Bulawayo den 10:e oktober

Efter att ha vilat ut efter gårdagens tågresa var det i dag en vilodag, eller rättare sagt en dag då vi passade på att göra en utflykt med African Wanderer och deras guide Ian som skulle försöka visa oss en del av det vilda liv som finns i närheten av Bulawayo.

Efter att ha ätit frukost på hotellet kom Ian och hämtade oss klockan nio, med var även en kvinna från San Fransisco Sanny. Ian såg ut som en bra guide och pratade som en guide med mycket erfarenhet. Bilen var en stor öppen jeep.

Efter cirka 20 minuters bilresa i den varma vinden var vi framme vid grindarna till nationalparken där det finns vilda noshörningar. Ian berättade om den tjuvjakt som tyvärr förekommer. Enligt Ian är kilopriset för noshörningarnas horn nu dubbelt så högt som priset på guld. Anledningen till det höga priset är många års traditioner i främst Asiatiska länder där man tror att pulver från noshörningarnas horn kan bota cancer och höja potensen för männ.

Någon vetenskap som stödjer det påstående finns inte vetenskapligt bevisat, enligt Ian har det samma effekt om man skulle äta naglar från människor eller klor frän andra djur. Noshörningshannarna är ordentligt utrustade, tydligen ska deras organ väga ända upp till femton kilo, fast skulle man få besvär med potensen är nog vanlig Viagra mycket bättre fungerande än horn från noshörningar.

Det verkar som att det är ett krig som pågår i nationalparken där tjuvjägarna blir allt bättre utrustade, enligt Ian är nu kriminella nätverk från Columbia på väg till Zimbabwe för att jaga noshörningar och deras dyrbara betar. Deras ekonomiska resurser är på en helt annan nivå än de lokala vakter som vaktar noshörningarna dygnet runt, det är hela tiden femtio vakter som patrulerar området. Trotts detta är det tyvärr allt för vanligt att de hittar slaktade noshörningar när de är ute och guidar. Vi träffade även lokala beskyddare som riskerar sina liv för en månadslön på mellan 100 och 200 US Dollar i månaden Tyvärr är det vanligt förekommande att vakterna förlorar sina liv när de skyddar de noshörningar som fortfarande finns kvar. Enligt Ian kommer noshörningarna endast att finnas kvar några år till om inte den här utveckligen går att bryta.

Ian visade oss en plats där tjuvjägare hade slaktat en noshörning och lämnat hela kadavret förutom hornet. Vi träffade två lokala hjältar (vakter) efter vägen, de liftade en bit med oss. Efter ett tag började de att peka. De såg en grupp vita noshörningar. Vi stannade bilen och följde med Ian ut i den Afrikanska Bushen. Vi gick runt gruppen av stora noshörningar för att de inte skulle känna våra dofter. Efter ett tag såg vi tydligt noshörningarna framför oss. Det var minst sagt en häftig upplevelse att se när de stora noshörningarna kom närmare oss. Efter ett tag stod en grupp på fyra noshörningar och tittade rakt mot oss på endast cirka tio meters avstånd. Allt var lungt och avslappnat vi stod stilla och fotograferade samtidigt som noshörningarna helt lugnt stod och tittade på oss. Efter en stund gick de sakta iväg, enligt Ian var de på väg till en viloplats i närheten där de brukar ligga och slöa på dagarna. Det känns fullständigt obegripligt att förstå, hur man kan vilja jaga och döda dessa mäktiga och fredliga djur endast för en inbillad effekt. Ian såg nästan rörd ut då han berättade om noshörningarna och hur glad han blir varje gång då han ser att de fortfarande är vid liv, allt för ofta ser de noshörningar som har blivit olagligt avlivade. Till och med på stora djurparker förekommer det tydligen nu att de är tvungna att vakta noshörningarna med beväpnade vakter.

Vi fortsatta sedan till en lokal marknad där de mycket billigt sålde träskulpturer, halsband, ljusstakar och tygskålar. Vi handlade en del. Sedan besökte vi Ceccil Rhodes grav som låg högt upp på ett berg med mycket vacker natur. Ian som tidigt under dagen varnade oss för att han gärna pratar en hel del, berättade mycket passionerat om Zimbabwes historia och om Ceccil Rhodes grav.

Zimbabwe är verkligen ett land med stora kontraster. Ena dagen träffar vi kvinnor som berättar att många kvinnor föder sina barn helt utan hjälp från sjukvård eller från samhället då väldigt många inte har råd att betala de 5 US-Dollar det kostar. Nästa dag hör vi talas om att det finns människor som tydligen betalar nästan vad som helst för noshörningshorn som enligt vetenskapen inte borde var värt mycket mer än våra avklippta naglar.

Får den här utvecklingen Dig också att tänka på vad det är som händer?

/Dennis Larsson

541888_4799906255835_1776370161_n

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *