Noshörningar i Matopo Nationalpark

Idag var vi på en guidad tur i Matopos Nationalpark för att bland annat se noshörningar. Vi blev hämtade på morgonen av våran fantastiska guide Ian för att åka till nationalparken. Ian tog oss till det område som de hade sett noshörningar i tidigare på morgonen och efter en kort stund såg vi två stycken noshörningar. Vi försökte komma närmare men dom sprang iväg. För att inte stressa dom för mycket beslutade vi att låta dom vara och leta efter några som inte var lika stressade. Bara en kort stund senare ser vi fyra andra noshörningar, dessa var inte lika rädda som de tidigare och vi lyckades komma riktigt nära. De är riktigt mäktiga djur och man var lite nervös när alla fyra noshörningar går emot en.

Ian berättade om noshörningspopulationen här i Zimbabwe och man märker hur orolig han är för noshörningarna som är världens mest utrotningshotade djur. Det är hundratals av noshörningar som dör varje år för att det är en så stor marknad på noshörningshorn. Hornen säljs främst till Asien som potensmedel. Noshörningspopulationen i Zimbabwe har under de senaste 3 åren har minskat med 75 procent till bara ett par hundra. För ungefär hundra år sedan så fanns det så många noshörningar att de var ett problem. I Matopo parken går 50 stycken vakter dygnet runt för att se till att inga tjuvskyttar kommer in i området och skjuter noshörningarna, trotts det så dör otroligt många noshörningar varje år. Alla de noshörningar som vi såg hade bara små stumpar som horn. Man har sågat av hornen för att förhindra att tjuvskyttarna tar dom men Ian berättar att de trotts det kan skjuta noshörningen för att få den korta stumpen just för att kilopriset på noshörningshorn är så pass högt. Vakterna hittar ungefär 22 tjuvskyttar i området varje månad som då antingen sätts i fängelse eller skjuts. Vi frågar hur stor andel av de som skjuts men det fick Ian inte svara på, men han sa att det är mindre pappersarbete med döda kroppar. Det är också en säkerhetsfråga för vakterna. Detta var lagstiftningen i Zimbabwe men han berättar att i Sydafrika är straffet bara böter för att ha dödat en noshörning. Det finns historier om tjuvskyttar och handlare som flera gånger blivit påkomna med att handla med noshörningshorn men som friats varje gång i Sydafrika.

Det är svårt att ständigt skydda noshörningen för att inte bli dödad. De som handlar med noshörningshorn tjänar så otroligt mycket pengar att de gör vad som helst för att få tag på det. De har till och med gjort inbrott i olika museum för att ta just horn som finns där. Ian säger oroligt att om de inte ens kan skydda ett museum i New York som har ett väldigt avancerat säkerhetssystem hur ska vi då kunna skydda de levande noshörningarna här i det fria?

Eftersom de sågar av hornen på noshörningar så finns det flera ton horn inlåst i valv. Ian tror att man kan försörja ”behovet” av noshörningshorn i ca 10 år om man öppnade marknaden för hornen och det är ungefär så länge man tror att noshörningarna kommer att vara kvar innan dom är helt utrotade. Han säger att det finns två sidor av att släppa lös marknaden. Den ena är att om man börjar försörja behovet så kommer behovet öka. Den andra är att man kan ”odla” hornen genom att sköta om djuren och inte skada dom eftersom horn är precis som naglar att de växer ut efter ett tag. Genom att sälja det lager av horn som man har kan man också sköta om djuren och se till att populationen växer för läget är kritiskt just nu. Han säger också att man förhoppningsvis inser att hornen inte har någon medicinsk inverkan mer än att man kanske botar huvudvärk, men det är svårt att ändra någons tankesätt. Det är framförallt svårt att ändra när det är folk som tjänar så stora pengar på asiaternas tro.

Alla i gruppen blev väldigt oroliga över Ians berättelser och det är svårt att greppa att vissa vill döda detta fantastiska djur.

-Sandra Reinklou

1378487_10151728071887695_909319141_n

1382956_10151728072397695_1208961074_n

Man ser på bilderna hur de har sågat av hornen så att det bara är stumpar kvar.

Rhino VF blogg1

Rhino VF blogg2

Ian visade hur de skär bort nästan halva ansiktet för att ta lös hornen, noshörningarna är vid liv när detta görs men dör sen av infektioner och andra sjukdomar om ingen hittar dom och avlivar dom. Detta är helt onödigt också eftersom man egentligen bara kan såga av hornet.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *