Första dagen på AWC centret i Bulawayo

Under gårdagen träffade vi en ny grupp kvinnor som vi ska arbeta tillsammans med i fyra dagar. Deras välkomnande var även här i Bulawayo helt fantastiskt, precis som i Harare blev vi mottagna med kraftfulla sånger och varma leenden.
Vi presenterade oss alla. Många av de kvinnor som presenterade sig berättade hur mycket organisationen AWC har betytt för dem. Många av dem var änkor utan något yrkeskunnande eller utbildning. De hade tidigare varit helt och hållet beroende av sina män. Tack vare AWC fick de lära sig saker så att de nu kan försörja sig själva. Många av dem pratade om betydelsen av att kunna hjälpa andra i organisationen. En del kvinnor sydde kläder, sålde grönsaker eller tillverkade enklare smycken. Fast när man ser hur låga priserna är på deras produkter samt hur förhållandevis dyrt det ändå kan vara att leva förstår man att det måste vara en tuff tillvaro att få ekonomin att fungera. De flesta har även barn att försörja.
Efter presentationen började jag att prata om demokrati. Vi pratade om hur demokrati kan fungera i olika delar av samhället, vad som är skillnaden mellan direkt demokrati och representativ demokrati med mera. Vi gjorde även grupparbeten där vi gick igenom vilka olika styrkor, svagheter, möjligheter och hot som finns.
Enligt dem själva är deras styrkor att de har en mycket bra sammanhållning. De säger att kommunikation finns i deras blod. En kvinna berättade för mig att om du säger något bra som är viktigt till en kvinna i Afrika dröjer det inte länge innan alla Afrikanska kvinnor vet om det. Och jag börjar förstå att det ligger en del sanning i det påståendet. Deras djungeltelegraf är helt fantastisk. En annan styrka är att de bor i ett land som är mycket rikt på odlingsbar mark och naturtillgångar.
Under hot pratar man en hel del om de klimatförändringar som man nu märker då vädret har blivit varmare och deras regnperiod kommer tidigare. Det finns i gruppen ett stort intresse av att lära sig mer om vad vi kan göra för att stoppa de klimatförändringar som vi nu ser i hela världen.
Efter att ha ätit middag besökte vi en bar på hotellet, det spelades levande musik av ett lokalt band, de spelade så pass bra att jag blev kvar lite längre än vad jag hade tänkt. Jag började även prata med lokalbefolkningen och några Engelsmän samtidigt som jag såg Sverige vinna över Österrike.

-Dennis Larsson

1383073_4806699225655_1109835604_n

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *