gå på den utbildningen som vi håller i. När utbildningen är klar åker dom hem till sina klubbar för att lära kvinnorna i det området vad de just har lärt sig. På så sätt sprids kunskapen som ringar på vattnet.

I och med AWC berättar kvinnorna att de har lärt sig vikten av att skicka sina barn till skolan även då de själva inte har någon utbildning. De har nu större kunskap om sina rättigheter och vet när de eller andra blir fel behandlade och kan i vissa fall säga ifrån när det händer. Det är även många kvinnor som har fått ledande positioner inom politiken tack vare den utbildning de har fått genom AWC.

-Sandra Reinklou

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *